Belföld

Rémült szarvascsorda vágtatott át az úton Somogyban

menekülő szarvascsorda (szarvas)
menekülő szarvascsorda (szarvas)

Az állatok százával menekültek, lélegzetelállító felvételen örökítették meg futásukat.

A Sonline.hu portál osztotta meg a kaposvári Sallai Rudolf videóját, ami igen szokatlan pillanatot örökít meg – az ilyen létszámú menekülő csorda még a több tízezres szarvasállományú Somogyban sem mindennapi látvány, írják.

A megyei vadászkamara titkára, Kemenszky Péter elmondta: ebben az időszakban hullik a gímszarvasok agancsa, az erdőket illegális agancsgyűjtők lepik el. A szarvasok nappal pihennék ki az éjjeli táplálékszerzés fáradalmait, az agancsozók azonban megzavarják őket. A tömegével menekülő riadt állatok komoly károkat okozhatnak. „Az egyedek is megsérülhetnek, másrészt el lehet képzelni, mi marad egy friss erdőtelepítés kerítéséből, ha egy ekkora létszámú rudli keresztülrohan rajta” – mondta Kemenszky.

Az elhullott agancs a vadásztársaság tulajdonát képezi, a gyűjtés lopásnak számít. Az összegyűjtött agancs értéke viszont rendszerint nem lépi túl a szabálysértési összeghatárt, a gyűjtőknek viszont sokszor a megélhetése függ attól, hogy újra kimenjenek az erdőbe. Az agancsok nagy részét a Távol-Keletre adják el felvásárlókon keresztül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik