Belföld

Kormányzati bloggereket fizet az MTVA

MTVA blog (MTVA blog)
MTVA blog (MTVA blog)

Polgármesterek, helyettes államtitkárok, intézményvezetők, Századvég-elemzők bukkannak fel a közmédia blogfelületein.

A Cink.hu csütörtökön megírta: az állami médiához tartozó Híradó.hu portál alatt Fidesz- és kormányközeli blogbirodalom indult. Tavaly októberben több internetes címet is bejegyzett az MTVA egyik cége, melyekre az utóbbi hetekben kezdtek posztolni.

A messzelatoblog.hu-n például Prőhle Gergely, az EMMI helyettes államtitkára írogat, de Kumin Ferenc is felbukkant rajta. A mozgasterblog.hu-n Lánczi Tamástól, a Századvég vezető elemzőjétől olvashatunk írásokat, az urbanusblog.hu pedig a fideszes polgármesterek blogja. A latoszogblog.hu-n Schmidt Mária és a Terror Háza kutatói blogolnak, a Gazdablogot pedig Papp Gergely, az agrárkamara főigazgató-helyettese szerkeszti.

A Cink a szerzőktől megtudta, nem bennük volt ekkora közlési vágy, hanem az MTVA kereste meg őket. Egyikük azt közölte, hogy fizetnek is a blogolásért, bár például a Látószög szerzői közvetlenül nem kapnak pénzt, az MTVA és a Terror Háza közti megállapodás keretében működtetik a felületet.

A portál beszélt Szita Károly kaposvári polgármesterrel, az Urbánus blog szerkesztőjével is, aki elmondta, hogy a szerzők az MTVA Új Média Kft.-jével szerződnek, a látogatottsággal kapcsolatban nincs feléjük elvárás. Őt is az MTVA kérte fel, hogy legyen „gazdája” a blognak.

A Cink egyébként úgy tudja, hogy az ötlet Várhegyi Attila volt szolnoki polgármestertől származik, akit annak idején jogerősen elítéltek hűtlen kezelésért, most viszont tanácsokat ad cégével az állami médiának és önkormányzatoknak.

Az MTVA kormányblogjain egyébként furcsa módon nincs hozzászólási lehetőség és még mailcím sem szerepel, ahol fel lehetne venni a kapcsolatot a szerzőkkel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik