Belföld

Utolsó percek a Szépművészetiben

Szépművészeti Múzeum (Szépművészeti Múzeum, 2015, zárás, Rembrandt kiállítás)
Szépművészeti Múzeum (Szépművészeti Múzeum, 2015, zárás, Rembrandt kiállítás)

Három évig ne tervezzen programot a Szépművészeti Múzeumba! 2018-ig csak a mesteremberek járhatnak oda, felújítani a tetőt, raktárakat és az elavult fűtőrendszert. Mi pedig addig járunk a Nemzeti Galériába, ahová a bedobozolt műtárgyak a napokban kezdik meg utazásukat. A múlt vasárnapi záráskor körbejártuk kamerával a múzeumot kívül és belül, hogy megőrizzük emlékezetünkben a művészettörténeti kirándulások, találkozások, és esetenként koncertek élményeit. Galériánkat azoknak is melegen ajánljuk, akik, lemaradtak a Rembrandt-kiállításról. 

Legalább ezeregy éjszakát kell várni, mire újra kávézhatunk az előcsarnok teraszán. Sokára lesz majd hogy a nyikorgó bejárati ajtón áthaladva megváltjuk jegyünket, azért hogy néhány óráig műalkotások között lehessünk. Vagy hogy akár csak megnézzük kedvenc festményünket az állandó tárlaton, ott van-e még. Legalábbis itt a Hősök tere Duna felőli oldalán. Viszont állítólag minden megújul majd, és korszerűbb lesz.

Az első emelet és esti világítása. Nézzük meg jól, hogy emlékezzünk rá, vajon itt fog-e változni bármi is?

Majdnem százezer látogatója volt 2015 utolsó időszaki kiállításának, vasárnap is hosszas sorokban várakoztak a vendégek a bejutásra, ami szerencsére nem tartott sokáig.

Valamilyen klasszikus bibliai témájú festmény, helye az első emeleti jobb oldali folyosó. Három év múlva ugyanitt. Vagy mégsem?

Színes programokkal várták mindazokat akik itt töltöttek egy hétvégi délutánt; koncertek, tárlatvezetés, filmvetítés szolgálta a hangulat emelését a szokásos műélvezet mellett. Volt aki végigjárta a lehetőségeket, és olyan is, aki a látvánnyal is megelégedett.

Román Csarnok. Ez a terem az egyike annak az ötnek, amellyel a felújítás után bővül majd a múzeum. Donatello világhírű műve áll középen, a hatalmas padovai lovasszobor Gattamelata hadvezért ábrázolja. A csarnok csupán a zárónap délutánján nyílt meg egy estére. Valódi kincsesbánya szobrokkal, vázákkal és freskókkal, aki szereti az ilyesmit, el tudna tölteni akár órákat itt.

Betekintés egy pillanatra az antik gyűjteménybe, mely öt teremben közel 1000 művet sorakoztat fel az ókor évezredeiből.

Ez pedig itt már a Rembrandt és a holland arany évszázad festészete című kiállítás egyik darabja. A kor legnagyobb mestere, Rembrandt köré épült tárlaton 20 műve volt látható a legnagyobb mesternek. A többi 178 alkotást 100-nál is több festő készítette. 

Biztosan állítjuk, nagyon jó válogatás volt.

A műveket kölcsönző főbb intézmények az amszterdami Rijksmuseum, a stockholmi Nationalmuseum, a párizsi Louvre, a londoni National Gallery, a Los Angeles-i Getty Museum, a New York-i Metropolitan, a firenzei Uffizi és a madridi Prado voltak. Komoly dolog a kiállítás rendezés, főleg ekkora léptékben, gondolták volna?

Irattartó fal. Samuel van Hoogstraten festménye amelynek készítését 1666-1678 közé dátumozzák.

Melchior d’ Hondecoeter 1663 körül készített Halott madarak és vadászfelszerelés fülkében című képének részlete.

Mielőtt a kabátokért indultunk volna készítettünk itt is felvételt az épület belső oszlopaival. Fél 12-kor szóltalt meg harmadjára a hangos bemondó. Határozott figyelmeztetés jelzi, a múzeum hamarosan bezár, kérik vendégeiket, hagyják el a kiállító termeket. Megfogadtuk.

Igen, a kedves teremőr nénikkel találkozhatunk még máskor is! Nemzeti Galéria lesz az és az alkalom reméljük, hasonlóan híres festő kiállítása.

Immendorf néz ránk vissza.

Az utolsó perc is eltelik egyszer. Készültünk azonban még egy múzeumjáró videóval is:

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik