Belföld

Kéményseprés: veszélyben a szakma és a lakosság

kéményseprő (kéményseprő)
kéményseprő (kéményseprő)

Veszélybe került a kéményseprő szakma és a lakosság biztonsága is azzal, hogy a kormány egyeztetés nélkül nyújtott be törvényjavaslatot a kéményseprési közszolgáltatás katasztrófavédelemhez sorolásáról, nem foglalkozva a szakma elméleti és oktatási alapkövetelményeivel - állítja a Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete 2000.

A HVDSZ 2000 konzultációt, megállapodást követel a törvény elfogadása előtt. Az érdekvédelmi szervezet közleményét a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) juttatta el az MTI-hez pénteken, hozzáfűzve: egyetért a HVDSZ 2000 követelésével, hogy a törvény elfogadása előtt az érintettekkel egyeztessen és megállapodásra jusson a kormány.

A közleményben rámutatnak: a működési zavarok, amelyek mesterségesen a költségszint alá kényszerítették az egyes díjakat, a kormány műszaki és gazdasági hozzáértést nélkülöző döntései miatt alakultak ki.

Az érdekvédelmi szervezet úgy véli, megvalósítható az a politikai szándék, amely szerint ingyenes kéményseprést kérhet a lakosság, de csak abban az esetben, ha az állami beavatkozás arra korlátozódna, hogy a feladatellátáshoz – akár nonprofit szintig – szükséges finanszírozási feltételeket biztosítaná.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik