Belföld

Elvették a szegedi távhőszolgáltató engedélyét

radiator(210x140).jpg (radiátor)
radiator(210x140).jpg (radiátor)

Egy jobboldalhoz kötődő vállalkozás volt az önkormányzati cég kisebbségi tulajdonosa, a hivatal szerint az üzletrészt jogellenesen adták-vették a cégcsoporton belül.

Április 16-tól nem lesz működési engedélye a Szegedi Hőszolgáltató Kft-nek – írja a Délmagyar.hu.

A háttérben az áll, hogy még 1999-ben, a fideszes Bartha László polgármestersége alatt a város eladta a cég 49 százalékos részesedését a Simicska Lajoshoz kötődő vállalkozó, Pomázi Csaba érdekeltségébe tartozó Alfa-Nova Kft-nek. A cég nagyjából 2010-ig problémamentesen működött, amikor a gázszállítást átvette a szintén a cégcsoportba tartozó Dunacent Kft., majd az Energott Kft. A hőszolgáltató ettől kezdve a piaci árnál drágábban kapott gázt, de a vagyongazdálkodási bizottság akkori jobboldali többsége mindig jóváhagyta a szerződést. A magas beszerzési ár miatt a rezsicsökkentésre adott állami kompenzáció is kisebb volt, így a társaság vesztesége tovább nőtt.

Megvárták a fűtési szezon végét

Tavaly októberben az Energott felmondta a gázszállítási szerződést, az energiahivatalnak kellett kijelölnie egy állami céget, amely ezután szállította a gázt a 28 ezer szegedi távfűtéses lakás ellátásához. Pedig ekkor már az Energott volt a Szegedi Hőszolgáltató Kft. kisebbségi tulajdonosa is, miután az Alfa-Nova Kft. átadta tulajdonrészét, csakhogy erről elfelejtették értesíteni az önkormányzatot és a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatalt is. Erre hivatkozva vonta vissza a működési engedélyt a hivatal.

A távhőszolgáltatás biztonsága ezután is garantálva van, a hivatal ugyanis a szegedi önkormányzat ingatlankezelő és vagyongazdálkodó cégét, az IKV Zrt-t jelölte ki a távfűtés biztosítására. A döntéssel a hivatal szándékosan várt a fűtési idény végéig.

Április 16. után az IKV az összes vezetéket, berendezést, eszközt átveszi a hőszolgáltatótól, csakúgy, mint a dolgozókat, az eddigi munkakörük és bérük megtartásával.

Szolnoki vonal

Tavaly októberben az önkormányzati választást követően baloldali többség alakult ki a szegedi képviselőtestületben. A testület lecserélte a jobboldal által kinevezett városi cégvezetőket, de a hőszolgáltatóval nem tudtak mit kezdeni – hiába többségi tulajdonos az önkormányzat, minden döntéshez legalább 75 százalékos egyetértés kell, Pomáziék beleegyezése nélkül így semmi nem történhet.

A VS.hu korábban azt írta: Pomázi Csaba és üzlettársa, Neszmély György a Fidesz-közeli vállalkozók „szolnoki vonalához” tartozik, bár Pomázi üzleti tevékenysége főleg Dunaújvároshoz kötődik. Itt 2000 és 2002 közt a vasmű igazgatótanácsának tagja volt, csakúgy, mint Simicska Lajos üzleti partnere, a szolnoki gyökerű Nyerges Zsolt. Neszmély Györgynek pedig 2013 elejéig Simicska-érdekeltséggel közös cége volt, a Közgép Energia Kft.

Pomáziék számára a távhő-üzletben nem feltétlenül maga a szolgáltatás nyújtása éri meg, sőt a rezsicsökkentés után ez már kifejezetten veszteséges lehet. Ugyanakkor a távhő-szolgáltatóknak nyújtott szolgáltatásokon is Pomázi-cégek híznak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik