Belföld

Áder népszavazást vár a Normafáról

áder jános (áder jános)
áder jános (áder jános)

A XII. kerületben élő köztársasági elnök méltatta a Normafa megújításának tervét, amikor Pokorni Zoltán (Fidesz-KDNP) XII. kerületi polgármester társaságában végigjárta a tervezett rehabilitáció helyszíneit.

Áder János 25 éve várja, hogy megoldás szülessen a lepusztult épületek helyrehozatalára. Komoly adósságunk van az épített környezeti értékeink megőrzése érdekében. Szerinte mindenkinek javára válik, ha az épületek megújulnak, új funkciót nyernek, fiataloknak és időseknek az értelmes szabadidő eltöltését biztosítják.

Népszavazással kell kitenni a pontot

A köztársasági elnök arról is beszélt, hogy régi vágya a Budapesten élőknek, hogy a Normafa és környéke rendezett legyen, kulturáltabb kereteket kínáljon a szabadidő eltöltésére.

 
Fotó: MTI 

Kitért arra is, hogy e téren teljes egyetértés van, hiszen a kapcsolódó döntést ellenszavazat nélkül fogadta el a kerületi képviselő-testület, és a korábbi politikai viták, amelyek a beruházást, előkészítő munkákat övezték megszűntek. De a mondat végére a pontot a kerületi népszavazással kell kitenni – jegyezte meg.

20 milliárdból újítanák fel a fogaskerekűt

Az ónoseső és jégkár csökkentésére indított jótékonysági kezdeményezésről az MTI kérdésére azt mondta: ha csak az első napi telefonhívásokat nézik, már elégedettek lehetnek, több mint 40 ezren telefonáltak. Ez önmagában is szép szám és az akció folytatódik, a 13600-as telefonszám továbbra is él – jegyezte meg. Nemcsak a polgárok mozdultak meg ebben az ügyben, hanem nagyon sok vállalat ajánlott fel kisebb-nagyobb összegeket, ezek segíteni fogják és felgyorsíthatják az erdőgazdaságok munkáját. Mindenki érdeke, hogy rövid időn belül ne a romokat, hanem megszépült környezetet lehessen látni – mutatott rá, hangsúlyozva: a munka jó tempóban halad.

Pokorni Zoltán kiemelte: a Normafa rendbe tétele öt-nyolc éves program, ami hosszú idő, de nincs ok kapkodni. Egy Normafánk van, nem szabad elrontani – fogalmazott. A költségekről szólva rámutatott: a műemléki épületek felújítása, az ösvények helyreállítása mintegy ötmilliárdos program. Külön tétel a fogaskerekű megújítása, amellyel uniós támogatást céloznak. Ennek költsége 20 milliárd körül alakul – jegyezte meg a polgármester.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik