Belföld

Analfabétaként kezeli a posta a vakokat

postas(210x140).jpg (postás, postaláda, levél, postafiók,)
postas(210x140).jpg (postás, postaláda, levél, postafiók,)

Látó tanú kell a küldemények átvételéhez. Az intézmény szerint ez a visszaélések elkerüléséhez kell, az érintettek viszont megalázónak tartják az eljárást.

Megdöbbent a posta új rendeletén a látássérült Tóth Ilona: a leveleket már nem veheti át, csak tanú jelenlétében – írja a Bors. Az asszony megalázónak érzi, hogy a vakokat és gyengénlátókat ezentúl az analfabétákkal veszik egy kalap alá.

„Negyven éve vagyok vak, de még soha nem éreztem magam ennyire megbélyegezve” – mondta Tóth Ilona, hozzátéve, hogy írástudó, járt iskolába. Amikor új postás jött, előre bemutatták neki, megismerte a hangját, megbízott benne. Az új szabályról viszont értesítést sem kapott, csak megjelent a postás, aki meg se kérdezte, van-e a nőnek tanúja, hanem már egy idegen emberrel állított be, aki előre aláírta a küldemények átvételét.

„Elkeserítő hallani, hogy a posta a saját alkalmazottait is megbízhatatlannak tartja” – mondta az asszony. „Mit tegyek, ha éppen nincs senki nálam? Vagy nem kapom meg a levelem, vagy pedig egy ismeretlen emberben kellene megbíznom, akinek semmi köze az én magánügyeimhez, a pénzügyeimhez meg főleg nem” – fakadt ki.

A probléma országszerte közel 70 ezer embert érint, mások is megalázónak tartják az eljárást. A posta álláspontja szerint a szabályozás a visszaélés lehetőségének kizárását szolgálja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik