Belföld

Így lehet minimális munkával százezreket keresni

forint (forint)
forint (forint)

Rendkívül jól járnak azok, akik pozícióhoz jutnak az önkormányzati cégek igazgatóságában vagy felügyelőbizottságában – havonta legfeljebb néhány ülésre kell elmenni a zsíros fizetésért cserébe.

Rendkívül kifizetődő, ha valaki másodállásként pozíciót kaparint meg valamelyik fővárosi vagy kerületi cég igazgatóságában vagy felügyelőbizottságában – írja a Népszabadság. Havonta legfeljebb néhány ülésen kell részt venni, amiért akár félmilliós havi fizetést is kaphatnak, de ha rosszul menne a cég, azt nem kérik rajtuk számon.

A fővárosi önkormányzat cégeiben száznál is több igazgatósági és felügyelőbizottsági helyet osztanak szét. Ezek a testületek elméletileg a szakmai, politikai ellenőrzést hivatottak szolgálni, a gyakorlatban viszont inkább a lojalitás, a korábbi pártérdemek számítanak.

A tavaly megalakított Városigazgatóság Holding felügyelőbizottságának elnöke Derce Tamás egykori újpesti polgármester lett, havonta 350 ezres díjazásért. A BKK igazgatótanácsának elnöki posztjára Szegvári Péter, Tarlós bizalmasa került havi félmillió forintért. De zsíros pozícióhoz jutott Németh Szilárd rezsibiztos, egykori csepeli polgármester szóvivője vagy a csepeli önkormányzat városgazda cégét korábban vezető Werner Péter.

A Fővárosi Csatornázási Művek igazgatótanácsában és felügyelőbizottságában 355 ezer forintot kapnak az elnökök, a tagoknak 252 és 189 ezer forint jár havonta. A kisebb cégeknél kisebb a bérezés, de a gyógyfürdőket és a temetkezési intézeteket felügyelő tagok is hazavisznek havi 150-190 ezret.

A Belvárosban a kerületi vagyonkezelő és a városüzemeltetés igazgatóságának elnöke 426 500 forintot kap munkájáért, a tagok 357 ezret vihetnek haza. Ugyanennyit fizetnek az FB elnökének, a tagoknak pedig 220 ezret. Az V. kerület ezzel kiemelkedően gálánsnak számít – állapítja meg a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik