Belföld

Bíróság mondta ki, hogy túl hangos a Millenáris

Pert nyertek a lakók a Millenáris ellen."Zavaró zaj az, ami a környék lakóit zavarja, függetlenül attól hány decibel" – mondta ki a bíró.

A budai Millenáris Park körüli utcák, terek, lakói évek óta követelték, hogy a rendezvényközpont legyen tekintettel rájuk és a környék sajátos akusztikai adottságaira: ne tartson hangosított szabadtéri rendezvényeket, és ne az éjszakai órákban szállítsa, szerelje föl és le – a lakóházaktól néhány méternyi távolságban – a rendezvények kellékeit, színpadokat, vastraverzeket – írja a hvg.hu.

A precedens értékű perben a II-III. kerületi bíróság hozta meg a határozatot. A korszerű európai szabályozás nem a zajkibocsájtási határértékekre, hanem a polgári jog birtokvédelmi elvére épül: zavaró zaj az, ami a környék lakóit zavarja – függetlenül attól hány decibel. Gáti Péter Gyula bíró ezen elv alapján adott minden pontban igazat a környékbelieknek, és tiltotta el azonnali hatállyal – tehát az esetleges fellebbezéstől függetlenül– a Millenárist a polgárokat zavaró zajkeltéstől.   

Ajánlott videó

Olvasói sztorik