Belföld

Gyurcsány védelmébe vette a megvádolt rendőröket

A 2006. őszi események kapcsán megvádolt egykori rendőri vezetők perében Gyurcsány saját szerepéről is beszélt.

Gyurcsány Ferencet tanúként hallgatták meg a Fővárosi Törvényszéken, kedden. A vádlottak a terhükre rótt cselekményeket nem követték el – mondta a DK elnöke, volt miniszterelnök.

Bene László egykori országos főkapitányt, Gergényi Péter volt budapesti főkapitányt és más egykori magas rangú rendőr parancsnokokat elsősorban intézkedések, illetve felelősségre vonások elmulasztásával vádolja az ügyészség.

Gyurcsány Ferenc és Gergényi Péter nyugalmazott rendőr vezérőrnagy Fotó: MTI

Gyurcsány Ferenc azzal összefüggésben, hogy adott-e 2006. szeptember 19-ére virradó éjjel miniszterelnökként utasítást Szabadfi Árpád akkori országos rendőrfőkapitány-helyettesnek, úgy válaszolt: azt “a kérést, ha tetszik utasítást” adta a tábornoknak, hogy a rendőrség minden törvényes eszközzel védje a közrendet, közbiztonságot, középületeket, így a megtámadott, Szabadság téri tévészékházat is. Gyurcsány Ferenc szerint válsághelyzetben ez a kötelessége egy kormányfőnek.

A felelősségre vonások elmaradása kapcsán a volt miniszterelnök azt emelte ki, hogy független testület, a Gönczöl-bizottság vizsgálta az eseményeket, és szakmai hibákat állapított meg, amelyek azonban nem feltétlenül büntetőjogi természetűek.

A tanúmeghallgatás szünetében Gyurcsány Ferenc újságíróknak a 2006-os események kapcsán arról beszélt: egyes akkori jelentős ellenzéki politikusok szervező szerepet játszottak a szeptember 18-ai eseményekben, de erről többet államtitok miatt nem mondhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik