Belföld

Balog 700 millió uniós pénzzel becsüli meg a védőnőket

balog-zoltan(210x140).jpg (balog zoltán, )
balog-zoltan(210x140).jpg (balog zoltán, )

A 100 éves védőnői szolgálat alkalmából az emberi erőforrások minisztere szerint az egészségügyi alapellátásban világosan kijelölik a védőnők helyét és rangját. A kormánydöntés szerint uniós forrásból szánnak 700 milliót a hálózat megújítására.

A 100 éves a Védőnői Szolgálat című konferencián Balog Zoltán elmondta: az egészségügyi alapellátásnak két igazán erős pillére van: az egyik a háziorvosi, a másik a védőnői rendszer. A háziorvosi rendszerben már elindult egy komoly támogatás, 2015. január elsejétől minden háziorvosi szolgálat több mint százezer forint plusszal rendelkezik.

Tarlós István főpolgármester köszöntő beszédében elmondta, hogy az 1915. június 13-án létrejött Országos Stefánia Szövetség célul tűzte ki a csecsemőhalandóság csökkentését, a születésszám növelését, ezáltal a népesség számbeli erősítését, valamint a tudatlanság és a babona elleni küzdelmet. A védőnői képzés 1915 novemberében indult el.

 
Fotó: MTI / Bruzák Noémi 

Tarlós István megjegyezte azt is, hogy a kormány döntése értelmében a magyar védőnői hálózat megújítására 700 millió forintos uniós támogatást biztosítanak.

Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár arról beszélt, hogy az alapellátás, így a védőnői szolgálat is kiemelt figyelmet kap ebben a ciklusban.

A védőoltások kapcsán arról beszélt, hogy a területen fontos szerepük van a védőnőknek, ugyanis egyre többször jelenik meg a fiatal szülőknél az oltásellenesség. Úgy fogalmazott, “nehogy egy évtized múlva Magyarországon is kitörjenek járványok a butaság és a rövidlátás miatt”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik