Belföld

A vécére is követték a fideszesek az újságírót

parlamenti folyosó (parlamenti folyosó)
parlamenti folyosó (parlamenti folyosó)

A kormánypárt sajtósai szabályosan rászálltak egy hírportál tudósítójára a parlamentben. A Fidesz-frakció sajtófőnöke is részt vett a bizarr kergetőzésben.

Vizsgálja a Fidesz, hogy hogyan tudott a VS részletesen beszámolni az egy hónappal ezelőtti, zárt ajtók mögötti frakcióülésről, amelyen Orbán Viktor is felszólalt. A portál újságíróját a Fidesz alkalmazottai hétfőn órákon keresztül követték a Parlamentben, helyenként futva követték és a vécében sem merték egyedül hagyni.

Joó Hajnalka szerint először véletlennek tűnt, hogy a kormánypárti frakció sajtósai épp akkor és azzal a lifttel mennek az országházi menzára, mint ő és épp vele egyszerre fejezik be ebédjüket, de az üléstermi folyosón sétálva már gyanús volt, hogy a pártsajtósok közül legalább egy mindig hallótávolságon belül volt tőle. Akkor vált bizonyossá számára, hogy követik, amikor bement a mosdóba, hogy nyugodtan lebonyolíthasson egy telefont, de fél percen belül ott is megjelent a felügyeletével megbízott frakcióasszisztens.

Az újságíró ezután szándékosan tesztelte a megfigyelést: amint bement az egyébként üres sajtóterembe, azonnal utánament a megfigyelő is és a negyven négyzetméteres, székekkel teli teremben úgy foglalt helyet, hogy hallja a telefonokat és rálásson a laptopjára is. Joó Hajnalka ezután futásnak eredt, erre utána futott a Fidesz-alkalmazott is. Amikor egy lépcsőházba beugorva azt hitte, lerázta üldözőjét, pillanatokon benyitott oda egy másik Fidesz-sajtós. Fél órán keresztül hol az egyik, hol a másik frakcióalkalmazott végig a nyomában loholt.

Az újságíró végül megunta a kergetőzést és megszólította a fideszes sajtóst, aki ártatlan szemekkel azt mondta, nem követ senkit, csak épp ugyanarra van dolga. Majd elismerte, hogy megbízást teljesít és azt mondta, tegyen panaszt az újságíró, ha ez zavarja. A követésben részt vett a Fidesz-frakció sajtófőnöke is, aki azzal próbálta elütni a dolgot, hogy „elég nagy a Parlament, oda megyünk, ahová akarunk”, de később elárulta, hogy arra kíváncsiak, hogy a VS ezúttal is jól értesült lesz-e a Fidesz-frakcióülés részleteiről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik