Belföld

PC: A Jobbik a Kreml szolgája

Vona Gábor (Vona Gábor)
Vona Gábor (Vona Gábor)

„Eurázsiai vagyok" idézi Vona Gábort tanulmánya címében a Political Capital, amely szerint egyre több jel utal rá, hogy "az orosz rezsim befolyásolási törekvései nem állnak meg a szélsőséges politikai nézeteket vallók köreiben".

“Számos jele van annak, hogy a Kreml egyre erősebben igyekszik befolyásolni mind az Európai Unió intézményeit, mind a tagállamok döntéshozóit és közvéleményét”. A Political Capital (PC) ezt az európai integrációra leselkedő egyik legnagyobb veszélynek nevezi, a folyamat bemutatásáért indított tanulmánysorozatot első darabja a magyar szélsőjobboldal, különösen a Jobbik Kreml-barát beállítottságát vizsgálja. A PC azt állítja, a Jobbik, bár a nemzeti érdekek képviseletét hirdeti, mára az orosz rezsim érdekeinek kritikátlan, feltétlen kiszolgálójává vált, ami egyáltalán nem magyarázható belpolitikai okokkal: mind a szélesebb közvéleményben, mind a Jobbik szavazótáborában többségben vannak a Nyugat támogatói Oroszország híveihez képest.

Az orosz hatalmi érdekeket kiszolgáló európai szélsőjobboldali szervezetek három fő funkciója:

1. társadalmi-politikai destabilizáció (tagállami, közösségi és transzatlanti szinten),
2. az orosz rezsim külső legitimálása (pl. ideológiai szinten vagy választási megfigyelőként),
3. információszolgáltatás és dezinformációs tevékenység (orosz propaganda áramoltatása az uniós tagállamok irányába, illetve információszerzés).

A PC szerint e három fő funkció jól kimutatható a Jobbik tevékenységében, kommunikációjában is. “Magyarország esetében ugyanis az orosz hatalomnak az Orbán-kormány hintapolitikája közepette kiemelten fontos a szélsőjobboldal, azon belül is főként a második legnagyobb párttá erősödött Jobbik befolyásolása, valamint a politikai spektrum Kreml-barát irányba történő eltolása, illetve társadalmi szinten a Nyugat-ellenesség felerősítése. Ezen keresztül pedig közvetve a magyar kormányra való nyomásgyakorlás, valamint az Európai Unió és a régió destabilizációja.”

A tanulmány szerzői – példákat is hozva – arról írnak, hogy nemcsak a Kreml, hanem a Putyin-közeli média is felhasználja a Jobbikot aktuálpolitikai céljai, EU-ellenes álláspontja támogatására. Bár a párt politikusai semlegességről beszélnek az orosz-ukrán konfliktus kapcsán, álláspontjuk teljesen megfeleltethető az egyoldalú orosz propagandának, és a Jobbik energiapolitikai ügyekben is rendre az orosz érdekeknek megfelelő döntéseket támogat mind az Európai Parlamentben, mind Magyarországon. Több más európai szélsőjobboldali párthoz hasonlóan a Jobbik is az orosz állami ideológiával fennálló „konzervatív” értékazonosság alapján legitimálja a Putyin-rezsimet. “Ebben az ideológiai keretben – így a Jobbik kommunikációjában is – az Európai Unió egy hanyatló, az USA bábjaként működő szervezetként jelenik meg, míg az Oroszország által építeni kívánt Eurázsiai Unió reális alternatívának láttatják. Erre utal a tanulmány címe is, amely egy Vona Gábortól származó idézet.”

A Jobbik orosz érdekeket kiszolgáló politikája nem szavazótábora igényeire reagál – írja a PC, amely idézi a Medián 2014 végén készült kutatását, amely szerint a Jobbik szavazóinak 48 százaléka inkább az Egyesült Államokhoz húzna egy hidegháborús helyzetben, míg az oroszok felé csak 27 százalék. A PC azt gyanítja, hogy az orosz pénzügyi támogatás a Jobbiknál sem zárható ki. A legfőbb szélsőjobboldali véleményformálóként funkcionáló Kuruc.info a kétezres évek közepén még oroszellenes volt, míg ma már a putyini politika szinte feltétlen támogatójának tekinthető. “A magyar nyelvű orosz propagandaoldalak pedig gombamód szaporodnak az interneten – köszönhetően az orosz titkosszolgálatok által sikerrel alkalmazott úgynevezett aktív intézkedéseknek”.

Az orosz befolyás jól láthatóan kiterjed a Jobbiktól jobbra elhelyezkedő szélsőséges szervezetek (pl. Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, Magyar Nemzeti Arcvonal, Honfoglalás 2000) orgánumaira, valamint a közösségi médiafelületekre is. Sőt, az általános tendencia az, hogy minél inkább kívül esik egy szervezet és annak infrastruktúrája a politika főáramán, annál könnyebben és tisztábban érvényesülhet az orosz hatalom irányából érkező hatalmi befolyás. Ezen szervezetek és orgánumaik (például a kárpátaljai és erdélyi revizionista törekvéseket propagálva) a regionális destabilizációban utazó Oroszország kezében veszélyes eszközzé válhatnak, így politikai és nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek – még akkor is, ha ezen törekvések támogatottsága elenyésző.”

Az orosz befolyás nemcsak a szélsőjobboldali nyilvánosságban, hanem a fősodorú média egyes orgánumaiban (Magyar Hírlap, Echo TV) is tetten érhető. “Egyes sajtótermékek munkatársai között is találhatunk olyanokat, akik azon túl, hogy nyíltan Kreml-barát álláspontot képviselnek, rendszeresen megfordulnak Moszkvában különféle politikai rendezvényeken. Egyre több jel utal arra, hogy az orosz rezsim befolyásolási törekvései nem állnak meg a szélsőséges politikai nézeteket vallók köreiben”.

A Political Capital szerint a Kreml általános célja, hogy a társadalom minél szélesebb rétegében felerősítse a Nyugat-ellenes érzelmeket. Közben a magyar kormány döntéseivel és kommunikációjával akarva, akaratlanul, de sokkal inkább elősegíti, mintsem akadályozza az orosz befolyásolási törekvéseket. A Jobbik szerepe e vonatkozásban is egyértelmű: “a szélsőjobboldali párt folyamatosan igyekszik még inkább oroszbarát politikára ösztönözni a kormányoldalt, különösen az ukrán válság esetében. Továbbá, immár a legerősebb ellenzéki pártként, a Jobbik politikai fenyegetést is jelent a jelenlegi kormányzó pártra.

A teljes tanulmány itt.

A Political Capital hamarosan a szlovák, görög és francia szélsőjobboldal Kreml-barát beállítottságát vizsgálja.  A kutatás – a Heinrich Böll Alapítvány támogatásával – a „Stratégiák a szélsőjobb ellen” c. projekt keretében valósult meg.   

Ajánlott videó

Olvasói sztorik