Belföld

L. Simonék már egymilliárdot kaszáltak

A saját maga által létrehozott alapítványnak adott milliós megbízást az államtitkár kabinetfőnöke.

Már egymilliárd forintnál is több közpénz került L. Simon László köreihez – írja csütörtöki számában a Népszabadság. A legfrissebb ügy főszereplője Hornyák Tibor, az államtitkár jelenlegi kabinetfőnöke, aki korábban a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) vezetőjeként dolgozott.

A Hornyák által vezetett állami cég korábban 72 millió forint értékben bízott meg három baráti vállalkozást olyan meghívásos pályázatokon, amelyeken kizárólag a későbbi nyertesek indultak el. A kft. éléről Hornyák tavaly év végén távozott, de utolsó előtti munkanapján, december 30-án még egyszer szerződött ugyanazzal a három céggel, hasonló körülmények között, meghívásos pályázaton több tízmillió forint értékben. Az állami cégből összesen mintegy 150 millió forint értékű megbízás jutott a barátoknak.

A három pályázatot nyert cég közül kettő – a Kortárs Média és a HSC Communications – esetében feltűnő, hogy a közbeszerzési adatbázis szerint soha nem tudott máshol közbeszerzést elnyerni, csak a Hornyák vezette MANK Kft. kiírásain. Az új vezetés azt nyilatkozta a meghívott cégek kiválasztásáról, hogy azt, hogy „a külső szemlélő milyen összefüggéseket vél felfedezni”, nem kívánják kommentálni.

A legfeltűnőbb azonban, hogy a szintén nyertes Shortcut Communications Kft.-t tulajdonló Ifjúsági Médiakultúráért Alapítványt maga Hornyák Tibor alapította, vagyis a Hornyák vezette állami cég kétszer is a Hornyák által létrehozott alapítvány résztulajdonában álló céget hívott meg pályázatokra és bízott meg a munkavégzéssel. Ez az összeférhetetlenség kérdését is felveti.

A Népszabadság megkeresésére az L. Simon László vezette államtitkárság nem reagált érdemben, a MANK Kft. ügyeiben illetékes Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint pedig nincs gond, mert „az alapító az alapítvány megalapítását követően nem bír befolyással annak működésére”. Ez csak annyiban igaz, hogy az alapító a napi működést nem befolyásolhatja, de hatással lehet az alapítvány működésére – áll a lapban.

Az L. Simon László köreihez áramló közpénzek összege már túllépte az egymilliárd forintot, ennek nagy része olyan intézményektől, testületektől került L. Simonhoz és az ismerőseihez köthető cégekhez, alapítványokhoz, melyekben az államtitkár vagy kabinetfőnöke vezető szerepet játszik vagy játszott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik