Belföld

Energiaklub: Ki kell adni a paksi szerződést

paks (paks)
paks (paks)

Az Energiaklub és a TASZ beperelték az MNV-t, hogy kiadják nekik a Paks II Zrt. felvásárlásáról szóló szerződést.

Az új paksi atomerőmű építésére létrehozott MVM Paks II. Zrt-t 2014 novemberében vásárolta meg a Magyar Állam nevében az MNV Zrt. az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-től. A tulajdonosi jogokat 2014. november 15-től 2026. december 31-ig a Miniszterelnökség gyakorolja, írja az Energiaklub közleménye. 

Azt mondják, ők januárban kérték az MNV-t, hogy küldje el nekik az adásvételi szerződést. Arra voltak kíváncsiak, hogy milyen feltételekkel került közvetlen állami tulajdonba a cég. Ezt visszautasították, üzleti titokra hivatkozva. Az Energiaklub szerint ez abszurd, mert állami cégek cseréltek egymás között gazdát.

„Az Energiaklub és a TASZ álláspontja szerint az információszabadságot egyre jobban korlátozó törvényi keretek ellenére a bíróságok kezében van a közérdekű adatok megismeréséhez és terjesztéséhez való alapjog sorsa. Különösen igaz ez a paksi beruházás esetén, melynek részleteit a kormány minden eszközzel próbálja titkolni.” – mondta Hidvégi Fanny, a TASZ információszabadság programjának vezetője. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik