Belföld

Nem szavazták meg a nők elleni erőszak visszaszorításáról szóló egyezményt

csaladon-beluli-eroszak(650x433).jpg (erőszak, családon belüli erőszak)
csaladon-beluli-eroszak(650x433).jpg (erőszak, családon belüli erőszak)

Az ellenzéki pártok szerint a Fidesz és a Jobbik tett keresztbe a javaslat elfogadásának.

Kedden az Országgyűlés leszavazta azt az egyezményt, melynek célja a nők ellen irányuló erőszak minden formájának felszámolása. Az Európa Tanács Isztambuli Egyezménye meghatározza, hogy a csatlakozó országoknak olyan rendelkezéseket kell hozniuk, melyek a nők elleni erőszak megakadályozását szolgálják a családon belüli erőszaktól kezdve a kényszerházasságokig és a nemi szervek megcsonkításáig. Az egyezmény passzusainak betartását nemzetközi szakértői csoport ellenőrzi.

Az Európa Tanács nemek egyenlőségével foglalkozó bizottsága korábban megállapította, hogy Magyarország az Európa Tanács kilenc olyan tagállamának egyike, ahol nem garantálja törvény, hogy az ügyész a családon belüli erőszak minden formája ellen büntetőeljárást indíthasson, és a szexuális erőszak egyes formái ellen sem léphet fel az ügyészség büntetőeljárással.

A Párbeszéd Magyarországért Párt felháborítónak tartja, hogy a fideszes és KDNP-s képviselők nem szavazták meg az Isztambuli Egyezményről szóló határozati javaslatot. Közleményük szerint ez azt bizonyítja, hogy Orbán Viktor és társai semmit nem hajlandóak tenni a nők elleni erőszak visszaszorításáért. Az Európai Unióban évente mintegy 13 millió nő válik fizikai erőszak, 3,7 millió nő pedig erőszak áldozatává, Magyarország pedig a sereghajtók között van a statisztikák alapján. A Párbeszéd Magyarország közölte: többször javasolták a családon belüli erőszak tényállásának módosítását és a teljes rendszer átalakítását, ezt azonban a kormánypárti és jobbikos képviselők folyamatosan elutasítják. A kormány azt várja el a megfélemlített nőktől és gyerekektől, hogy maguk menjenek a rendőrségre – áll a közleményben.

A javaslatot benyújtó Szelényi Zsuzsa, az Együtt képviselője úgy fogalmazott: magyar nők és gyermekek százezrei nem kaphatnak megfelelő védelmet a családon belüli erőszakkal szemben a törvény leszavazásának köszönhetően.

A kormánypárt és a Jobbik nőkhöz való viszonya

Emlékezetes eset Balogh József volt fideszes képviselő „vak komondoros” ügye. Az ittas honatya minden előzmény nélkül összeverte élettársa fejét, amit először le is tagadott, a Hír24-nek adott interjúban is.

A jobbikos Zagyva György Gyula az LMP-s Osztolykán Ágnesnek szólt be, aki a parlament folyosóján egyik képviselőtársát kérdezte meg, hogy hazavinné-e. A közelben ülő Zagyva ehhez a következő színvonalas hozzászólást fűzte, „hazavinnélek, de magamhoz”, hozzátéve, hogy „attól, hogy cigány vagy, még ledöfnélek”.

Varga István fideszes képviselő a családi erőszakról szóló vitában úgy érvelt: ha a nők két-három, de inkább négy-öt gyereket szülnének, az ellenük való erőszak fel sem merülne. Karvalics Ottó KDNP-s képviselő azzal kontrázott erre, hogy előbb a családoknak kellene példát mutatniuk, és csak utána lehetne a nőknek érvényesülni.

A fideszes Tasó László az akkor még LMP-s Szabó Tímea felszólalásához szólt hozzá ekképpen, „mit pofázol bele, kisanyám”? A szintén LMP-s Szél Bernadett pedig arról beszélt egy napirend előtti felszólalásban, hogy „önök először ütnek, aztán kérdeznek”, mire Tasó visszaszólt: „Csak téged”. Tasó László bunkóságát azzal indokolta, hogy szerinte az ellenzéki nők provokálják a kormánypártiakat.

Illés Zoltán, aki mostanában – államtitkári posztját elveszítve – a Fidesz iránti kritikus hozzáállással próbál kitűnni, 2013-ban ugyancsak Szél Bernadettnek szólt be: a képviselőnő a verespataki és nagybányai bányák megnyitása elleni fellépésről érdeklődött a kormánytól, mire az államtitkár válaszát így kezdte: „Abból, hogy ön szép, még nem következik, hogy ön okos”.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik