Belföld

A szakorvosok elutasítják a röghöz kötést

korhaz(210x140).jpg (kórház, )
korhaz(210x140).jpg (kórház, )

A Magyar Orvosok Szövetségének (MOSZ) elnöke szerint a szakma elutasítja a tervezett szakorvosi béremelés lehetséges feltételeit - mondta Bélteczki János, a Magyar Hírlapnak, aki szerint ha ezt mégis bevezetik, akkor tovább nő majd az elvándorlás.

Abban mindenki egyetért, hogy az egészségügy egyik “rákfenéje” a hálapénz, ám jelenleg sajnos “ez tartja életben a rendszert”, mivel a magyarországi orvosfizetések mértéke körülbelül a tizede a nyugati béreknek. Viszont egy jelentős emeléssel már elvárható lenne, hogy a paraszolvencia kérdése akár büntetőjogi kategóriába kerüljön – állítja Bélteczki János.

“Amíg ez nem teljesül, és a tervezett béremelést – amelynek a sejthető mértéke nettó százezer forint körül lesz – több lépcsőben, bérkiegészítésként akarják beépíteni a fizetésekbe, addig nem várható el a hálapénz visszautasítása, de az ellenőrzés sem kivitelezhető” – hangsúlyozta a Magyar Hírlapnak.

A “röghöz kötéssel” kapcsolatban kifejtette: míg a rezidensek esetében elfogadható, hogy itthoni munkavégzéshez kötik az ösztöndíjuk kifizetését, addig a tíz-húsz éve a szakmában dolgozó orvosoknál nem, hiszen ők már “bőven ledolgozták a képzési idejüket”. Ha ilyen feltételek mellett történik majd a béremelés, “hatalmas sértettséget válthat ki az orvosokból”, így pedig nemhogy csökkenni fog az elvándorlás mértéke, hanem a jelenleginél is magasabb lehet – mondta a MOSZ elnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik