Belföld

Óriási pofont kaphat az Orbán-kormány

borton(960x640).jpg (börtön, )
borton(960x640).jpg (börtön, )

Milliárdos kártérítési kötelezettsége is lehet a magyar államnak, ha kedden a strasbourgi emberi jogi bíróság a börtönök túlzsúfoltsága miatt elmarasztaló ítéletet hoz.

Valószínűleg az eddigi legnagyobb pofonba futhat bele a magyar állam az emberi jogi bíróságon kedden – számol be a Népszabadság hétfői számában. Ha a panaszosoknak adnak igazat, abból milliárdos kártérítési kötelezettség következhet. Egy úgynevezett „pilot judgment” eljárás keretében a strasbourgi fórum kimondhatja, hogy a büntetés-végrehajtás terén rendszerszintű problémák vannak. Vagyis: az emberi jogok európai egyezményével összeegyeztethetetlen, hogy a raboknak a zárkákban nincs megfelelő területük a létezéshez. Ekkor a további 600-700 panaszos is kártérítésre számíthat.

Ha a bíróság így döntene, akkor a szisztematikus egyezménysértés miatt arra szólíthatják fel az államot, hogy a börtönökben teremtsen emberhez méltó viszonyokat. Valamint arra is felhívhatják a figyelmet, hogy Magyarországon is meg kell teremteni a hatékony jogorvoslati lehetőséget, ha valakit olyan körülmények között tartanak fogva, amely már az embertelen, kínzó vagy megalázó bánásmód tilalmába ütközik. A cikkből kiderül, hogy ma itthon a rabok emiatt hiába perelnek, mert a bíróságok eddig – talán egy kivételével – valamennyi keresetüket elutasították.

Hatezer “létszámfeletti”

Strasbourgban viszont más lehet a helyzet. A lapnak nyilatkozó Magyar Gábor ügyvéd hangsúlyozta: ott automatikusan a panaszos javára döntenek, ha számára nem biztosítanak legalább három négyzetméternyi mozgásteret, míg három és négy négyzetméter közt a konkrét eset körülményeit mérlegelve foglalnak állást.

Ebből szerinte egyértelműen az következik, hogy a börtönnépesség jelentős része eséllyel nyerne az emberi jogi bíróság előtt. A cikk kitér arra, hogy most 18 ezernél több fogvatartottat őriznek a fegyintézetekben, tehát a férőhely-kihasználás meghaladja a 140 százalékot, azaz úgy hatezer ember „létszámfeletti”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik