Belföld

Csintalan az ügynökvádról: „Simicska nem hülye”

Csintalan Sándor (csintalan sándor)
Csintalan Sándor (csintalan sándor)

Szerinte fontos, hogy a vállalkozó arccal, névvel állt bele a történetbe. A HVG közreadta a kormányfő "A" kartonját.

Az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Csintalan Sándor a kormányfővel szemben megfogalmazott ügynökvádról azt mondta: fontos, hogy az ügybe arccal, névvel állt bele Simicska Lajos, aki nem hülye. Állításának, kételyeinek tehát – szerinte – lehetnek alapjai. Hogy konkrét bizonyítékai is vannak-e a milliárdosnak, arról Csintalan azt mondta, ő nem Simicska magyar hangja, a vállalkozó nem oszt meg vele minden információt, adott esetben még előtte is vannak titkai.

Az elmúlt egy évben másként mennek a dolgok, mint az előző ciklusban – mondta Csintalan, aki rossz iránynak nevezte, ami a média, Paks, a külpolitika területén történik. Mivel a rendszernek Simicska is része volt, elismerte, hogy ő sem ártatlan, de úgy vélte, az jó, ha az ember képes korrekcióra. Az újságíróvá vált egykori szocialista politikus a Hír Tv és a Magyar Nemzet fideszes bojkottját durvának tartja, amelyik pártnál ez felmerül, ott van egy genetikai probléma.

Csintalan úgy látja, Simicska ezt a harcot saját világában vívja, politikai elképzelései tükröződtek ugyan az általa birtokolt médiumokban, de direkt elvárások és kézi vezérlés nem volt. A jobbközép közönség túlnyomó része erősen kötődik Orbán Viktorhoz, de a sajtó dolga, hogy valamilyen szinten orientálja a közönséget és a politikát is.

Orbán 1981-es elhárítási kartonja

A HVG legfrissebb száma közben közzétette a katonai elhárítás dokumentumát, amely szerint Orbán Viktort 1981/82-ben társadalmi kapcsolatként tartották nyilván. A hetilap megjegyzi ugyanakkor, hogy az úgynevezett „A” karton megléte önmagában nem bizonyítja, hogy valaki együttműködött az állambiztonsági szolgálatokkal.

A társadalmi kapcsolatok nem írtak alá együttműködési nyilatkozatot, nem tettek írásbeli jelentést sem. Ezért arra nincs bizonyíték, hogy Orbán – mint Simicska Lajos sejteni engedte – jelentett volna a katonai elhárításnak. Az 1982-ben leszerelt miniszterelnököt a belső elhárítás, azaz a BM III/III-as csoportfőnöksége is megpróbálta beszervezni, azonban kísérletük csődöt mondott.  A hetilap emlékeztet rá, hogy a Fidesz és a többi párt maszatolása akadályozza, hogy tisztán láthassunk ügynökügyekben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik