Belföld

Ősfideszes mondatná le Orbánt

Illés Zoltán (Illés Zoltán)
Illés Zoltán (Illés Zoltán)

Illés Zoltán szakértőibb kormányt szeretne, már 2018 előtt. Szét kellene választani a pártelnöki és a kormányfői pozíciót - véli.

A párt korábbi környezetvédelmi államtitkára a paksi bővítésről azt mondta, az ellentétes az európai trendekkel, csak arról szól, hogy hosszú időre garantálja bizonyos zsebek folyamatos tömködését. A beruházással szerinte nyilvánvaló lett, hogy a Fidesz nem képvisel semmiféle értékalapú politikát, kormányzásában csak a hatalom megtartásáról van szó. Illés egy kérdésre azt válaszolta, azt szeretné, hogy a Fidesz nyerjen a választásokon 2018-ban, „de ne így”.

Szerinte szét kellene választani a pártelnöki és a kormányfői pozíciót, Körvér László lehetne például a párt elnöke. Szívesen látná, ha még 2018 előtt megalakulna egy a mostaninál jobb, részben szakértőkből álló jobbközép kormány, a Fideszben pedig át kellene rendezni a belső viszonyokat.

Paks2 a Fidesz Bős-Nagymarosa lesz

Korábban Illés Zoltán azt mondta, Fidesz-tag, de nem hülye. Lapunknak adott gigainterjújában pedig arról is beszélt, hogy párttag marad, noha számára a szakmaiság az első. A köz ügyeinek intézése szakértelem nélkül elképzelhetetlen. „Persze a lojalitás is fontos, de ha csupán popsisimogatásból áll, az kontraproduktív, a politikai formáció bukásához vezet”.

“Utoljára a szocialista állam volt ellenséges a környezetvédelemmel, ők úgy fogalmaztak, a környezetvédelem nyugati trükk” – mondta akkor, emlékeztetve rá, hogy számos mai fideszes vezetővel együtt harcolt annak a világnak a meghaladásáért, azt hangoztatva, “le kell váltani a nem az értékeken, nem a szakértelmen, hanem hazugságon alapuló rendszert”.

Küzdöttek Bős-Nagymaros ellen erre mit csinál a kormány?

“Sutba dobja a szakértelmet, sutba az önálló tárcát, és kitalálja Paks 2-t! Paks 2, meggyőződésem, hogy a Fidesz Bős-Nagymarosa lesz. A vízlépcső megvalósításáról 1977-ben írták alá a szerződés, de csak tíz évvel később kezdődtek a tüntetések. Most nem lesz tíz év a szervezett ellenállásig. Már Kína sem atomerőműveket épít, hanem átáll a megújulókra. Az új blokk előkészítése öt év, felépítése további tíz, vagyis 2030-ban kezdene üzemelni. Csakhogy addig lesz itt néhány parlamenti választás. Ausztriában a hetvenes években korrupt osztrák politikusok és mohó érdekcsoportok keresztülverték a törvényhozáson egy atomerőmű felépítését. El is készült, ám az emberek kikényszerítettek egy népszavazást a beüzemelésről. És a nép nemet mondott! A mai napig ott áll az erőmű. Ez lesz Magyarországon is.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik