Belföld

Vitézy rendet rakna a vidéki tömegközlekedésben

Gyakorlatilag nincs utastájékoztatás, nem lehet eligazodni a menetrenden, a jegyért pedig a legtöbben még mindig készpénzzel fizetnek – ennek vetne véget a miniszteri biztos.

Vitézy Dávid az ország tömegközlekedését is a budapestihez hasonlóan szabná át – idézi az Origo a miniszteri biztos Várkert Bazárban megtartott előadását. A Budapesti Közlekedési Központ korábbi vezetőjét február elsejével nevezték ki, feladata az országos közlekedési társaságok – a Volán és a MÁV – működésének összehangolása és fejlesztési irányának kidolgozása.

Vitézy előadásában hangsúlyozta: a legtöbb utas még mindig készpénzzel fizet a sofőrnél a jegyért, pedig a legtöbb buszban már van GPS és fedélzeti számítógép, a lehetőség tehát adott más fizetési formák előtt. Utastájékoztatás gyakorlatilag nincs, aki nem ismeri az adott viszonylatot, az legfeljebb a sofőrtől tudhatja meg, hogy épp hol jár és mikor kellene leszállnia.

A Volán és a MÁV rendszerei közt nincs átjárás – hiába van olyan útvonal, amit vonatról buszra átszállva lenne érdemes megtenni, az utas erre csak úgy jön rá, ha a különböző menetrendeket böngészve összerakja magának. Ezért a fejlesztések első lépéseként egységes, integrált menetrendet és útvonaltervezőt kell létrehozni, ami a vasúti- és buszjáratokat is ismeri. A legjobb az lenne, ha országos szinten létrejönne egy, a budapesti Futárhoz hasonló rendszer, ami valós időben követi az összes járművet – mondta Vitézy.

A jegy- és tarifarendszert is egységesítené a miniszteri biztos, aki szerint az elektronikus jegyvásárlást is mindenképp be kell vezetni. Chipkártyára viszont nincs szükség, ezt Budapest is át fogja ugrani: kártyák helyett mobiltelefonos megoldásokat lehet alkalmazni erre a célra.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik