Belföld

Kik jutottak ki eddig az Eurovízióra?

Kállay-Saunders Eurovízió (kállay-saunders andrás, )
Kállay-Saunders Eurovízió (kállay-saunders andrás, )

Összeszedtük az eddigi magyar indulókat a Dalfesztivál történetéből.

Szombaton este kiderült, hogy idén Csemer Boglárka, Boggie képviselheti hazánkat a Bécsben megrendezésre kerülő Eurovíziós Dalfesztiválon. Ennek kapcsán visszatekintettünk kicsit, és felidézzük az elmúlt évek, évtizedek magyar versenyzőit.

Az első és egyben eddigi legsikeresebb hazai induló Bayer Friderika volt, aki 1994-ben Hogyan mondjam el vétkeimet című dalával egészen a negyedik helyig jutott.

1995-ben Szigeti Csaba mindössze a 22. helyen végzett, 1996-ban pedig Delhusa Gjonnak az előválogatón sem sikerült túljutnia. 1997-ben – a fiúcsapatok fénykorában – a V.I.P. együttesnek a 12. helyet sikerült megszereznie, következő évben Charlie viszont csak 23. lett. Itt egy nagyobb szünet következett, már ami a magyarok részvételét illeti. Legközelebb csak 2005-ben próbálkoztunk újra, mégpedig a Nox együttes Forogj világ! című dalával, ami akkor a 12. helyhez volt elég.

2006-ben a Megasztár-győztes Rúzsa Magdi utazott az akkor Helsinkiben rendezett versenyre; az Aprócska Blues a 9. helyre repítette. 2008-ban Csézy csak az elődöntőig jutott, épp úgy, ahogy rá egy évre Ádok Zoli is. 2011-ben aztán az x-faktoros Wolf Kati próbálkozott, és What About My Dreams című számával a 22. helyen végzett.

Következő évben a Compact Disco a 24. lett, 2013-ban pedig a megosztó Bye Alex Kedvesem című dalával a 10. helyen végzett. A tavalyi versenyző, Kállay-Saunders András és az ő Runningja még egészen friss emlék; a magyar indulónak 2014-ben az igen előkelő 5. helyezést sikerült megszereznie.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik