Belföld

Mennyit keres Borbás Marcsi?

Borbás Marcsi (Borbás Marcsi)
Borbás Marcsi (Borbás Marcsi)

A népszerű műsorvezető cége adja ki a Gasztroangyal című könyvet is. 2013-ban 5 milliós veszteséget halmoztak fel. A Hír24 Megmondó rovata utánajárt annak, hogy mekkora Borbás Marcsi jövedelme.

Mint arról beszámoltunk, Borbás Marcsi 2013 óta saját vállalkozással gyártja közszolgálati műsorait. Tavaly nettó 154,8 millió forintnyi szerződést kötött vele az MTVA, illetve egy másik szerződést is kötöttek a cégével. Az Ég, föld, férfi, nőt produkcióból 25 epizódot rendelt az MTVA összesen nettó, 112,25 millió forintért.

A népszerű műsorvezető tavalyi jövedelmét pontosan azért nem tudhatjuk, mert nem tudjuk, mekkora a műsorgyártás felmerülő költsége, és a cég adózás utáni eredménye. A költségekről a műsorvezető nem kívánt nyilatkozni.

Az Opten cégadatbázis adatai szerint, Borbás Mária cége 2010 és 2013 között évi 79 millióról 263 millió forintra növelte az éves árbevételét. (2012-ben indult a Gasztroangyal című tv-műsor.) A Népszabadság 2012-es írása szerint a Gasztroangyal egyszeri költsége akkor bruttó 5,6 millió forint volt, adásonként pedig 3,8 milliót fizetett az MTVA a kft.-nek.

A Bors szerint viszont a műsorvezető cége 2014-ben és 2015-ben már nettó 1,85 millió forintért gyártja le a Gasztroangyal adásait. (Ez úgy jött ki, hogy a Gasztroangyal gyártásáért tavaly decemberben idén márciusig ismét rendelt a köztévé tíz epizódot nettó 18,5 millióért.). E mellett a cége 2014-ben nettó 112,25 millió forintot kapott az Ég, föld, férfi, nőt produkcióért.

A televíziós műsorgyártásnak jelentős költségei lehetnek. Fizetni kell a rendezőt, az operatőrt, a gyártásvezetőt, a világítást, a helyszínre le és fel kell vonulni a technikával. Ha figyelembe vesszük, hogy a Gasztroangyal alapvetően egy vidéki beszélgetős-főzős műsor, amely egy „olcsóbb” műfaj a televíziózáson belül, a költségeket adásonként 500-800 ezer forint közé becsülhetjük. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ebből meg tudnánk becsülni Borbás Marcsi teljes jövedelmét, hiszen a cége mással is foglalkozik (többek között ők adják ki a Gasztroangyal című könyvet is), illetve nem tudjuk, hogy 2014-ben mekkora árbevételük volt, és mennyit adóztak utána.

Borbás Mária a STRATCOMM Kft. egyik tulajdonosa, amely a műsorait gyártja. A cég mindenesetre 2013-ban 263 millió forint árbevétel mellett 5 millió forint veszteséget halmozott fel. A kft. legfrissebb, 2014-es adatai egyelőre nem lelhetők fel, mivel a cégeknek a beszámolót 2015 nyaráig kell elkészíteni.

Forrás: gasztroangyal.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik