Belföld

Döntöttek, felmondanak Simicskának

közgép (közgép)
közgép (közgép)

Noha Brüsszel nem fogalmazott meg kartellgyanút, a kormány felmondja az M4-es sztráda Abony-Fegyvernek szakaszára kötött szerződést – írja a Népszabadság.

A lap kormányzati forrásai szerint az M4-es támogatási szerződésének felmondásáról a hét közepén már döntött a Miniszterelnökség, ahol informálisan ezt megerősítették. Arra hivatkoznak, hogy az építkezésre nincs pénz.

A szerződésbontás hivatalos időpontja még kérdéses, mint ahogy az is, milyen jogilag védhető indokkal áll elő a kormány. Az ugyanis már megdőlt, hogy az EU kartellezés miatt nem támogatja az építkezést. Az Európai Bizottság a 444.hu-nak ezt cáfolta, noha Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Seszták Miklós fejlesztési miniszter kedden erre hivatkozva adtak utasítást az építkezés azonnali leállítására.

Sokan úgy vélik, ez csak ürügy, valójában az M4-es leállításának valódi oka, hogy az egyik kivitelező, a Közgép. Simicska Lajos cége. Ugyanakkor a szerződés hirtelen felmondása kockázatos, hiszen borítékolhatóak a perek a kivitelezőkkel, akár több tízmilliárdnyi forintnyi kártérítést is fizethet, ráadásul még az M4-es sem lesz készen – írja a lap, amely korábban Simicska Lajos cégbirodalmát feltérképezve arra jutott, hogy az igen látványos harc kétesélyes. A nagyvállalkozó körüli céghalmazok rendszere olyan szövevényes, hogy azt még Orbán Viktornak is nehéz lesz megbontania.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik