Belföld

BKV: ősszel megint jöhet a szokásos körbezsarolás

kiégett metró (metró)
kiégett metró (metró)

15 milliárd forint hiányzik a budapesti közösségi közlekedés büdzséjéből. A fővárosi önkormányzat csak szeptember végéig rendelte meg a szolgáltatást, mert nincs többre pénz.

Csak szeptember végéig rendelte meg a közösségi közlekedést a fővárosi önkormányzat – írja a Nol.hu. Többre nincs pénz állami segítség nélkül, a kormány viszont a kerületektől vagy az autótulajdonosoktól szedné be a hiányzó forrást. Végső soron nem valószínű, hogy bármelyik fél is kockáztatná, hogy leálljon Budapest tömegközlekedése.

A gazdasági minisztérium azzal állt elő, hogy a hiányzó 15 milliárdot a kerületek az őket osztottan megillető bevételekből engedjék át a fővárosnak. Erre a kerületi polgármesterek nemet mondtak, miután még a szociális segélyezést is rájuk hárították át.

A hiányt lehetne fedezni például dugódíjból – ehhez azonban sokmilliárdos fejlesztés, beléptetőkapuk, kamerarendszer, P+R parkolók kellenének. Új gépjárműadó ötlete is felmerült, ehhez nincs szükség különösebb beruházásra.

Lehetne spórolni azzal is, hogy csökkentik a 4-es metróval párhuzamos felszíni járatokat. Erre azért is szükség lenne, mert az új vonalon feleannyian sem utaznak, mint várták, a megtakarítás azonban ebben az esetben sem lenne elég.

A BKV számára a szükségesnél 15 milliárd forinttal kevesebb összeget terveztek a főváros által elfogadott költségvetésben. Így a cég csak idén szeptemberig, közszolgáltatási szerződésének lejártáig számolt. Hogy azután mi lesz, azt senki nem tudja, valószínűleg a szokásos módon körbezsarolják majd egymást, a végén pedig a kormány inkább segít, minthogy megkockáztassa a fővárosi tömegközlekedés leállását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik