Belföld

Pintér egykori cége a bíróságnak is feladta a leckét

A korábban Pintér Sándor tulajdonában lévő biztonsági cég egykori alkalmazottja 2010-ben már jogerősen pert nyert, most újra a bíróságra kell mennie.

A Civil Biztonsági Szolgálat Zrt. fegyverével és egyenruhájában tejesített szolgálatot biztonsági őrként Varga Zoltán az OTP egyik budapesti fiókjában közel egy évig. „Közös megegyezéssel” elküldték, ekkor derült ki, hogy olyan alvállalkozó cégeknek dolgozott, amelyekről korábban nem is hallott – derül ki az Index cikkéből. A bíróság 4 millió forintot ítélt meg neki a kirúgásért, amit azonban nem a fantom alvállalkozóknak, hanem az akkor még Pintér Sándor tulajdonában álló Civil Zrt.-nek kellett kifizetnie.

A Civil Biztonsági Szolgálat Zrt. 2010-ig Pintér Sándor vállalkozása volt, a céget belügyminiszterré való kinevezésekor eladta, azonban ez nem ártott az üzletnek: az Orbán-kormány hivatalba lépése óta megrendeléseik megtriplázódtak. Az emberhiány miatt a Civil Biztonsági Szolgálat alvállalkozókat vont be azzal a feltétellel, hogy további alvállalkozóknak nem adhatják ki a munkát.

A Fővárosi Munkaügyi Bíróság 2008-ban, majd másodfokon eljáró Fővárosi Bíróság 2010-ben bizonyítottnak látta, hogy Varga Zoltán egyértelműen a Civil Zrt. alkalmazottja volt. A Kúria 2013 nyarán viszont már úgy látta, hogy a két korábbi ítélet nem vette eléggé figyelembe, hogy azt a munkát, amelyet az őrnek kellett elvégeznie, a Civil Zrt. kiszervezte egy alvállalkozóhoz.

Kanossza itt-ott

Varga Zoltánt 2006-ban toborozták, bár az OTP irodák védelmét a Civil Zrt. továbbadta a Bittó Védelmi, Nyomozó és Szolgáltató Kft.-nek.

A Munkaügyi Bíróság 2008-ban megállapította, hogy Varga a Civil Zrt. telepén kapta meg az egyenruháját és fegyverét, munkaszerződést nem írattak alá vele, de kiállítottak neki egy munkavégzésre feljogosító megbízólevelet. A vagyonőri igazolványon azonban már a Bittó Kft. neve szerepelt. Vargának 2,8 milliós forintos elmaradt bért, valamint az összeg kamatait ítéltek meg. Az ítéletet a Fővárosi Bíróság is helybenhagyta, de a Civil Zrt. felülvizsgálati kérelme nyomán a Kúria 2013 szeptemberében megsemmisítette mindkét döntést, és új eljárásra kötelezte a Munkaügyi Bíróságot.

A kúria végzéséből kiderül többek között, hogy a perekben nem került elő Varga munkaszerződése, a vagyonőri igazolványon a Bittó Kft. volt feltüntetve, a ruha viszont civiles volt. a vállalkozási szerződés alapján bizonyítható, hogy a Civil Zrt. alvállalkozóként megbízta a Bittót azzal a kikötéssel, hogy további alvállalkozókat nem vonhat be, a munkaviszony megszüntetési igazolásokon mégis két másik cég, a D-Zone 2006 és a D-Zone Security Kft. neve szerepelt.

Az elmúlt hetekben újra kezdődött elsőfokon Varga Zoltán munkaügyi pere, ahol saját ügyvédje is arról győzködte, hogy továbbiakban  a D-Zone 2006 Kft.-t perelje. A biztonsági őr akkor mondta fel az ügyvéd megbízását, amikor rájött, hogy a felmondását kézbesítő cégek 2002-ben illetve 2005-ben jogutód nélkül megszűntek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik