Belföld

Jávor: az amerikaiak fűtenek be Pakson

Az EP-képviselő nyílt levelet írt Lázár Jánosnak. Felszólítja, azonnal fejezzék be a külföldi érdekcsoportok kiszolgálását. A német Siemens után az amerikai Westingouse-t is be akarja venni a kormány a Roszatom-üzletbe.

„Annak érdekében, hogy a már a megkezdése előtt vastagon korrupciógyanús beruházást az EU-val, illetve az átláthatóságra és az orosz befolyás erősödésére szintén kényes USA-val is elfogadtassák, információim szerint előrehaladott állapotban van annak a megállapodásnak a megkötése, amely alapján nemcsak a német Siemenset veszik be az üzletbe, hanem az amerikai Westinghouse-t is” – írja Jávor Benedek levelében.

Hiába osztják többfelé a tortát

Szerinte a németek erősáramú és gépészeti berendezések szállításával vesznek részt a projektben, az amerikaiak pedig az atomerőmű fűtőelemeit biztosíthatják, elsőként egy EU-tagállamban működő orosz nukleáris létesítmény esetében.

Fotó: Neményi Márton 

Jávor felhívja a figyelmet, hogy attól, hogy a tortát többfelé osztják, a pénzügyi csőd esélye nem lesz kisebb, ráadásul a beruházás biztonságossága is megkérdőjeleződik. A Westinghouse újabban szállít ugyan fűtőelemeket a Roszatom által épített ukrajnai erőművekbe, ezek azonban – a kétféle technológia összeházasításának nehézségei miatt – már többször okoztak üzemzavart.

Vizsgálódik az EU

„Nyilvánvaló, hogy Önök védhetetlen helyzetbe manőverezték magukat a titokban aláírt, Magyarországot évtizedekre az orosz érdekszférához kötő megállapodással, de ez a lépés néhány nyugati nagyvállalat fölösleges, ám annál többe kerülő bebocsátásával legfeljebb egy szűk üzleti kör számára teszi elfogadhatóbbá a bővítést: sem a magyar közvélemény, sem az uniós hatóságok álláspontját nem fogja megváltoztatni” – írja.

Jávor szerint ugyanis az EU versenypiaci biztosa máris vizsgálódik a tender elhagyása, a versenyszabályok durva megsértése miatt, és biztosak lehetnek benne, hogy a szintén tender nélkül kiválasztott amerikai beszállító megjelenése nyomán nem fogják leállítani az eljárást.

Felkészül Amerika

“Az Orbán-kormány verbális szabadságharca a szemünk előtt alakul át a nemzeti érdekeket aprópénzért kiárusító politikai bolhapiaccá. Úgy fest, az USA-val is csak addig volt fontos a konfrontáció, amíg a demokráciát és az átláthatóságot kérték számon: ha felcsillan a reménye, hogy szemet hunynak az Önök visszaélései és lenyúlásai fölött, szívesen adnak nekik néhány százmilliárdot a magyar adófizetők pénzéből. Önök erre sem a parlamenttől sem a magyar választóktól nem kaptak felhatalmazást. És azt is érdemes megjegyezniük: a minden paksi dokumentumot 30 évre titkosító törvény még nincs hatályban – erről a mostani megállapodásról el kell számolniuk a nyilvánosság előtt. Felszólítjuk a kormányt, hogy haladéktalanul állítsa le az összes olyan titkos tárgyalást a paksi bővítés ügyében, amelynek a célja külföldi politikai vagy gazdasági érdekcsoportok kiszolgálása, és azonnal hozzanak nyilvánosságra minden olyan a megállapodást, amelyet a bővítési projekt jövőbeni nyugati partnercégeivel megkötöttek, vagy megkötni szándékoznak” – írta az EP-képviselő.

Le kellene állni!

A Párbeszéd Magyarországért politikusa végül felszólítja a kormányt, hogy haladéktalanul állítsa le az összes olyan titkos tárgyalást a paksi bővítés ügyében, amelynek a „célja külföldi politikai vagy gazdasági érdekcsoportok kiszolgálása, és azonnal hozzanak nyilvánosságra minden olyan a megállapodást, amelyet a bővítési projekt jövőbeni nyugati partnercégeivel megkötöttek, vagy megkötni szándékoznak.”

Jávor Benedek állítását Heti Válasz értesülései is megerősítik. A csütörtökön megjelenő cikkük beharangozójában ugyanis azt írják: kormányzati körökből származó információik szerint nem kizárt, hogy az orosz technikával és hitellel megvalósuló paksi erőműbővítésben az amerikaiak is érdekeltek lesznek; a majdani reaktorok fűtőelemeit ugyanis az amerikai Westinghouse szállíthatná.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik