Belföld

Lázár a civilek személyes vagyonára is kíváncsi

Lázár és Rogán a Parlamentben (lázár jános, rogán antal, )
Lázár és Rogán a Parlamentben (lázár jános, rogán antal, )

A civilszervezeteknél mindenkinek, aki döntéseket képes befolyásolni, el kell számolni, hogy kitől kapja a pénzt és el kell számolni személyes vagyonával is – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter egy jobbikos interpellációra válaszolva a Parlamentben.

Volner János jobbikos képviselő arról beszélt, régóta tisztában vannak azzal, hogy a baloldal külföldi pénzekből él. A Norvég Civil Alap pályázataira utalva példaként hozta, hogy több mint 500 millió forint került az LMP-hez köthető alapítványhoz és magánszemélyekhez.

Szerinte 55-ből 21 esetben bírálóként vagy kedvezményezettként a baloldalhoz köthető emberek szerepeltek. Ezek közé sorolta Kaufer Virágot, Móra Veronikát és Szabó Tímeát, és utalt arra, hogy a források liberális célokat támogató szervezetekhez, például a Roma Sajtóközponthoz, a Hallgatói Hálózathoz és a Humán Platformhoz kerültek. Kiemelte azt is, hogy a Kehi 63-ból 61 esetben tárt fel szabálytalanságot. Azt kérdezte: mit tett a kormány, hogy más államok ne befolyásolhassák a magyar belpolitikát.

 
Fotó: MTI / Illyés Tibor 

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter válaszában jelezte: konszenzus van abban, hogy kiemelt érték a civil szféra Magyarországon, ezért az ilyen kérdésekkel körültekintően, kellő alapossággal kell foglalkozni. Szavai szerint elvárható, hogy mindenki, aki döntést hoz, döntéseket befolyásol, el tudjon számolni, hogy kitől kap forrásokat.

A civilszervezetekre, azok vezetőire is vonatkoznia kell az átláthatóságnak. A Kehi a norvég alapból forrást kapott civileknél folytatott, illetve egyes környezetvédelmi ügyek miatti vizsgálatainak eredményei megerősítették abban, hogy minden civilszervezetnek és mindenkinek, aki döntéseket képes befolyásolni, el kell számolni, hogy kitől kapja a pénzt és el kell számolni személyes vagyonával is.

Volner János a választ nem fogadta el, a Ház azonban 106 igen, 11 nem szavazattal, 4 tartózkodás mellett igen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik