Belföld

5 ok, ami miatt a Fidesz elhasalt Veszprémben

Kesz-Zoltan_2(210x140).jpg (Kész Zoltán)
Kesz-Zoltan_2(210x140).jpg (Kész Zoltán)

A Political Capital a blogján szedte össze, milyen tényezők vezettek a kormánypárt vasárnapi vereségéhez.

Ahogyan korábban megírtuk: oda a Fidesz kétharmada, a Navracsics Tibor helyére kiírt veszprémi időközi választáson a baloldali pártok támogatását élvező független jelölt, Kész Zoltán győzedelmeskedett február 22-én.

A Political Capital (PC) blogján ötpontos gyorselemzésben mutatja be, miért maradt alul Némedi Lajos alpolgármester, a Fidesz jelöltje vasárnap.

  1. A viszonylag magas részvétel miatt.  A PC kiemeli: a 44,8%-os részvételi arány időközi választás esetén kifejezetten magasnak számít. A Fidesz 2010-es kétharmados győzelme óta minden egyes időközi országgyűlési választáson kisebb arányban járultak az urnákhoz – írják.
  2. A Fidesz elutasítottsága. Emlékeztetnek: a közvéleménykutatások már jelezték: egyre kevesebben bíznak a kormánypártban. Hozzáteszik: tavaly október óta mind az öt kormánypárti jelölt, aki elindult időközi választáson, veszített.
  3. Gyengülő centrális erőtér. A PC szerint „a Fidesz politikai stratégiája arról szól, hogy domináns kormányzó pártként leválthatatlan maradjon a Jobbik, illetve a felaprózott baloldali tábor között állva. ” Ez az erőtér veszített erejéből, a kormányellenes szavazók többsége nem rendelkezik szilárd politikai identitással, egyszerűen a legesélyesebbnek tűnő ellenzéki jelöltre szavaznak.
  4. Háttérbe vonuló ellenzéki pártok. Az elemzők hangsúlyozzák: bár Kész Zoltán elfogadta a baloldali pártok támogatását, független imázsát megtartotta, a szavazólapon neve mellett egyetlen párt logója sem szerepelt, azonban „a pártoktól való teljes elhatárolódás hibájába sem esett”.
  5. Hatástalan kormányzati kommunikáció. Nem hozta a várt hatást sem az ígéretkampány, sem a Kész Zoltán lejáratását célzó akció. A PC szerint az utóbbi „vélhetően kontraproduktívvá vált”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik