Belföld

Figyelmeztetést adtak ki: veszélyes széllökések jönnek

vihar németországban (vihar)
vihar németországban (vihar)

Nyolc megyében lehet kedden veszélyes az időjárás kedden. Szerdán akár hó- vagy jégdara is eshet, de ekkortól folyamatosan emelkedik a hőmérséklet.

Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Heves, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok, Vas és Zala megyére adott ki elsőfokú figyelmeztető előrejelzést az Országos Meteorológiai Szolgálat, mert a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 km/h-t.

Mint írják, kedden a reggeli óráktól Dunántúl nyugati felén, illetve az északkeleti megyékben időnként 70-75 km/h körüli széllökések kísérhetik az északi, északkeleti szelet. A szél csak késő este mérséklődik.

Napközben egyébként délen is csökken a felhőzet, napközben gomolyfelhő-képződés várható, számottevő csapadék nem lesz, általában több órára kisüt a nap. A legmagasabb nappali hőmérséklet 9 és 14 fok között alakul. Késő estére 2 és 8 fok közé hűl le a levegő.

Szerdán észak felől átmenetileg megnövekszik a felhőzet, majd ez a felhőréteg napközben szakadozik, és emellett erőteljes nappali gomolyfelhő-képződésre is számíthatunk. Szórványosan fordulnak elő futó záporok, egy-két helyen hó- vagy jégdarával. Főleg a Dunántúlon lesz erős lesz az északi szél, estére azonban ott is fokozatosan mérséklődik a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -3, +3, a legmagasabb nappali hőmérséklet 12, 15 fok között alakul.

Csütörtökön napos idő várható vékony fátyol-, illetve gomolyfelhőkkel. Csapadék nem valószínű. Az Alföldön napközben megélénkül az északi, északkeleti szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet jobbára -3, +4 fok között, a legmagasabb nappali hőmérséklet 14, 18 fok között alakul.

Pénteken túlnyomóan derült, napos idő várható, csak kevés gomoly és fátyolfelhő jelenhet meg az égen. Gyenge vagy mérsékelt marad a változó irányú légmozgás, csak a Kisalföldön élénkülhet meg a déli szél. A legalacsonyabb hőmérséklet többnyire -1, +5 fok között valószínű, de a fagyzugos helyeken ennél hidegebb, a magasabban fekvő területeken ennél enyhébb is lehet az éjszaka. A legmagasabb nappali hőmérséklet 16, 20 fok között alakul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik