Belföld

Beszállhat az állam Orbán rokonának horvátországi bizniszébe

Komoly adósságai ellenére elképzelhető, hogy beszáll az állam a Fidesz-közeli milliárdos üzletember, a miniszterelnök rokonságába tartozó Vitézy Tamás horvátországi cégcsoportjába.

Ennek az a feltétele, hogy kedvező eredménnyel záruljon az Adriatiq Island Group nevű cégcsoport átvilágítása. 

Az Adriatiq Island Group elnöke Vitézy Tamás, Fideszhez közel álló üzletember, akit áttételes rokoni kapcsolat fűz a miniszterelnökhöz (bátyja első felesége Orbán Viktor édesanyjának a testvére). A vállalkozás stratégiai tanácsadó testületében ott található többek között Bod Péter Ákos, a Magyar Nemzeti Bank egykori elnöke, Töröcskei István, az adósságkezelő volt vezérigazgatója, a Széchenyi Bank tulajdonosa, Boros Imre, az első Orbán-kormány idején a PHARE-támogatásokért felelős tárca nélküli miniszter és Cseszlai János, aki Vitézy ügyvédje – írja a hvg.hu.

Az Adriatiq Islands Groupban Habony Árpád, Orbán Viktor miniszterelnök egyik legfontosabb tanácsadója 2010-ig töltött be tisztséget, mégpedig igazgatósági alelnök volt. Öt évvel ezelőtt Habonnyal együtt távozott Szalay-Bobrovniczky Kristóf akkori vezérigazgató, a kormányhoz közel álló Századvég Alapítvány kuratóriumának jelenlegi elnökhelyettese. A cégtől való távozásukat azzal indokolták, hogy nem értenek egyet Vitézy jövőre vonatkozó elképzeléseivel.

A hírportál cikke szerint az Adriatiq Islands Group a 2000-es évek elején – az első Orbán-kormány idején – kezdte megvetni a lábát a horvát tengerparton. Megszerezte a tribunji és a primosteni kikötőt. Az előbbi 250 vízi és 150 szárazföldi hajóhellyel, apartmanházzal, étteremmel és benzinkúttal rendelkezik, az utóbbihoz pedig három szálloda (Hotel Zora, Hotel Raduča, Hotel Marina Lučica) tartozik. Később lettek szállodái Hvar szigetén, illetve a makarskai riviérán. 

“Minden működik”

Vitézy Tamás a horvátországi befektetéseivel kapcsolatban a hírportálnak azt mondta, hogy szerinte jelentős fejlesztéseket lehet megvalósítani az Adrián, így a magyar államnak megéri beszállni a cégcsoportba. Hangsúlyozta, hogy „minden a tulajdonuk, minden működik”. A cég banki és adótartozásairól azt mondta, hogy azok a mai üzleti életben teljesen természetes dolgok. Az üzletember azt elismerte, hogy két banknak az adósai. „A harminc napon túli adótartozás miatt rendeltek ki a cégcsoporthoz csődmegelőző biztost. Ez azonban itt teljesen szokásos eljárás, semmi különleges nincs benne” – tette hozzá.

A cikkben szó van arról is, hogy a horvátországi vállalkozáshoz kötődő magyar cégek helyzete eléggé bizonytalan, felszámolás, illetve végelszámolás alatt állnak. Vitézy Tamás ingyenes újságja, a Helyi Téma kiadója felkerült az adóhatóság végrehajtás alatt álló cégek listájára. Vitézy ugyanakkor ezzel kapcsolatban azt üzente a hírportálnak, továbbra sem szűnik meg a lap.

Az Adriatiq Islands Group átvilágítása egyébként 72,6 millió forintba kerül.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik