Belföld

Tüntetés: taxisok bénították Budapestet

taxistüntetés (taxistüntetés)
taxistüntetés (taxistüntetés)

Forgalomlassító demonstrációt tartottak csütörtökön este. A résztvevők közül többen is jelen voltak az 1990-es taxisblokádon.

Forgalomlassító demonstrációba kezdett csütörtök este mintegy hatvan taxis Budapesten – a Hősök teréről indulva lassan haladtak az Andrássy úton, majd a Lánchídon át a Várkert bazárig mentek. Fél tíz után az Erzsébet híd felé indultak.

A Kettős Mérce blog azt írja, hogy a taxisok a fővárosi taxisrendeletek, másrészt az Uber hétvégére meghirdetett ingyenes akciója miatt tiltakoznak. Utóbbiról itt írtunk részletesen, kattintson.

A blognak a tiltakozó taxisok elmondták: a Tarlós-féle egyentarifa- és egyentaxi-rendeletek hatalmas anyagi terheket róttak rájuk, a hiénák viszont megmaradtak. Ráadásul azzal is szívatják őket, hogy szabályozzák a taxik minimális csomagterét – így akik az elmúlt egy-két évben az ennél kisebb űrtartalmú autóikat taxiként szerelték fel, bottal üthetik az erre fordított pénzük nyomát, sok fiatal autót is ki kell állítani a forgalomból.

Az utolsó csepp a pohárban az volt, hogy a közösségi taxiszolgáltató, az Uber, amire ezek a szabályok nem vonatkoznak, a hétvégére ingyenessé teszi szolgáltatását.

A demonstrálók negyed kilenc után a Clark Ádám téri körforgalomban köröztek, majd a Várkert Bazár felé indultak. A Lánchíd utcában káosz ugyan nem volt, de felfordulás igen, a rendőrök igazoltatták a taxisokat. A hangulat békés, de feszült – számolt be a Kettős Mérce.

A tüntetők azt mondták, több ilyen megmozdulást szeretnének és jogi úton is érvényt szereznének érdekeiknek. A helyszínen azt mondták: központi mozgósítás nem volt, a “csövön” nem szabad bemondani a tüntetést. A helyszínen az a pletyka is terjed, hogy az egyik társaság megtiltotta dolgozóinak a részvételt, de a legtöbb nagy budapesti taxitársaságtól vegyesen vannak kint autók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik