Belföld

Célpontosok: nem Orbán mellett, hanem a geci ellen

célpont (célpont)
célpont (célpont)

A stábnak nem a címzett, hanem a vulgáris hangnem és az agresszív fellépés ellen volt kifogása. Nem felmondásnak szánták a videót, de a közzététel után már nem volt visszaút, Simicska Lajos tombolt: dzsungelharcos vagyok, a kamerák előtt foglak szétverni - mondta egyiküknek telefonon.

Csütörtök reggel telefonon érdeklődtünk a Hír TV-nél a Célpont stábtagjainak elérhetőségeiről. „Már nem dolgoznak itt” – hangzott a nem teljesen pontos válasz. Kisberk Szabolcs szerkesztőségvezető, Kunfalvi Nóra, Losonczi Kata és Bohár Dániel szerkesztő-riporterek ugyanis délben adták át hivatalos felmondásukat Korda Judit vezérigazgatónak.

A Célpont egy névtelenséget kérő munkatársa a Hír24-nek elmondta: a nagy vihart kavart videó, amelyben a műsor négy arca együtt jelenti ki „Szerintünk Orbán Viktor nem geci” tulajdonképpen nem felmondásnak készült, hanem egyfajta kiállásként a nem megfelelő hangnem és az „agresszív fellépés” ellen. Magyarázata szerint Simicska vaskos véleményének stílusa, nem pedig címzettje csapta ki náluk a biztosítékot. “Mi a jelzőt nem tartjuk korrektnek. (…) Nem arról van szó, hogy lehajolunk Orbán Viktornak, egyszerűen nem szeretnénk ilyen stílusú háborúskodásban részt venni. Ha történetesen Tóbiás Józsefet illette volna a azzal a jelzővel, azon is fennakadtunk volna” – jelentette ki. Ezt később Kisberk Szabolcs is megerősítette, akivel Korda Judit vezérigazgatóval történt tárgyalása után beszéltünk.

A Célpont vezetője szerint a vezérigazgató nem vette a fejüket, inkább sajnálatát fejezte ki távozásuk miatt. A Hír TV ismert arcai rendes felmondással vettek búcsút a csatornától, egykori munkáltatójuk 30 napos felmondási idejük letöltését elengedte. „A vezetés a videót szóbeli felmondásként értelmezte, de távozásunk csak ma lett hivatalos” – tájékoztatta a Hír24-et Kisberk, aki szerint vannak, akik a csatornánál most árulóként tekintenek rájuk, mivel távozásuk olyan színben tünteti fel a maradó kollégákat, mintha egyértelműen Simicska mellett tették volna le a garast a médiaháborúban, „amit központilag igyekeznek nemlétezőnek feltűntetni.

Simicska: A kamerák előtt foglak szétverni

Kisberk elmondása szerint a vulgáris hangnem és az agresszió elleni kiállás gondolata már akkor megfogalmazódott a Célpont stábjában, amikor Simicska Lajos az ominózus jelzővel illette a miniszterelnököt. Mégis vártak. „A Célpont ezen a héten lett tíz éves. Ezt a szülinapot mindenképpen meg szerettük volna várni, semmilyen más szándék nem vezetett minket.”

Kisberk Szabolcs életében először kedd este, telefonon beszélt Simicska Lajossal. „Hosszan arról győzködött, hogy ne álljak fel. Aznap este közöltem a vezérigazgató-helyettessel, hogy a továbbiakban nem szeretném a Hír TV-nél folytatni a munkát. Simicskának elmondtam: nem szeretnék a háborújában részt venni, mert én újságírónak jöttem ide, nem katonának.” Simicska ennek hallatán megerősítette, amit már korábban is hangoztatott: háború van, amit ő fog megnyerni. „Azt mondta: ő egy dzsungelharcos, Orbán Viktor pedig az, aminek korábban is nevezte.” Ezután a Célpont vezetője és Simicska megegyeztek: másnap Kisberk leül munkatársaival, elmondja, mi a tulajdonos kérése, majd tájékoztatja az üzletembert a csapat döntéséről. „Teljes fordulatról beszélt. Pénzről nem esett szó, egyáltalán nem került elő, nem volt semmilyen alkudozás.” Megegyezésük szerint a stábértekezlet után Kisberk kereste volna Simicskát.

„Ehhez képest éjjel egykor ismét felhívott és közölte: ha fel merek állni, összever. Egész pontosan azt mondta, hogy beborít, megver, majd ezeket ragozta különböző szinonimákkal. Azt is mondta: igaz, hogy én háromszor akkora vagyok, mint ő, de akkor is megver. Idehívhatom a teljes magyar médiát, a kamerák előtt fog szétverni.”

Csintalan: 10 perced van

Másnap reggel 7 óra 2 perckor már csörgött az újságíró telefonja, Csintalan Sándor, Simicska jó barátja, a Lánchíd Rádió jelenlegi, a Hír TV egykori műsorvezetője volt a vonal másik végén. „Nyilvánvalóan Simicska megbízásából másfél órán keresztül győzködött, miért nem szabad meghozni ezt a döntést. Azzal érvelt, hogy csak elfáradtam, nagy rajtam a nyomás, ne ijedjek meg. A beszélgetés végén hirtelen azt mondta: Simicska Lajos azt üzeni, 10 perc múlva hívjam fel, ennyi időm van dönteni” – amikor pedig az előző esti megállapodást hozta szóba, miszerint előbb beszél a stábtagokkal, Csintalan rövidre zárta a polémiát: az az egyezség már érvényét vesztette.

 Csintalan Sándor Fotó: MTI

A Célpont stábvezetője a gondolkodási idő letelte után felhívta Simicskát: nem szeretne háborúzni, majd a műsor másik három arcát , Losonczi Katát, Kunfalvi Nórát és Bohár Dánielt is tájékoztatta döntéséről. „Egy emberként mondták, hogy velem tartanak. Ezután tettük ki a videót, ami egy-két nappal korábban készült el” – emlékszik az egykori hírtévés, aki szándékosan nem nevezi meg a videó készítésének pontos időpontját. Nem szeretné, ha kiderítenék, ki segédkezett a felvétel elkészítésében. “Senkit nem akarunk kellemetlen helyzetbe hozni. Mi készítettük, a mi felelősségünk. Szó volt arról, hogy nem tesszük ki, szépen csendben felmondunk és elmegyünk mindenféle látványosság nélkül, mivel azonban Simicska Lajos így állt ehhez a kérdéshez, a közzététel mellett döntöttünk.”

Csintalan Sándor – aki részt vett a kedd esti telefonos tárgyaláson – szerdán a Népszavának azt nyilatkozta: „Ezeket az embereket nagyon átverték, mint szart a kerítésen” és arról beszélt: a felmondás nem a stáb jól felfogott döntése volt, a kormány holdudvarából zsarolhatták meg a műsorkészítőket. Kisberk Szabolcs azonban egyértelműen cáfolja ezt: „Nem zsaroltak, senki sem presszionált minket arra, hogy készítsük el a videót. Négyen, egy emberként döntöttünk, a mi elhatározásunk volt.”

Irány a köztévé?

Kisberk szerint fura, hogy bár Simicska nagy dirrel-durral beharangozta: február 6-án lemondott igazgatósági tagságáról a Hír TV Zrt.-ben, részvényeit pedig eladta, mindvégig vele egyeztetett. Állítása szerint az új főnök, Fonyó Károly a kormánykerék átvétele óta egyszer sem volt a Hír TV-ben.

Mióta a Célpont közzétette az igencsak megosztó videót, az internet azt találgatja: már várják az asztalok a csapatot az MTVA-nál? Kisberk Szabolcs szerint nincsen szó arról, hogy előre lezsírozták volna az átmenetet a köztévéhez. „Mióta közzétettük a videót, több megkeresés, ajánlat is érkezett hozzánk, ezekről azonban még nem szeretnék beszélni. Egyelőre még nem döntöttünk.”

Az ügyben szerettük volna megszólaltatni Simicska Lajost is, de cikkünk megjelenéséig nem sikerült elérnünk telefonon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik