Belföld

“Orbánnak valóban lehet aktája Moszkvában”

Orbán (Orbán)
Orbán (Orbán)

A Belügyminisztériumban egészen 1990-ig maradtak szovjet tanácsadók. Rainer M. János történész szerint mielőtt elmentek, kérhettek Orbán Viktorról szóló jelentéseket. Ám annak az esélye, hogy ez kiderüljön, zéró.

Kapcsolódó cikkek

Amióta Simicska Lajos bejelentette, hogy Magyarország miniszterelnöke személyesen mondta el neki, hogy jelentenie kellett róla, azóta egy ország találgatja, igazat mondott-e a minden idők legtöbb közbeszerzését elnyerő vállalkozó. Simicska úgy tudja, itthon nincs egy sor sem róla. Vagyis nem maradt fenn olyan jelentés, amiben a vállalkozó szerepelne. De szerinte Moszkvában minden megvan.

Rainer M. János az 1956-os Intézet főigazgatója azt mondja, hogy bár ’56 után fokozatosan hazamentek a szovjet tanácsadók, a Belügyminisztériumban egészen 1990-ig ottmaradtak. Vagyis elméletileg minden anyaghoz hozzájuthattak.

„Elvileg minden iratot megkaphattak. Volt egy protokoll, hogy milyen típusú irat, jelentések kerültek oda eleve, de ha ők érdeklődtek valami iránt, ami elképzelhető, akkor mindent megkaphattak. Vannak olyan magyar iratok, ahol ennek konkrét nyoma van. Például a Nagy Imre per vizsgálati anyagait, mind átküldték nekik fordításban” – teszi hozzá.

A történész szerint azonban annak kevés a valószínűsége, hogy a rendszerváltás előtt keletkezett szekérderék iratot, mind átadták volna az oroszoknak. Azt azonban, hogy mi került hozzájuk, nem tudni, ugyanis „az erre vonatkozó iratok nem állnak rendelkezésre”.

Dunagate

1990. január 5-én egy különleges sajtótájékoztatóra hívta a Fidesz és az SZDSZ a magyar újságírókat. Az egykori Bányász moziban robbant a Dunagate. A két párt vezetői ugyanis itt jelentették be, hogy bizonyítani tudják, az állambiztonság alkotmányellenesen gyűjt adatokat az ellenzéki politikusokról és semmisít meg iratokat. Itt vetítették le a Fekete Doboz filmjét, amelyen jól látható, hogy a Néphadsereg, ma Falk Miksa utca 9–11 alagsorában, folyamatosan semmisítik meg az addig felhalmozódott iratokat. Azóta sem tudni, hogy mi maradt, és mi semmisült meg. Ahogyan azt sem tudni, hogy jelenleg milyen akták vannak még meg.

Egy vidéki laktanya besúgója

Rainer M. szerint annak a valószínűsége, hogy egy zalaegerszegi laktanya elhárító tisztje által készített jelentések eljutnak Moszkvába, a zéróval egyenlő.

„Az viszont teljesen elképzelhető, hogy a ’80-as évek végén, amikor a szovjetek már tudták, hogy elmennek innen, és azt is tudták, hogy most Magyarországon egy csomó új ember, politikai szereplő lesz, akkor azt kérték, hogy a rájuk vonatkozó anyagokat barátilag adják át. Vagyis külön gyűjtöttek néhány emberre anyagokat. Orbán Viktor ezek között lehetett, hiszen voltak akkor annak jelei, hogy ő egy fontos szereplő lehet. Ezek a szovjet elvtársak nagyon jól informált tájékozott emberek voltak magyar ügyekben. Szóval igen, így lehet Moszkvában a magyar miniszterelnökről írt jelentés. Viszont, hogy ezt megtudjuk, na, annak az esélye már valóban zéró.”

A Miniszterelnökség már vasárnap cáfolt, és korábban közzétett dokumentumokkal támasztották alá a miniszterelnök álláspontját. Hétfőn Orbán Viktor a Hír24-nek így reagált egykori barátja szavaira:

“A tények magukért beszélnek, és minden információ elérhető. Javaslom, hogy azokat tanulmányozzák. Az ügyről pedig az a véleményem, hogy sajnálatos dolognak tartom, hogy a személyes sértettség ilyen mélyre juttathat bárkit. Egyébként ilyen csinn-bumm cirkuszokat csinálni a magyar politikában, nem látom értelmét”.

A pártok is

Az MSZP a parlament nemzetbiztonsági bizottságának összehívását és Orbán Viktor meghallgatását szeretné. Tóbiás József pártelnök vasárnapi Facebook-bejegyzése után Molnár Zsolt, a bizottság szocialista elnöke is közleményt adott ki erről.

Schiffer András, az LMP társelnöke szerint a Fidesz–KDNP-nek az igazságügyi bizottság keddi ülésén támogatnia kell az LMP javaslatait az állambiztonsági akták nyilvánosságára hozataláról.

A Jobbik szerint, ha Orbán Viktor nem tudja cáfolni Simicska állításait, akkor le kell mondania.

A Demokratikus Koalíció Simicska Lajost is meghallgatná.

Olvasói sztorik