Belföld

Nem világos, mihez kezdenének a kamaszokkal a polgárőrök

Polgaror-polgarorseg(960x640).jpg (polgárőrség, )
Polgaror-polgarorseg(960x640).jpg (polgárőrség, )

Fegyelmet tanulhatnak és büszkék lehetnek arra, amit csinálnak, de a törvényjavaslat sok olyan feladatot is enged a 18 év alattiaknak, amit nem biztos, hogy jó lenne rájuk bízni.

Egyáltalán nem ördögtől való, ha a polgárőrségek úgy biztosítják utánpótlásukat, hogy bevonják a 14-18 év közti kamaszokat is – mondta a HVG.hu-nak egy neve elhallgatását kérő egykori polgárőr-vezető, amikor arról kérdezték, mit szól ahhoz, hogy egy fideszes törvényjavaslat engedélyezné a fiatalok részvételét a polgárőr-szervezetben.

A vezető szerint pozitívum, hogy a fiatalok ott nyüzsöghetnének, büszkék lennének arra, amit tesznek és belenevelődnének, viszont a Bíró Márk és Hörcsik Richárd által benyújtott törvényjavaslat több pontja is aggályos.

A kamaszok által végezhető feladatok közt szerepel például az állampolgárok tájékoztatása, de kérdés, mit értenek ezen. Előfordult például, hogy elvágták a gázvezetéket és a polgárőröknek kellett a lakókat értesíteni, hogy hagyják el a házaikat. Ilyenkor határozott fellépés kell, amire egy 15 éves nem valószínű, hogy képes. Az adminisztrációba szintén nem valószínű, hogy érdemben tudnak segíteni, olyan jegyzőkönyveket is vezetni kell, amit nem tudnának értelmezni.

A fiatalok a törvényjavaslat szerint katasztrófákra való felkészülésben és védekezésben is segíthetnének. Alapvető kérdés, hogy ki lenne a felelős értük. Egy egész napos homokzsák-pakolást egy erősebb 16-18 éves el tudna végezni, de a többség nehezen lenne bevethető, az egész napos gyakorlatokat sem bírnák.

Ugyanakkor minden azon múlik, hogy a helyi polgárőr-szervezetek hogyan bánnak a fiatalokkal – ha sok feladatba bevonják őket, nevelik, viszik magukkal, lesz értelme a részvételnek, de ha alárendeltként bánnak velük, elszállhat a lelkesedés. Az biztos nem fog ártani nekik, ha fegyelmet, rendet tanulnak és nem az első munkahelyükön lesz majd életükben először főnökük – mondta a HVG forrása.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik