Belföld

Íme a tapolcai jelöltek tetkói

Van, aki gyalut varratna magára, más azt, hogy "világ proletárjai, egyesüljetek!", megint más inkább aranypiercinget lövetne az ajkába (tapolcájába, sümegébe). Ki nyer ma? A jobbikos? A kormánypárti? Netán a szoci? Napközben már csipegettünk a villáminterjúk közül, most itt a komplett Nagytotál.

Most akkor náci a jobbikos jelölt, netán balfék, vagy szimpla balliberális szemétség, hogy Rig Lajos szívecskével kombinált „Becsület és Hűség” tetoválásában a Waffen SS „Becsületem a hűség” jelmondatát vélik felfedezni?

A sajtóban ez volt az Ajkát, Tapolcát, Sümeget és tovább bő félszáz települést magába foglaló Veszprém megyei 3. választókerületi időközi képviselőválasztás botrányköve.

Tapolcán értük utol közülük az esélyeseket és az érdekeseket.

Kezdjük a jobbikossal, aki sok éven át a tapolcai kórházban dolgozott aneszteziológusként, mellékállásban mentőzött, tavaly ősz óta pedig alpolgármestere a városnak.

 

Rig Lajos: Én régen is cuki voltam

Hallom, az imént plüssállatokat osztott a helyi óvodákban.

Igen. Négy óvoda van Tapolca város közterületén. Ez most kamerák nélkül, tehát kampányon kívül ment.

Kampányban semmi nincs kampányon kívül.

Lehet. Az ifjúsági tagozatosok összegyűjtötték, a lányok tegnap szétválogatták, mi meg mindegyik óvodába vittünk egy-egy zsák plüssállatot a gyerekeknek. Cukik voltak, örültek.

Egyenként kiosztva?

Nem! Csoportba kiborítva. Mint a bálás ruhát, amikor bontáskor szétszedik.

A cukiság passzol az új Jobbik-imidzshez.

Lehet ilyet mondani, de nekem négy gyerekem van! A nagylányom az egyik óvodába járt, a feleségem a másikba. Ezért ez szerintem nem a cukikampány része. Meg én régen is cuki voltam. Aki négy gyereket nevel, az megszokta ezt.

Évtizedeken át a tapolcai kórházban dolgozott, a dolgozói érdekképviseletből is kivette a részét. A Jobbikhoz hogyan keveredett?

Nem keveredtem, hanem úgy kértek fel! Itt, Tapolcán 2008-ban alakult a Jobbik alapszervezet, alapító tag vagyok, az akkori srácok kerestek meg, mert egészségügyi téren nagyon el voltak havazva, ugyanúgy, mint országos szinten a Jobbik. Nem politizáltam. Sőt csak másfél hónapja politizálok, előtte lokálpatriotizmust vittem.

Jobbik-tag a 2008-as alapítás óta, és nem politizál?

Itt csak a helyi ügyeket szoktuk kezelni, országos politikába olyan szinten nem mentünk bele.

Ha nem szeret politizálni, miért indul az országgyűlési mandátumért?

Ha az ember vicces akar lenni, azt mondja: anyám, én nem ilyen lovat akartam. De mivel felkértek, ez megtiszteltetés, és gondolom, az érdekképviseletet, amit a szakszervezetből hoztam, a Parlamentben tovább tudom folytatni. Ha ez hetvenkétezer ember jobbulását váltja ki, akkor csinálni kell. Főállásban Tapolca alpolgármestere vagyok, és a mentőszolgálathoz jelentkeztem társadalmi munkába, hogy havi kétszer kijárjak mentőzni. A kórházba is jelentkeztem, hogy oda is szívesen visszamennék heti egyszer altatni.

Altatni?

Igen. Miért nevet rajta?

A sportban arra használják ezt a kifejezést, ha a csapat titkolni kívánja támadó szándékát, hátul megy körbe a labda, mondhatni, cuki módon, aztán, ha rés nyílik a lankadó figyelmű ellenfél védekezésében, hirtelen megindul a lerohanás.

Ja! Én aneszteziológusként altattam. Ez az alapvégzettségem, mellette félállásban voltam az Országos Mentőszolgálatnál, aztán, amikor Tapolcán megszűnt az aktív ellátás, mentem mentőzni, és mellékállásban csináltam az egynapos sebészeten az altatást.

Mit szól a jobbikos cukiságkampányhoz, a kommunikációs és talán tartalmi váltáshoz?

Nagyon jó a váltás, kell.

Tartalmi ez a váltás?

Tartalmi váltás is biztos lesz benne. Meg jelen pillanatban is van, ezt lehet látni országos szinten is.

Úgymint?

Látszik az országos támogatottságunkon a váltás, hiszen a Fidesznek ma már mindössze kétszázezerrel van több szavazója, mint nekünk.

A jobbikos politika tartalmában történt váltás?

Én politikával nem foglalkozom. Eztán sem biztos, hogy politikusként ülök a parlamentben.

A Parlamentben politikusok ülnek. Ezen még az ön meggyőződése sem tud változtatni. Ez egy szakma, s ennek képviselői töltik meg a képviselőházat.

Én a választókerület érdekeit képviselném ott is.

Ahhoz mit szól, hogy a radikális jobbtól a közép felé mozdul a párt?

Erről szerintem Vona Gábor pártelnököt kellene megkérdezni.

Már kérdeztük. Ön mit gondol? Van ilyen elmozdulás, s ha van, helyes-e?

Még egyszer mondom: én pártpolitikával nem foglalkozom.

Mégiscsak ennek a pártnak a tagja, s ennek a pártnak a frakciójába ül be, ha vasárnap győz.

A médiából hallottam, hogy megpróbál közép felé húzni, és a közvélemény-kutatások szerint egy ilyen néppártszerű a Jobbik. Úgy gondolom, ez nem egy rossz dolog.

Volt, ami zavarta önt a mostani váltás előtti Jobbikban?

Nem. Nem. Nem. Semmi. Még egyszer mondom: én országos politikát nem folytattam, a helyi szervezetben sem politizáltunk, helyi érdekeket vettünk alapul, és a legnagyobb megmozdulásunk a kórházdemonstráció volt.

A kampányban került nyilvánosságra, hogy az ön testét, tán a karját egy szívecskével megtoldott „Becsület és hűség” tetoválás díszíti, ami ellenfeleit határozottan a Waffen SS „Becsületem a hűség” jelmondatra emlékeztette. Hogyan vitte át lelkileg ezt a botrányt?

Engem különösebben nem viselt meg, a feleségemet inkább, és azt nehezen viselem, ha a gyermekeim előtt látom sírni a feleségemet. De most már ő is túltette rajta magát.

Ön bénázta el?

Mi az, hogy bénázni?

Azt fel sem tételezem, hogy osztaná a náci ideológiát.

Nem is tehetném, hiszen huszonkét évig dolgoztam vezető beosztásban az egészségügyben. Együtt öltöztem harminchat emberrel, huszonkét évig a műtőben dolgoztam, nem köpenyben!

Akkor viszont elbénázta. Nem gondolni a hasonlóságra minimum bénázás. A tetkó nem tréfa, utánajár az ember, mielőtt életre szóló szöveget véset magára.

Én csak most szembesültem azzal, hogy ez a két szó egy SS jelmondatban is szerepel. Ez a két szó két emberi erény. Nem érzek benne bénázást.

Mi a varrás sztorija?

A feleségem, akivel együtt élek, aki az ikrekkel is megajándékozott, őneki fogadtam vele hűséget. Az édesapámtól meg a becsületességet tanultam, és úgy is éltem le minden napomat.

Hogyan jön az ötlet?

Ugyanúgy, ahogy bármilyen másik tetoválás esetében. Nem tudom, önnek van-e… Ismerősének?… De ez már lerágott csont. Itt az embereket nem az érdekli, kin milyen tetoválás van. Hanem az, hogy nincs tizenkét éve munkahely, hogy a fideszes kormány a fideszes önkormányzat segítségével 2012-ben bezárta a kórházat.

Tán az is ráerősített a negatív értelmezésre, hogy ön évekkel ezelőtt nyíltan rasszista cikkeket lájkolt a Facebookon, köztük azt, amelyikben ez olvasható: „A cigányság a zsidók biológiai fegyvere.” Ma is lájkolná?

Gondolom, ön is fészbukozik, és tudja, vannak cikkek, amiket csak úgy tud elolvasni, megnyitni, ha egyúttal lájkolja is. Ennek a cikknek a nyitóképe egy összevert néni arca, a szöveg nem volt kint. Megnyitottam, ezzel meg is osztottam, viszont nem kommenteltem.

Egyetért az idézett mondattal?

Miért, ha elolvasnék egy gyerekbántalmazásos cikket, az az jelentené, hogy verem a gyerekemet?

Szóval?

Nem, nem, nem. Nem értek vele egyet. És ezt az egész botrányt sem értem.

A kormánypártival folytassuk a sort. Nem értjük a Fidesz-KDNP-t, tényleg nem, az előző, a szintén Veszprém megyében, csak az „egyesben” tartott februári időközin az összes induló örömmel nyilatkozott, egyedül a narancsosat dugták el a sajtó elől kollégái – bukott is jókorát. Erre most mi történik? A „hármasban” sem kérdezhető a favorit. Többször kerestük, hiába, üzentünk neki, nem hívott vissza. Aztán egyszer, nyilván tévedésből, csak fölvette a mobilját. Íme.

 

Fenyvesi Zoltán: Éppen ebédelek!

Jó napot kívánok, Nagy József vagyok a Hír 24 hírportáltól, Fenyvesi Zoltán Mihállyal beszélnék.

Köszönöm, de éppen ebédelek, nem érek rá.

Mikor hívhatom? Öt percet vennék igénybe az idejéből.

Tíz-tizenöt percig még biztosan tart az ebéd.

Tizenöt perc múlva hívhatom?

Igen.

Pontosan tizenöt perc múlva hívni fogom. Jó étvágyat.

Köszönöm.

Pontosan tizenöt perccel később hívtuk szavatartó Fenyvesi urat. Nem vette fel. Tán tetováltatott.

Annál beszédesebb volt Nyugat-Magyarország alighanem legharciasabb amazonja, az egészen friss formációt, a Földművelők-Gazdálkodók és az Új Élet Rendszerváltó Pártját jegyző elnök asszony.

 

Blazovich Tímea: Az Orbán menekülni fog előlem, ezt most mondom!

Választási riportot készítünk, itt vagyunk Tapolcán. Szánna ránk személyesen pár percet?

Ma nem jó, eljöttem, itthon vagyok Győr-Sopron megyében, és most indulok Ausztriába. Telefonon tudunk beszélni, annyit elmondhatok, hogy friss párt vagyunk, két hónapja alakultunk, de már tizenötezer szimpatizánsunk van. A nép mellettem áll, a célom a kormányváltás és a diktatúra megszüntetése. Megcsinálom, ha beleszakadok is, még akkor is, ha a következő három évben csak ezzel foglalkozom. Ez biztos, száz százalék.

Három év? Úgy hiszi, legkésőbb 2018-ban le tudja váltani Orbánt?

Nem csak tudjuk, le is fogjuk! Száz százalék! Az elnyomott nép velünk van! Tapolcai újságírók is ránk szavaznak. Beszélek is vele néha, képeket is küldött, hogy hogy vannak a plakátjaim… Mi tiszta újak vagyunk, én még nem is akartam indulni, a pártépítésen voltam, hogy három év múlva leváltsam ezt az egész mocskot, szó szerint, de indulnom kellett, mert az emberek ezt akarták. Hát indultam. Megcsináltam. Ha Pesten lenne ez a választás, nem Tapolcán, biztosan nyerünk, de itt még nem volt szervezetünk, magunk gyűjtöttük az aláírást, az könnyű volt, és magunk plakátoltunk, az nagyon nehéz volt, abból a szempontból, hogy folyamatosan ránk pakolnak a Jobbik meg a Fidesz; az MSZP az békén hagy, az nem bánt engem, úgy vettem észre. Szóval próbálnak elnyomni ezek a retrók.

Kicsodák?

Retropártok. Lejárt lemezű pártok. Akik tönkre tették az országunkat.

Szabad kérdezni, miért utazik most Ausztriába?

Pont vásárolni akarok menni ki, ennyi csak.

Azt hittem, odaát dolgozik.

Nem. Nekem vállalkozásaim voltak, vendéglátós, bizományi áruház, rengeteg kaszinóm, játéktermem, Győr-Sopron megyében, városban, falvakban, több településen, családi tőkéből, de mindenem tönkre ment. Ezeknek köszönhető! A pohár betelt, most megtanulják, ki vagyok én és a pártom! Teljesen a vállalkozók mellett állok. Én tudom, mi folyik itt!

Mit érdemes ma vásárolni Ausztriában?

Csokoládét, ilyen kis apróságokat. Vannak ruhák, étolaj.

Kereskedik vagy saját használatra?

Saját! Tusfürdő, ilyen kis saját dolgokra megyek.

Hogyan gyűjtött össze tizenötezer szimpatizánst?

Facebook alapján. Egy nagypofájú csaj vagyok, és egy őszinte, azt hozzáteszem, engem imádnak az emberek. Meg van egy csoportunk, ott saját magunkat adjuk teljesen, egyre jobban megismertek az ország minden részéből, és szeretnek, és mi kellünk a népnek. Mi. Ez a fiatal párt. Jelentkeznek folyamatosan, tagok akarnak lenni, de most nem tudok foglakozni velük, mert ugye ezzel a választással foglalkoztam.

Ön az ötletgazda?

Igen!

Tök egymaga találta ki?

Igen!

És mit szól a család?

Örülnek! Támogatnak. Van két nagyfiam, ők is támogatnak, ők is vendéglátósok.

Mikor jött az isteni szikra?

Besokalltam. És tudtam azt, hogy ezt az országot én fogom tudni megmenteni. Ha nem teszek valamit, úgy éreztem, akkor vége. Az Orbán menekülni fog előlem, ezt most mondom!

Hogyan kell azt csinálni?

Azt majd mi tudjuk! Menekülni fog! Nemcsak ő, hanem az összes retro! A nép összefog, és nem lehet mit csinálni. Előre hozott választást akarunk egy éven belül!

Egy? Hogyan?

Aláírásokat gyűjtünk. Tüntetéseket csinálunk.

Vannak olyanok mostában Pesten.

De ha én megszólalok, akkor jönnek az emberek! Rengetegen mennek tüntetni, de nincsenek ott annyian, ahányan kellenének. Ha én megszólalok, akkor jönnek. A nép jön utánam, azt hidd el! Ha bárhol kiadom, hogy megyek, ott vagyok én, Blazovich Timi az FGRP-től, ott van mindenki.

Hány ember?

Több százezer!

A Fidesz – saját számolása szerint – kétmillió magyart vitt ki Medgyessy ellen.

Ez mostani volt?

Nem, még 2002-ben.

Azt hittem, mert néztem volna!… A pártot beadtam tavaly, április hatodika körül, és Szilveszter napján lettünk jogerősek. Mindenképpen azon voltam, hogy most vége, itt befejeződött ez, ami van ebben az országban. Lengyelországból, a parlamentből, Varsóból a Piet Marekék mellettünk állnak, Orbánt utálják, támogatnak minket, és több külföldi ember megkeresett engem, parlamentiek, hogy velünk akarnak együttműködni. Ez a párt nagyon jó, és nagyon jó is fog lenni! És nem fogják leültetni! Kaptam fenyegetéseket is az első hónapokban, a Jobbiktól, innen-onnan, hogy álljak le, mert kapok valami első, második emeleti irodát is Budapesten ingyen, de mondtam, semmi nem kell, nincs az a pénz.

Ki mondta ezt önnek?

Fenyegettek a Facebookon folyamatosan ilyen harcos képekkel.

És ki kínált önnek irodát?

Hát ők! Amerikából! Meg hogy nyolcvanezer dollárt kapok!

Melyik pártot sejti az irodakínálás mögött?

Jobbik, mondom! De engem nem érdekel. Engem nem tudnak fenyegetni. Én nem félek egytől se. Befejeztem. Én nem az vagyok! Ha látta a videóimat, én kiálltam, leüvöltöztem a Fideszt meg a Jobbikot is! Elmentünk Sümegre, a Békementre is, odaálltunk, kiálltunk, körülbelül voltak ötvenen, de mind Budapestről jöttek, szerintem fizetett emberek voltak, kiraktuk a Himnuszunkat, az autónk fel volt plakátolva, az egész művház előtt plakátjaink voltak kint, televoltunk riporterekkel, na, azok a felvételek nem tudom, hogy hova tűntek.

Az a nevük, hogy Földművelők-Gazdálkodók és az Új Élet Rendszerváltó Pártja, rövidítve FGRP…

Az a kérdés, hogy ez honnan jött?

Igen. És az, hogy nem zavarja-e önöket, hogy a nevük az egykor Torgyán József, ma pedig Hegedűs Péter vezette FKGP-re hajaz.

Semmi közünk Hegedűshöz, az a Fidesz mögött van!

A földművelés hogyan passzol az ön kaszinós múltjához?

A szüleim földbírók voltak, rengeteg mindenünk volt, már nem élnek, és miattuk akartam a névbe mindenképpen a fölművelő-gazdálkodókat. Az új élet rendszerváltók pártjában pedig minden benne van. A logóban, ha megnézik, ott vannak az elnyomott parasztemberek, a szegény emberek, és elől a fiatalok, akik a lájkot mutatják, a boldog családot, a változást, a boldog jövőt. Erről szól ez a párt.

Ön a párt motorja?

Mindent én találtam ki, igen.

Kikből áll az elnökség?

Ismerősök, barátok. Vendéglátósok is. Rengeteg zenész állt mellénk. Színészek!

Közülük kik a legismertebbek?

Hát most mit mondjak?! Például egy nagy rock and roll sztár emberei, az egyikük az egyik kerületemnek az elnöke. Csináltak himnuszt is nekünk, biztos látta már, ha beüti, és egy filmet is csinálnak nekünk.

Mennyi pénzt égettek el mostanáig az FGRP-ben?

Nem tudom pontosan, de saját pénzből készült a weboldaltól kezdve minden.

Milliókat?

Dehogy is! Nincs pénzünk, támogatónk sincs még. Majd lesz, biztos.

Vasárnap milyen eredményt remél?

Megmondom őszintén, ha logikusan gondolkodok, akkor azt mondom, hogy az LMP-t nagyon meg akarom verni, ha nem, akkor ötödikek leszünk, de a legjobb lenne, ha elsők lennénk.

Ha az lenne az indulás feltétele, hogy tetováltasson magára valamit, mit varratna?

Utálom a tetoválást! Nő vagyok!

Csak úgy viccből.

Ha már muszáj valami, akkor legyen egy piercing, egyszerű, ízléses aranykarika a felsőajkamba.

Jó, hát akkor sok sikert, és jó bevásárlást kívánok önnek.

Rendben, és ne felejtse, hogy még sokat fognak hallani az FGRP-ről! Én nem fogok elülni három évig. Én megyek Pestre is, ide-oda, tüntetéseket meg fogjuk csinálni, mindent megcsinálok.

Köszönöm, csókolom a kezét.

Önnek is! Viszont hallásra!

Fél órával később az elnök asszony, megtiszteltetés, úgy döntött, személyesen is találkozhatunk vele, készülhet fotó, s Ausztria helyett Tapolcára autózott.

 

Azt tán nem veséztük ki, hogy mivel bosszantotta fel önt ennyire Orbán Viktor. A játéktermeket, nyerő-automatákat likvidáló kaszinótörvénnyel?

A kaszinótörvényt hagyjuk! És a tabakos törvény se tetszik nekem!

Trafikügyben is volt buktája?

Persze, mint minden vendéglátósnak. Először ugye létrehozták, hogy vannak a nem dohányzó termek és a dohányzó termek, utána meg mindent megszüntettek. Ez se normális! Mindent maguknak! Meg a haveroknak! Ez tény… Nagyon nehéz most, mindent egymagam csinálok.

Miért egyedül, ha egyszer olyan sokan vannak?

Jó, vannak ők ketten. Ő a Bernadett, az etikai bizottság elnöke, ő segít, és a Zoltán, ő is elnökségi tag, ők is vannak. Meg hát vagyunk többen, Pesten, szét vagyunk szórva, de ezt a nagyját most nekem kell megcsinálnom, aztán majd kialakulunk… Rágyújthatok?… Ezzel is felhúztak! Nem tudok bemenni egy vendéglátó egységbe! Mondjuk megeszek egy ebédet vagy egy vacsorát, és rágyújtanék. És nem lehet rágyújtani! Mert ki kell mennem a mínusz öt fokba. Ez se tetszik nekem!

Győr-Sopron megyében lakik?

Sopron, Kapuvár, Szombathely, Kőszeg, össze-vissza ingázok. De most Pesten lesz a székhelyünk. Szeretnénk ott egy irodát.

Az sok pénz.

Remélem, lesz valami támogatónk, aki felajánl legalább egy évre egy irodát. Sok olyan ember felnézett már ránk, akinek van sok pénze. Remélem, hogy segítenek. Ha nem, akkor a nép összefog, és akkor is megcsináljuk.

Ha a nép összefog, abból hogyan lesz iroda?

Tudnak adni! Fidesz-ellenesek.

Meddig van türelme politizálni?

Én ezt végigcsinálom.

Amíg nem lesz önből miniszterelnök?

Én nem hatalmat akarok! Én azt akarom, hogy az embereknek munka legyen! Tudjanak enni, ki tudják fizetni a számlájukat, ne legyenek öngyilkosok! Elég! Tizennyolc éves gyerekek öngyilkosok lettek otthon, saját körömből ismerem őket, azért, mert anyagi problémáik voltak… Én nagyon kitartó vagyok! Bejutok a Parlamentbe, olyan nincs, hogy nem jutok be! Ez a párt be fog jutni! Mert a nép velünk van. Az elnyomott nép.

Remek végszó, köszönöm.

Annyit még, hogy egy közös képet nem lehetne csinálni, úgy, hogy hárman benn vagyunk? Mert ők segítettek tényleg az aláírásban.

Jöjjön egy másik antitetováns, a kevésbé szórakoztató, viszont esélyes szocialista, a DK támogatását is élvező szakszervezetis szenior.

 

Pad Ferenc: Rám senki nem fog semmit varrni

Ön a szemünk láttára jött ki Tapolca jobbikos polgármesterétől. Mit keres nála a kampányfinisben a szocialista képviselőjelölt?

Én ki tudom pipálni a választókerület mind a hatvan települését, még azokat is, ahol csupán tíz ház áll. Az első és legfontosabb mindenhol az ott élőkkel való találkozás, a második pedig az adott település vezetőjével, a polgármesterrel való találkozás. Tapolca jobbikos vezetésű város, és Dobó Zoltán a polgármester. Nála jártam.

Tisztelgő látogatás?

A szó valódi értelmében.

Miről volt szó?

A város dolgairól. Hogy ő hogyan látja. Kohézióteremtő akarok lenni a körzetben.

Mármint akkor, ha ön győz vasárnap.

Fej-fejmelletti küzdelmet mérnek a közvélemény-kutatók, ez azt jelenti, ha jobban süt a Nap, vagy ha esős időjárás lesz, befolyásolhatja, ki hogyan tudja mozgósítani az utolsó pillanatban a csapatát. Miután én is gyakorló önkormányzati képviselő vagyok Ajka városában, azt mondom, a választás az egy dolog, de utána a város dolgai a legfontosabbak. Ha én nyerek, engem aztán egyáltalán nem izgat, hol jobbikos, hol fideszes, hol független a polgármester, az a dolgunk, hogy együttműködjünk.

Egy fideszes pletyka szerint Vona Gábor még az év elején megegyezett a szocialistákkal: Veszprémben a Jobbik fogja vissza magát, itt meg a balosok, így segítve egymást egy-egy korábban fideszes mandátum elnyeréséhez.

Mindig vannak, akik összeesküvés-elméletet gyártanak. Az én kampánycsapatommal ilyen megállapodás biztos nem volt, hiszen az manipulálná a verseny tisztaságát. Én nem is lennék hajlandó belemenni egy ilyen megállapodásba.

Indult már országgyűlési választáson?

Ez az első. Még csak pártpolitikus se voltam soha, nem vagyok az MSZP pártkatonája.

De párttag, ugye?

Szakszervezeti vezető voltam, vagyok. Az ajkai szocialista városvezetéssel jóban vagyok, tagjuk vagyok, de ez ebből a szempontból lényegtelen.

Párttag?

Én?

Ön.

Igen… Most történt nem olyan rég. Hogy mégiscsak legyen neve a gyereknek.

Néhány hónapja lépett be?

Egy-két éve. Amikor Ajkán kezdtem.

Pár hete Veszprémben nagy győzelmet arattak, miután a komplett balos ellenzék beállt a független, amúgy magát liberálisnak valló Kész Zoltán mögé. Most viszont az MSZP ragaszkodott a saját jelölthöz, önhöz, s így bár az Együtt, a MoMa és a Liberálisok nem indítottak saját embert, csupán a Magyar Szocialista Párt és a Demokratikus Koalíció logója látható a plakátjain. Miért szakítottak a nyerő taktikával?

A logóknak semmi jelentőségük.

Biztos?

Biztos.

A Fidesz azzal támadja önt, hogy tagja volt a vörösiszap katasztrófáért felelős MAL vezetésének. Szakszervezetisként és értékesítőként dolgozott ott.

Timföldtermékekkel foglalkoztam, azoknak az értékesítési, gyakorlati megvalósításának a logisztikai folyamatával.

Ez mit jelent?

Az én feladatom volt, hogy a vevői rendelések megfelelően legyártva, lecsomagolva legyenek, és a fuvareszköz megrendelés rendben legyen.

Értem. Sejti, ki nyer a választáson?

Szerintem sikerül nyernem. A Fidesz a harmadik lesz. A Jobbik igen közel lesz hozzám.

Azt még hadd kérdem: ha a választáson való induláshoz kötelezővé tennék, hogy tetováltasson magára, mit és hová varratna?

Hatvan éves elmúltam, tisztes családban élek, két gyerekem van, unokám is, ha akartam volna, s ha ilyen típusú igényeim lettek volna, régen megteszem.

Na de ha kötelező lenne!

Az diktatórikus ország lenne.

Vegyük kicsit poénra.

Akkor nem indulnék a választáson. Rám senki nem fog semmit varrni.

Maradjunk a balon, sőt. Tinédzser kommunistával folytatjuk, olyan ifjúval, akit már tizenegy éves korában rabul ejtett a marxizmus-leninizmus.Van fogalmuk, hány karakter fér egy értelmiségi munkásökölre? Pont annyi, ahány fogát lehet kiverni egy addig egészséges rágófelszereléssel bíró szociáldemokratának. Nem értik? Mindenre Fény derül.

 

Filemon Kristóf: Én vagyok a Munkáspárt történelmének legfiatalabb központi bizottsági tagja

Pár hete, pont ilyen este szintén budapesti pályaudvaron kaptunk néhány percet egy tizenéves kommunistától, Szentpáli Kolostól, aki szintén egy időközin indult, szintén Veszprém megyében. A különbség csupán annyi, hogy ő a Keletit jelölte meg, ön pedig a Nyugatit. A vasút valami rafkós vörös trükk?

Ne keressen konspirációt ott, ahol nincs.

A Délit még igazán összehozhatnánk. Van még tinédzser kommunista tartalék a Munkáspártban?

Májusban Egerszalókon lesz időközi polgármester-választás, ott egy huszonkét éves fiatalembert indítunk. Szerencsére fiatalodik a szervezet.

Az ön családjában sok a kommunista?

Rajtam kívül senki.

Volt MSZMP-s?

Nincs.

Munkásőr?

Az sincs. Se édesanyám, se nagyszüleim, senki. Ez nekem teljesen magamtól jött.

A szülei mivel foglalkoznak?

Édesanyám tanítónő, nagyszüleim fodrászok. Az apai ággal nincs kapcsolat.

Harag van?

Kétéves voltam, amikor elváltak, annyit tudok, hogy valamikor katona volt.

Mi a Filemon név története?

Idén februárban változtattam erre, édesanyám családneve. Úgy éreztem, sokkal inkább illik hozzám, mint a régi… Tavaly Túri Kristófként indultam Jászberényben és Szolnokon, mint polgármesterjelölt.

Milyen eredménnyel?

Mondhatni, hogy az országos munkáspárti átlag fölöttivel.

Azt, mondhatni, nem nehéz megugrani.

1,1 százalék volt Jászberényben, Szolnokon 0,7 körül.

Szóval honnan a Filemon?

Görög eredetű. A nagypapám nagypapája még a monarchia idején jött Görögországból Magyarországra.

A Filemon és Baucis igazán szép történet.

Meg a Bibliában van ugye Pál apostol harmadik levele a filemonokhoz.

Az miről is szól?

Munkáspárti szemszögből nem egy jó történet. Filemonnak megszökött a rabszolgája. Mindketten keresztények voltak, és Pál apostol arról írt Filemonnak, hogy ha a rabszolga visszatér, hittestvéreként fogadja.

Miért lenne rossz történet ez „munkáspárti szemszögből”? Szentpáli Kolos a múltkor épp arról mesélt nekünk a vágányvégen, hogy ő bizony a kommunistasága mellett istenfélő ember. De ezek szerint ön nem templomjáró.

Csak mint turista.

Mindkét irányban elkél az éberség. Ön „a tisztesség és a becsület nevében” felszólította Pad Ferenc szocialista jelöltet, lépjen vissza az indulástól. Az ideológiai palettán ő áll önhöz legközelebb, mégis pont őt pécézte ki. Miért? Vagy úgy van ez a materialistáknál is, mint a keresztény históriában, hogy a katolikusok legszívesebben reformátusokat égetnek és viszont?

A miénk is régi történet. A szociáldemokratákkal hosszú ideje vannak konfliktusai a kommunistáknak.

A fogkiverés, a veseleverés, Recsk, Gulag több is mint sima konfliktus.

A szociáldemokraták is nagyon sokszor szúrták hátba a kommunista mozgalmat, nemcsak Magyarországon, hanem világtörténelmi szinten is. Pad Ferenc azokat a baloldali jelszavakat használja, melyek a Munkáspártot illetnék meg, és ezzel félrevezeti az embereket. Hogy a Fidesz polgári, keresztény értékekkel kampányol, jól van, egészségükre. Hogy a Jobbik szélsőséges, nacionalista politikát képvisel, az is. Na de pad! Megjegyzem, Vonáék a programjukat a Munkáspártéból ollózták ki.

Mégis előrébb tartanak, mint a néhány tizedszázalékos Munkáspárt.

Mert jobban el tudják adni nemzeti köntösben, tényleges tartalom nélkül azt, amit mi vörös köntösben szeretnénk eladni… Pontosabban nem eladni, hanem mi ezt tényleg így is gondoljuk. Pad Ferencről még annyit, azt hittük, a tisztesség és becsület jelent számára valamit. Bár persze egy MSZP-s jelölttől igazából nem vártunk semmit.

Szezonjuk van a súlyos kifejezéseknek. Ön most a tisztesség és becsület párossal kampányol, a jobbikos jelölt, Rig Lajos pedig sok éve azt varratta magára, hogy becsület és hűség.

Az övé teljesen más ideológia.

Ha minden jelöltnek kötelező lenne felvarratni magára valamit, ön mit választana?

Talán azt, hogy Világ proletárjai, egyesüljetek!

Hová?

A bal öklömre.

Kiférne?

Kisbetűkkel.

Ön még egészen fiatal. Mikor született?

Kilencvenöt december három. A Munkáspárt történetének legfiatalabb központi bizottsági tagja vagyok. A mostani kongresszuson, tizenkilenc évesen választottak be. Még a harmincas években, vagyis az illegalitásban sem volt ilyen.

Most se hallani önökről sokat, szinte illegalitásban működnek.

Hát igen, de a történelem kiszámíthatatlan. 1917. január elsején ki gondolta volna, hogy egy év múlva ott lesz az októberi forradalom? Vagy ki gondolta volna 1990 decemberében, hogy egy év múlva összeomlik a Szovjetunió?

Tán a CIA.

A történelemben bármi megtörténhet.

Most vasárnap mi fog történni?

Egy és két százalék közötti eredményt kifejezetten jónak tartanék. A választás kiváló lehetőség visszatérnünk ebbe a régióba, növelni a helyi párttagságot.

Tapolca környékén nincs is alapszervezetük, legalábbis a neten nem lelni nyomát.

Most már van! Ajkán sikerült felállítani.

Hány fővel?

Öt-hat.

Reaktiválódó veteránok?

Az utcán jöttek oda hozzánk azzal, hogy annak idején tagok voltak. Akad köztük idősebb, de olyan is, aki még csak a negyvenes éveit tapossa.

Szóval mi lesz vasárnap?

Arra vagyok kíváncsi, hogy ezek a tőkés pártok mennyire tudják megvezetni az embereket.

Kik a tőkés pártok? Önökön kívül mindenki más?

Igen! Mind a gazdagok oldalán áll. A lényegen egyik sem akar változtatni, egyik sem akarja megdönteni a milliárdosok hatalmát. Mind csak azt szeretné, hogy ők is ugyanolyan milliárdosok legyenek, és az ő kis mögöttes körük is magas pozícióba kerüljön. Azt hiszem, József Attila mondta, hogy a tőke és a fasizmus jegyesek. Most vasárnap a Jobbik nyer, vagy a Fidesz. Mindegy, mert ha nem a Munkáspárt, akkor az emberek érdekeit továbbra sem képviseli majd senki a Parlamentben. Mi tudnánk elvinni az egyszerű emberek hangját a Parlamentbe.

Ön.

Igen.

Hol tanul?

A Corvinuson. Nemzetközi tanulmányok angol nyelven. Első év.

Jól tudom, hogy ön lényegében az őszödi beszéd miatt lett kommunista?

Jól. Arra figyeltem fel, hogy a beszéd nyilvánosságra kerülése utáni tüntetéseken olyan táblákat emeltek fel, hogy kommunisták, takarodjatok. A kezembe akadt egy politikai kisszótár, még a nyolcvanas években adták ki, fekete kötés aranybetűkkel, kikerestem benne a kommunizmus kifejezést, és voila, azt írja: mindenki szükséglete és képességei szerint! Arra gondoltam, hogy hát nem ez kellene nemcsak Magyarországnak, hanem az egész világnak?!

És akkor mi történt? Mint a megtérő keresztényeknél, a Fény elöntötte a szobát, ön pedig hitet tett Marx, Engels, Lenin és Thürmer mellett?

Nem, csak próbáltam kapcsolatba lépni a magyarországi kommunista mozgalommal.

Mindez 2006 zűrös őszén? Na de akkor ön még nem volt tizenegy éves.

Így igaz.

Na.

Nem viccelek! Meg lehet kérdezni a volt tanáraimat és a volt osztálytársaimat. Szolnok, belvárosi iskola.

A tanárok és az osztálytársak között talált elvtársakat?

Volt, aki legyintett, volt, aki megpróbált eltéríteni a szándékomtól, de én kitartok emellett. És többen a mai napig segítenek nekem például aláírásgyűjtésben, pártpropagandát végezni.

Később hogyan alakult az ideológiai fejlődése?

Próbáltam informálódni, kerestem könyveket, gimnazista koromban jött a Kommunista Kiáltvány, A tőke három kötete, Lenin művei. Azóta már olyan szerencsés helyzetbe kerültem, hogy a munkáspárti ifjúságot képviselhettem Madridban, Görögországban, vagyis a nemzetközi mozgalomba is egyre inkább belelátok.

Pártpénzből?

Nem feltétlenül.

Saját zsebből?

Onnan is. Nincs állami támogatás, nem az emberek pénzét herdáljuk el ilyenekre.

Dolgozik az egyetem mellett?

Természetesen. Főleg nyáron. Nagymamám szomszédságának kerti besegítés, cseresznyeszedés. Munkáspártiként nem ismeretlen előttem a munka.

Ugye pihennének egyet? Virágos rét? Vagy legalábbis kiskert gyerekarasznyi hajtásokkal? Megfelel? Svájcból jenki férjével hazaszakadt hobbiíriszista zöld asszonyt az LMP-s aspiráns. Egyelőre a fasorban sincs, viszont megmentett egy fasort, így sansz van rá, hogy egyszer még odakerül.

 

Sallee Barbara: Van egy nagyon szép, nemes anyajegyem

Ön tényleg írisztermesztő?

Gyönyörű foglalatosság.

Most viszont indul a választáson. Biztos érdemes vad politikára cserélni a békés gumókat?

A választástól függetlenül én azért termesztem tovább az íriszeket. Az bennük a jó, hogy szinte maguktól gyarapodnak.

Milyen lesz az idei termés?

Nem tudni. Még csupán tízcentisek a friss hajtások.

Az íriszekből él?

Még nem, csupán két és fél éve kezdtem, de egyszer, lehet, megélek majd belőlük. Humánökológus vagyok, saját cégemet irányítom, oktatásokat szervezek, vezetek, tanuló túrákat, tanácsadással foglalkozom. Pont abban a témában, ami ennek a térségnek nagyon jót tenne: vidékfejlesztésben, fenntartható fejlődésben.

Hogy jött az LMP?

Ők találtak rám. Tiszta erő, szókimondó, lényegre tapintó párt.

Mire kell ez önnek? Nyilván nem fog győzni.

Egyrészt mert az én munkám és az LMP politikai tartalma egymásra találnak, másrészt mert a kampány felfokozott közege ragyogó lehetőség, hogy az üzeneteinket eljuttassuk az emberekhez. Ha az ember ma elültet egy magot, az, lehet, nem ma, hanem holnap, de kikel.

Tudni, ön Svájcban élt huszonöt éven át.

A szüleim vittek ki gyerekkoromban, nem látták előre, hogy rendszerváltás lesz.

Magyarán disszidáltak.

Magyarán igen.

Milyen szakmával?

Orvosok. Orvosok gyereke vagyok. Rengeteg tudást, kapcsolatot szereztem, européer szemléletet szívhattam magamba. Míg Tapolca jobbikos polgármestere orosz befektetőket vár ide, én a nyugati orientációban hiszek. A Balaton-felvidéki térség fellendülését az európai, minőségi turistákban látom, Ajkán pedig a dolgozói szegénység fölszámolását tartom a legfontosabb feladatnak.

Miért jött haza?

A férjemmel költöztem Magyarországra 2007-ben, egy Tapolca melletti községben, Hegymagason élünk. Belső indíttatás, hogy a tudásomat, tapasztalataimat a magyar vidékért gyümölcsöztethessem.

Gyümölcsözteti?

A 71-es, szigligeti út melletti fasor megmentése a nevemhez kötődik. És sok kezdeményezésem terjedt el, többek között a hulladékszállítás ügyében: mi már jóval a rezsicsökkentés előtt leszorítottuk a díjakat, még amikor 2010 és 2014 között polgármester voltam Hegymagason.

Most miért nem az?

Ősszel nem én nyertem. Egy hetvenhárom éves tapolcai volt kommunista funkcionárius győzött le független indulóként. Pedig nagyon, nagyon sokat dolgoztam, harminckétmillió forint fejlesztési pénzt építettünk be négy év alatt, rengeteg mutyit számoltam fel. Most viszont a falu visszatért a mutyihoz. Ment ellenem a hazugságkampány, olyanokat állítottak, hogy ha maradok, nem lesz több fejlesztés. Mocskolódás, úgy is mondhatnám, hogy vörös iszap. Értsd: vörös irányból jövő sarazás.

Miért marad Magyarországon?

Nem vagyok sértődékeny. Szerintem a tanulásról szól az élet. Hadd tapasztalják meg az emberek, milyen következményekkel jár a döntésük.

A férje amerikai. Mihez kezd a magyar hegyoldalban az a jenki férfi?

Biológus, az interneten keresztül dolgozik, nemzeti parkoknak fejleszt környezetvédelmi programokat. Ragyogó példája annak, milyen embereket kellene idevonzani. Infrastruktúra kell nekik, a gyönyörű táj adott. Ezért szeretnék tenni az Országgyűlésben.

Tán majd listáról, 2018-ban. Már ha Schiffer ötösre értékeli az ön mostani teljesítményét.

Igyekezni fogok. Az biztos, hogy színes jelöltre találtak a személyemben. Hosszú távú kapcsolat lehet ebből az LMP-vel.

Azt még hadd kérdezzem: ha az induláshoz kötelező lenne tetováltatnia, mit varratna?

Nekem már van egy nagyon szép, nemes anyajegyem. Amellé nem kell semmi.

Nagyágyúval közeledünk a finishez. Pár hónapja már interjúztuk az apostoli Magyarország kormányzóját, akiről most kiderült, a Kárpát-medencénél kisebb földrajzi egységért, konkrétan egy mezei parlamenti mandátumért is lehajol. Első lépésben. A „mit is varrassunk magunkra” kérdéssel komoly dilemma elé állítjuk, hiszen a nagy előd, Horthy Miklós hatalmas sárkánygyíkkal büszkélkedhetett. Mi lehet méltó folytatása a mesebeli őslénynek? Akkor se jönnének rá, ha a triász óta találgatnának.

 

Borbély József: Dobtam Viktornak is egy szórólapot

Őrület, micsoda műsort kerekített az imént a tapolcai főutcára. Agg Lada Nivájával gurult föl-le, és a hangosbemondón sorra trollkodta szét riválisai utcai sajtótájékoztatóit. „Magyarország királyság!” Ez volt a fő jelmondata. Felidézné a többit is?

Mondtam még azt is, hogy alanyi jogon járó havi négyszázezer forint alapjövedelem jár mindenkinek, mert Magyarország a világ leggazdagabb országa, kincsesbánya vagyunk, százhetven évre elegendő földgázunk és négyezer évre elegendő gőzünk van. És aranybányáink! Ha a Google-ba beüti azt, hogy arany, semmi mást, akkor elkezd keresni, és megtalálja, hogy a Börzsönyben kétszázötvenmillió tonna aranyérc van, három milligramm per tonna – ugye a verespataki 2,3-2,5 -, van ott olyan ember, aki napi nyolcvan-százezer forintot keres, és nem aranypor van az ottani patakokban, hanem apró aranyrögök! Igazából az őseink hagyták azt ott.

Ott hagyták?! Hogy? Szétszórták?

Jaj, dehogy! Hanem nem bányászták ki! Meg vannak kutatva! Van egy ember, a neve most nem jut eszembe, aki ezzel foglalkozik, olyan, mint a Kovács Ádám, aki meg a rákkutatással foglalkozik, de ha beüti az aranyat, megtalálja őt.

Hallom, a celladamos Kovács Ádám is az ön támogatója.

Igen, sőt az ön által is megcsodált hangosításom is neki köszönhető, az ő világszabadalma, a paksi atomerőmű tetején is ugyanilyen van, csak nem két-, hanem négyirányú nyomóval. Ádám az én kocsimra azért nem rakta föl a két oldalirányt, mert volt kilencvenkettőben egy hangosítása a salgótarjáni sortűz emlékére rendezett nagy tüntetésen, és ott egy-két ablakot kinyomott, ezért a főutcán le kellett húzni a redőnyöket. Ádám mondta, itt, Tapolcán is olyan keskeny utcák vannak, hogy nem teszi fel az oldalszirénát. Végül is ez kettő darab is kétszáz amperórás kamionakkumulátorról megy, meg hat darab erősítő van benne. Amit most hallott, az csak az ötös fokozat!

Mennyi a max?

Hatos a max, de azt csak valahol kint, a hegyek között lehet. A kampány idejére Balatongyörökre vagyunk kitelepülve, a Zafír panzióba, az pont a Keszthelyi-öböl, ott elég széles a Balaton, és amikor ott bekapcsoltam a hátsó udvarban, akkor a hátsó nyomót a fonyódi visszhang néhány másodpercen belül…

Fonyódi? Hát nem Tihanyban lakik a visszhang?

Vannak kisebb hegyek Fonyódon is, kettő, azok nyomták vissza a hangot. Egyébként Kovács Ádám az egészségügyi miniszterem az én kormányomban, senki mást nem illet ez a tisztség, ugyanis nemcsak a rákkutatásnak az ellenszere a Celladam készítmény, hanem az összes vírusbetegségé szinte, és még egy dolgot csinál, az immunrendszert nemcsak az embereknél, hanem az állatoknál is erősíti, a méhpusztulást Kovács Ádám fogja megakadályozni a világon, senki más nem találta meg a megoldást.

Mit szólnak önhöz a választókerületi emberek?

Leginkább Sümegen fogadtak kedvesen. Nyilván van, aki mutatja, hogy őrültek vagyunk, mert nagyon nagy a hangerő, de túlnyomórészt integetnek, megállnak, fényképeznek. Az előbb nagy volt a derültség Sümegen is, mert fölmentünk a várparkolóba, ahol van az a csárda. A várhoz ugye csak a vártaxi mehet föl, én nem is mertem volna, mert a vizem esetleg fölmelegszik, nem kockáztatom, de nagy derültség volt, a turistáknak nagyon tetszett a buli, jó volt.

És a riválisai hogyan fogadták?

A pavilonomat felajánlottam a többi pártnak is, mondtam, jöhetnek ide kampányolni, ez alatt egyesítjük a nemzetet, de nem nagyon jöttek.

Kormányzó úr, ilyen méltóság, mint ön, miért indul egy mezei képviselőválasztáson?

Azért, hogy a köztévében öt percben el tudjam mondani azt a választási csalást, amit tavaly mi lepleztünk le.

A tévés öt perc reményében indult?

Tulajdonképpen ez volt a lényege. A nemzet ma már nem azt várja el, hogy beüljön egy szavazógép az Országgyűlésbe, hanem azt, hogy olyan ember menjen be, aki be tudja zárni a Parlamentet, és be tudja dobni a Dunába a kulcsot.

Ki lenne az?

Én! Ha sikerült feltörnünk a diót, ha ezzel az erős hanggal sikerül az emberek figyelmét felkeltenünk, és az autóm még kibírja a kampányt, és végig tudjuk hangosítani az összes települést – ugye már egy kilométerről hallatszik, de viszonylag gyorsan mentünk, és azt mondták az emberek, hogy nem értettek mindent -, és ha az emberek megértik, hogy kuvaiti gazdagság vár ránk, akkor kétharmados esélyem van… Egyébként csak fontolgattam az indulást, hiszen eredetileg április tizenkilencedikét lebegtették, de amikor áttették április tizenkettedikére, az nekem égi jel volt, ez édesanyám születésnapja, nekem nagyon kedves nap. A szakrálisok azt mondják, az ősök itt vannak, segítenek, én húsvétkor kimentem a temetőbe, kértem a segítségét.

Kit tart a legveszélyesebb ellenfelének?

Teljesen mindegy, ki győz. Természetesen átvilágíttattam az indulókat, ki is derült, ki mögött van a Schmuck Andor, ki mögött más.

Átvilágíttatta? Hogyan?

Az Apostoli Magyar Királyságnak van hírszerzése, és használjuk a köztársaság hírszerzését is, egybe’ van már forrva ez a társaság.

Ja, persze, erről múltkor is beszélt.

Ugye? Amúgy tegnap felkerestem Orbán Viktort, pontosabban csak útba tudtam ejteni, mert mentem egy feltalálóhoz, csak az meg közben lebetegedett, aztán dobtam Viktornak is egy szórólapot, mert nem volt ott Viktor, így nyilván nem kellett találkoznunk…

Mármint hol?

A felcsúti stadionnál, a lakásánál, a kis ház, ami ott az övé, annak a postaládájába dobtam be. Meg is örökítette a kollégám, föltettük a Facebookra.

Ja, hogy becsöngetett, de nem jött ki senki?

Nem csöngettem be, mert mondták, hogy nincs ott, autókat nem láttam, gondoltam, nem volt ott, ez eszembe se jutott, hogy becsöngessek. Úgyhogy, ha most jött lefelé, Tapolcára, az előbb jelentették nekem, hogy Ajkán jár, akkor, ha bemegy, megtalálja a szórólapot.

Kormányzó úr, a választáson való indulásért járó állami támogatást felvette?

Persze. Kampányköltségben összesen három és félmillió forintnál tartunk, ebben benne van, hogy az autót tudom tankolni végig, haza tudunk menni, meg le tudtuk rendezni az itteni költségeket.

Ha nem lesz meg a kettő százalék, vissza kell fizetni a támogatást.

Mi a tavalyit sem tudtuk visszafizetni.

És?

Az ingatlanom tulajdoni lapjára az APEH följegyzi a már meglévő, ötvenmilliós banki tartozás fölé. De teljesen mindegy, mert ezeket a tartozásokat mi nem fizetjük ki.

Akkor elárverezik a házát, nem?

Az én lakásomat, mióta felépítettem, azóta árverezik, mégis már huszonöt éve benne lakom.

Hogyhogy?

Nem jut el árverésig. Jogi eszközökkel mindig meg tudtam akadályozni. A sajátomon tanultam meg, hogyan kell megvédeni a bankoktól meg a hordáktól az ingatlanomat.

Még egy kérdés. Ha az indulóknak kötelező volna tetováltatni valamit, ön hová és mit varratna?

Nyilván egy angyalos címert nem tetováltatnék magamra, nekem ugyan megtisztelő lenne, de koronagyalázásnak, felségsértésnek tartanám, ha magamra ilyen jelet raknék.

A szintén kormányzó méltóságig jutó Horthy Miklósnak is volt tetoválása, egy zöldben-aranyban pompázó sárkány. És hát Horthy az ön példaképe, emlékszem, mikor tavaly önnél jártunk Kecskeméten, az ellentengernagy büszke portréja kint lógott a falon.

Horthy Miklós az akkori korban valóban csodát hajtott végre a lobbitevékenysége folytán!

Tán a tetkó is segítette ebben. Szóval?

Én talán egy gyalut tetováltatnék. Úgyis asztalos vagyok. De semmi esetre sem oda, ahol látszik, maximum a karomra tudom elképzelni. Vagy motívumot, egy ilyen kalocsai mintát, esetleg a pecsétnyomómról az Óg király jelét.

 

Tapolcai túránkon többször is belebotlottunk Kele úrba. Hogy miről lehet felismerni. Hát arról, hogy neki is megvan a maga keresztje. Csók mindenkinek!

 

Mi járatban Tapolcán? Merre tart?

Nyugdíjas vagyok, ráérek, jöttem körülnézni.

Szólóban?

Igen.

Elárulja a nevét?

Kele István, Nagykanizsa.

Mi ragadtatta arra, hogy vállára vegye ezt a keresztet?

Régen MIÉP-es voltam. 2000. március tizenötödikén készültünk föl Pestre, nagypénteken volt, a keresztjárás ideje. A faiparnál dolgoztam, mondom a főnökömnek, jó volna egy kereszt. Bement, egy óra múlva hozta a keresztet, amit én a Bazilikában Alberti atyával föl is szenteltettem.

És a szöveg rajta?

A MIÉP-es Rozgonyi Ernő nyilatkozta, amikor a Fidesz hatalomra került, hogy a magyar nép kifosztva, meggyalázva – emiatt választottam ezt a feliratot.

Önt is kifosztották, meggyalázták?

Kilencvenben elvesztettem a munkahelyemet, utána hét munkahelyem volt, abból négy vidéken, mert Kanizsán nem vettek fel, el kellett menni.

Most merre sétált a keresztjével?

Találtam lent egy jó borozót.

Kisfröccs? Nagy?

Fenét! Tisztán. Kocsmába nem járok, de a finom bort megiszom, arra nem sajnálom a pénzt.

Fehér? Vörös? Rozé?!

Fehér! Én vöröset sosem. Gyomrom nem bírja… Na, Isten megáldja magukat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik