Belföld

Dobó Zoltán: A nyilasok gyogyósok

A tegnapi győzőt, Rig Lajost ünnepli a Jobbik, nem alaptalanul. A sikert mégsem elsősorban neki, hanem Tapolca jobbikos polgármesterének köszönheti a párt. Még a kampányfinisben beszéltünk vele, pár órával azelőtt, hogy utolsó buzdításra a városba érkezett a miniszterelnök. Interjú.

Hánykor jön Orbán?

Nem vagyok rá méltó, hogy értesítsen.

Nem méltó?

Ez a fideszes hozzáállás. Nem tudok vele mit kezdeni. Hát nem az volna a normális, hogy ha idejön egy miniszter vagy miniszterelnök, akkor valamit szól előtte?! De ezeknél nincs ilyen.

Milyenek azok az ezek?

A gyűlöleten szocializálódtak meg a kirekesztésen. Kevés az érvük, annál több a haragjuk. A minap járt itt Bayer úr egy a gyermekek jólétére létrehozott szervezet meghívására, és a művelődési házunkban nemes egyszerűséggel leszarjancsizta az alpolgármesteremet, Rig Lajos országgyűlési képviselőjelöltet. Hát honnan van mersze, joga ismeretlenül, magabiztos felszínességgel nyilatkozni egy emberről?!

Miért nem ön indult most a képviselői helyért?

Tavaly ősszel Tapolca engem választott polgármesterének, mégpedig azért, hogy rendet teremtsek a városban. Lehet, negédesen hangzik…

 

…de nálam ez küldetés. A bizalmi bázisomat nem fogom felszámolni azzal, hogy ha jön egy nagyobb hullám, átdobom a deszkámat, s tovasiklok. Ami munkával megbíztak, elvégzem, s ha utána még érzek magamban erőt, megyek tovább.

Mit takar ez a rendet csinálás?

Erős összefonódás volt az önkormányzat költségvetése és néhány gazdálkodó szervezet között.

És?

Ezek azóta enyhültek vagy megszűntek.

Az elődei lapátolták ki magánzsebbe a város pénzét?

Én ilyet nem mondtam.

Kik voltak az elődök?

Fideszes fiúk. Tizenhat éven át vezették a várost.

Tapolca jobbos város.

Nincsenek jobbos meg balos városok, még akkor sem, ha statisztikailag bizonyos dolgok kimutathatóak. Tapolcán tisztességes emberek élnek, akik tisztességes elbánást kérnek, függetlenül attól, hogy a Hír Tévét, az Echo tévét, az ATV-t, vagy az M1-et nézik. Tisztelet, megbecsülés, munka, ez kell, valamint az, hogy meghallgassák őket.

A kórház ügyében feszültek egymásnak a helyiek. Pár éve megszűnt itt az aktív ellátás, de Orbán most a kampányban 2,3 milliárd forintot ígért fejlesztésre.

Ami a tapolcaiakat igazán érdekli, arra egyetlen fillér se jön: nem az aktív ellátásra fordítódik a , hanem rehabilitációs intézet felépítésére. A tapolcai kórházat eleink száz éve közadakozásból, nemtől, felekezettől függetlenül építették. Ez a kórház túlélte az első nagy háborút, túlélte a ’19-es polgárháborút, túlélte a második nagy háborút, túlélte a szovjet bevonulást, túlélte ötvenhatot, túlélte a rendszerváltást – ez már hat olyan esemény, amiből egy is elég lehet ahhoz, hogy eltűnjön egy ország. A Fideszt viszont nem élte túl a kórház. A Fidesznél kártékonyabb csoportosulás Tapolcán még nem pusztított.

Van érv a kiskórházak bezárása mellett: központi egészségügyi intézményekbe koncentrálni a pénzt, ott biztosítani színvonalasabb ellátást.

Ez szakmainak látszó érv, de valójában magánérdekek mentén megvalósuló kórházrombolás zajlott. A rideg valóság az, hogy mióta a kórház megszűnt, a tapolcai emberek nem jutnak tisztességes ellátáshoz.

Mi szerepel még a tapolcai rendteremtésben a kórházakción és a fideszes cégek kiebrudalásán túl?

Nem ebrudalok ki senkit, úgy szoktam fogalmazni, hogy az eddigi testvéries elosztás helyett a város erőforrásainak igazságosan elosztására törekszem.

Szóval mi a rend?

Mi a rend? Mindenki megválaszthatja magának a világnézetét – én a szakrális rend híve vagyok. Ami azt jelenti, hogy mindennek rendeltetett helye van. Így kell érteni a rendteremtést is: minden visszakerüljön oda, ahová való. Nemcsak fizikai, hanem szellemi és lelki értelemben is. Ha 2012 nyarán összegyűjtöttünk több mint tizenkettőezer aláírást, hogy Tapolcán legyen aktív sebészet és belgyógyászat, akkor a szakrális rendben az akkori városvezetésnek és országgyűlési képviselőnek az a dolga, hogy ezt megfogja, vigye elől, hiszen ezzel lett megbízva. De ők szembementek a közösséggel, ami megbecsülést adott nekik anyagilag, erkölcsileg egyaránt. Semmi nem volt a helyén. Mi pedig mindent a helyére teszünk.

Mi része még a szakrális rendnek?

Három könyvet tudnánk róla teleírni. Elsősorban egymás szeretetét, tiszteletét jelenti… Teremtéspárti ember vagyok. A szakrális rend úgy néz ki, hogy Isten van legfelül, utána pedig a Szent Korona, és utána jövünk mi, emberek…

 

Teremtéspárti ember vagyok. A szakrális rend úgy néz ki, hogy Isten van legfelül, utána pedig a Szent Korona, és utána jövünk mi, emberek.  Nekünk mindent úgy kell tennünk, hogy azzal a közjót szolgáljuk.

Mivel foglalkozott, mielőtt polgármester lett önből?

Én közös képviselő voltam egyébként.

Társasházakat képviselt?

Aha. Igen. Tehát nem hittérítő voltam. Mielőtt arra asszociálna.

Úgy tűnt, arra asszociálok?

Akár.

Eszembe sem jutott.

Foglalkozzunk talán fontosabb kérdésekkel.

Van fontosabb kérdés, mint a szakrális rend?

Annál nincs fontosabb.

Kicsit még önről. Tősgyökeres tapolcai?

Kettő és fél éves korom óta élek itt, még Budapesten születtem. A szüleim akkor voltak pályakezdő mérnökök, édesanyám egy Aluterv nevű cégnél dolgozott, édesapám pedig a taliándörögdi Űrtávközlési Földi Állomás főmérnöke volt nyugdíjba vonulásáig.

Ön mit végzett?

Sok mindennel foglalkoztam, de legfőképpen pénzügyi és számviteli kérdésekkel. Pénzügyi és számviteli főiskolára jártam, és van alapfokú külkereskedelmi meg vámos végzettségem, dolgoztam pénzügyi cégeknél.

Hogyan került a politikába?

Valamikor 2001-2002 környékén beléptem a Fideszbe, mert azt gondoltam…

Sejtettem, hogy érintette a Fideszt.

Mert?

Az indulatot, ami önben feszül a narancsosokkal szemben, nehéz úgy összegyűjteni, ha korábban nem tartozott közéjük.

Vannak viselkedési normák, amiket nem kedvelek. A Fidesz nagy párt, kell legyen benne tisztességes és szerethető ember is, nem állítom, hogy nincs. Sőt lehet, még a DK-ban is van ilyen.

Szóval 2001-ben belépett.

Igen, a Fidesz tapolcai szervezetének lettem tagja.

Vona is a Fideszből indult.

Ilyen mélységig nem foglalkoztam Vona úr életével.

Csak eszembe jutott. És mikor lépett ki? S miért?

Mert úgy éreztem, vállalhatatlan, amit itt a városban csinálnak a fideszesek. Tértivevényes levélben kértem a tagnévsorból való azonnali törlésemet. A 2006-os választás volt az utolsó csepp, amikor úgy láttam, nincs személyi konzekvenciája a második vereségnek. Már 2002-ben kormányzati pozícióból kikapni, na, az is nagyon ciki volt, és 2006-ban, ugyanazzal a stábbal nekifutni a következő választásnak, ráadásul…

 

…negatív kampánnyal. Ha nekem van időm – most már sajnos nincs – eljárni edzeni, küzdősportolok, és valaki elver, akkor nevetséges az ellenfelem viselt dolgaival foglalkozni. Hiszen én voltam a felkészületlen.

Milyen küzdősportot űz?

Brazil dzsicu.

Nem ismerem.

Majd megnézem, milyen cikket ír, aztán eldől, hogy megmutatom-e, vagy sem.

Mármint hogy megver vagy sem?

Én ezt nem mondtam!

Még jó… Gondolom, ez a dzsiu dzsicu egy dél-amerikai formája.

Pontosan! Fullkontakt.

Kompatibilis a politikai habitusával.

A politikai habitusom a lelki és világnézeti meggyőződésemből fakad. Az pedig más kérdés, hogy valahová eljárok sportolni.

Arra utaltam, hogy megalkuvást nem ismerő, kimért ember benyomását kelti.

Mint minden küzdősport, ez is oktat, nevel, fejleszti a jellemet és az önismeretet. Megtanulja, kitől lehet tanulni, s kitől mit lehet tanulni. Tudja az ember, hol a helye.

Meg azt is, hogy másnak hol a helye.

Hogy másnak hol a helye, nem az én dolgom eldönteni. Az én dolgom az, hogy az enyémmel foglalkozzam. Anyai jótanács – szegény anyu már meghalt -, hogy mindent úgy csináljak, hogy közben több barátot szerezzek, mint ellenséget, a végeredmény jó legyen, és az elveimet ne adjam fel.

A 2006-os kilépése után miért a Jobbik felé vette az irányt?

A Fidesz nagy párt, sok tehetséges politikussal, és föl tudta építeni azt az imidzset, hogy ő az egyetlen elfogadható alternatíva, a választható választás. A Jobbik megjelenése viszont bebizonyította, hogy létezik egy radikálisan más elképzelés is, ami elsősorban a nemzet felépítése mentén, az alapvető keresztény értékek betartatásával képzeli a jövőt. Én 2008-ban, egy Vona Gábor-fórumon éreztem azt, hogy itt felkészült emberekről van szó. Beléptem, és a helyi tagság idővel bennem látta meg azt, hogy tudunk egy nagyobbat lépni: tavaly öt mandátumot szereztünk a tapolcai tizenegyből, s én lettem a polgármester.

Kisebbségből is sikerült elfogadtatnia a költségvetést. Ez bravúr.

A városban nem vagyok híve a pártpolitikai harcoknak. Elsősorban tapolcai vagyok, családapa, férj, bizonyos közösségek vezetője, és csak ezredíziglen jobbikos. Aki a város költségvetésének elfogadásából pártpolitikát akar csinálni, az őrült. Itt nem pártokról van szó, hanem helyi közösségről, egy tágabb családról. Soha nem fogom hagyni a pártpolitikai randalírozást.

Mit tud tenni ellene?

Nézze meg a legutóbbi testületi ülés felvételét.

Mi történt ott?

Próbálták elvinni pártpolitikai irányba, de nem voltam hajlandó hozzájárulni.

Hogyan?

Kérem, van szervezeti és működési szabályzat, van meghívó, vannak napirendi pontok, amihez ragaszkodom. Betartatom a szabályokat.

Miért Rig Lajost választották képviselő-jelöltnek?

Régóta a kórházban dolgozott, az intézmény melletti demonstrációból alaposan kivette a részét, éveken át képviselte a helyi dolgozók érdekét. És igazán szerethető ember.

A barátja?

Igen. Jóban vagyunk.

A tetkóbotrányt hogyan dolgozták föl párton belül?

Miért kell az aljasságból kiindulni? Ma Magyarországon hányan használják…

 

…a becsület és hűség kifejezéseket? Sokan! Legfőképpen az anyakönyvvezető. Meg a pap. Mit tehetek én arról, mi volt hetven-nyolcvan évvel ezelőtt. Bocsánat! Két ilyen nemes szót ne sajátítson ki senki! Ez őrültség!

Van ember, nem állítom, hogy Rig közéjük tartozik, aki visszasírja az SS-időket. És amúgy is állandó botránykő a Jobbiknál a vészkorszak jelképeinek, jelszavainak használata, az árpádsávos zászlótól a szebb jövőt köszöntésig. Lehet úgy a piros-fehér csíkos zászlót lobogtatni, hogy azzal ne tegyünk hitet a gyilkosok mellett?

Ha ön a nyilasokra gondol, akik szerintem gyogyósok voltak, nos, ők valóban piros-fehér-piros-fehér sávozást használtak, mi viszont vörös-ezüstöt. Egyébként a heraldikában nincs is fehér.

Gyogyósok voltak a nyilasok?

Azok.

Jó ezt hallani.

Aki bármit is gyűlöletre próbál építeni, az nem lehet normális. Ezt kár tovább ragozni.

Rig Lajos tetkójánál tartottunk.

Szerintem nemes dolog, amit magára varratott. Hogy más ebbe mit lát bele?!

A Rig-féle Becsület és hűség igencsak hajaz az SS Becsületem a hűség jelszavára. Lehet, ezt is kár tovább ragozni.

A becsületből és a hűségből miért kell rögtön az SS-re asszociálni? Az asszociál rá, akinek ilyen a mentalitása, aki így gondolkodik, akit csak a gyűlölet hajt.

Ugyan.

Ők most fölköptek és aláálltak. Én például a szürke zakómhoz szoktam barna inget felvenni. Mert jól megy hozzá. Meg barna cipőm van.

Emiatt nyilván senki nem barnaingesezi le önt.

Még jó… Bocsánat, telefon, fölveszem, ha megengedi.

(…)

Még mindig kórházügy?

Az. A kórházigazgatót még a Fidesz nevezte ki, és vezetése alatt az intézmény sokmilliós tartozást halmozott  fel önkormányzati cégek, köztük a közétkeztetővel szemben. Próbáltunk tárgyalni, de teljes elutasításra találtunk, pökhendi, lekezelő, mondhatnám fideszes stílus volt a reakció, ez a fölülről lefelé osztjuk az észt. Csakhogy ehhez én nem tudok asszisztálni, nem az a típus vagyok, aki ezt elviseli. Én a várost képviselem, és a várossal senki nem beszélhet így. Szerencsére ennél az asztalnál sikerült megértetni velük, hogy ennek vége, ilyen stílus mostantól nincs Tapolcán. Tapolca tizenhat éven át mindig megszavazta a Fidesz jelöltjét, cserébe elvitték a kórházat, elvitték a laktanyát, Tapolcát elhagyta a MÁV és elhagyták a nagyvállalkozások. Ezt kapta Tapolca közössége, és erre mondott nemet a város. A város érdekére hivatkozva nyelették le velünk sorra a békákat! Na de bocsánat, a város mi vagyunk!  Azokból áll a város, akik itt laknak. Van egy fizikai teste és van a lelkiismerete. És mind a kettőt megsértették. Mi más szellemben dolgozunk, máshogy állunk az emberekhez. Az emberek jóvoltából vagyok itt. Amikor reggel nyakkendőt kötök, nem azért teszem, hogy a feleségemnek jobban tessem, egyébként azért is, hanem mert több ezer embert képviselek, több ezer ember szeretetét bírom. És ezért naponta meg kell dolgozzak, naponta meg kell hálálnom a bizalmat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik