Belföld

LMP: az Művészeti Akadémia számoljon el az ingatlanvásárlással!

A parlament plenáris ülésén Ikotity István arra szólította fel az MMA-t: tisztázzák székházvásárlásuk zavaros részleteit.

Felszólalásában az LMP-s politikus azt kifogásolta, hogy a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) 2 milliárd forintért vásárolt székházat korábbi bérleménye helyett, az ingatlan területe pedig sokkal nagyobb, mint amit korábban használt. Ikotity furcsának tartotta, hogy pontosan annyiba került a székház, mint amennyi forrást erre a célra kapott az államtól. Felvetette: miért kellett az MMA-nak egy drága, lepusztult ingatlant vennie, volt-e más alternatíva, kikkel tárgyaltak, milyen többletfeladatok vannak, amelyek nagyobb alapterületet igényelnek.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára válaszában kifejtette: az MMA autonóm köztestület, maga választhatja ki székházát. Hozzátette: az akadémia számos közfeladatot lát el, és sem az állam, sem a fővárosi vagy kerületi önkormányzatok nem rendelkeztek a számára megfelelő létesítménnyel. Kitért arra is, hogy az ártárgyaláson az MMA 400 ezer eurós árcsökkenést ért el, az ingatlanvásárlással pedig egy kultikus Andrássy úti épület került állami tulajdonba.

Ikotity nemrégiben sajtótájékoztatón beszélt arról: az LMP gyanúsnak tartja az MMA több mint kétmilliárd forintos székházvásárlását és tudni szeretnék, miért éppen az Andrássy úti sajtóházra esett az akadémia választása.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik