Belföld

100 ezerbe kerül Kósának a félrenyomás

Rogan-Antal(210x140).jpg (Rogán Antal)
Rogan-Antal(210x140).jpg (Rogán Antal)

Rogán Antal az ellenzéket ostorozta a keddi szavazások miatt, és azt is elárulta, hogy megbüntetik a Fidesz ügyvezető alelnökét, aki véletlenül nemmel voksolt.

Rogán Antal rendkívül felelőtlennek tartja a keddi parlamenti szavazásoknál tanúsított ellenzéki magatartást, szerinte az ellenzék csak azért utasította el az egyes jogállási törvények módosítását, mert annak volt kétharmados része, és ezért presztízskérdésnek tekintették az ügyet. Holott ha megvizsgálták volna az előterjesztés tartalmát – folytatta -, akkor kiderült volna nekik, hogy a javaslat olyan kérdésekről szól, amelyeket többször is számon kértek a kormánytöbbségen.

Az Országgyűlés kedden több ponton módosított egyes jogállási törvényeket: a változtatások egyike kimondja, hogy a közszféra azon dolgozóinak, akiket köztörvényes bűncselekmény miatt büntetőeljárás alá vontak, tájékoztatniuk kell munkáltatójukat a meggyanúsításukról.

Erre az ellenzéki pártok nemmel szavaztak, mert egyáltalán nem a törvény tartalma érdekelte őket, hanem presztízsből szavaztak nemmel még a feles részekre is – mondta Rogán Antal. Hangsúlyozta: a kormánypárti frakciók fegyelmezett magatartásának volt köszönhető, hogy a törvény legfontosabb pontjait beiktathatták, ám “az ellenzéki pártok magatartása az egész törvényt veszélybe sodorta”.

Megbüntetik Kósát  

A frakcióvezető fontosnak nevezte, hogy egy másik szavazásnál, a közigazgatási tárgyú törvények módosításánál a teljes javaslatot – a feles és a kétharmados részeket egyaránt – sikerült keresztülvinni, mivel – jelezte – az elfogadott jogszabály hozzájárul a bürokrácia csökkentéséhez, valamint ahhoz, hogy az emberek a jövőben egyszerűbben intézhessék majd az ügyeiket.

A jogállási tárgyú törvények említett kétharmados részéhez a kormányoldal nem tudta biztosítani a szükséges többséget. A parlamenti honlap adatai szerint a kormánypártokból Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke nemmel szavazott. Ha az igen gombot nyomta volna meg, meglett volna a kellő többség.

Ezzel kapcsolatban Rogán Antal azt mondta: Kósa Lajos hivatalosan is jelezte a parlamentnek, hogy tévedésből nyomta meg a nem gombot a voksoláskor. Ám mivel kötelező szavazás volt elrendelve a Fidesz-frakcióban, Kósa Lajos 100 ezer forintos pénzbüntetésre számíthat – tette hozzá. (Legutóbb Bencsik János kapott több százezres büntetést a frakciótól, ő háromszor szavazott másként, ezért 300 ezerre büntették.)

Azt, hogy a közigazgatási tárgyú törvények kétharmados részének elfogadását illetően az MSZP – egy jobbikos képviselő távolmaradására hivatkozva – “Fidesz-Jobbik-koalíciót” emlegetett, Rogán Antal nevetségesnek nevezte. Megjegyezte, hogy néhány hete Gyurcsány Ferenc és más baloldali képviselők hiányoztak kétharmados szavazásoknál. A Fidesz frakcióvezetője szerint az MSZP-től különösen felháborító ez a felvetés, miután például Tapolcán, de az ország több más településén is “Jobbik-MSZP-koalíció kormányoz”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik