Belföld

LMP: Fel kell mondani a paksi szerződést

Szel-Bernadett(210x140).jpg (Szél Bernadett)
Szel-Bernadett(210x140).jpg (Szél Bernadett)

Az LMP szerint Orbán Viktor miniszterelnöknek a paksi bővítésről szóló titkos paktum felmondásáról, valamint az 1944 után a Szovjetunióba elhurcolt magyarok sorsát feltáró KGB-irattárak megnyitásáról kell tárgyalnia Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Kapcsolódó cikkek

Szél Bernadett, az ellenzéki párt társelnöke kedden, a látogatás napján tartott budapesti sajtótájékoztatóján kijelentette: két bajba jutott, de nem egyenrangú vezető találkozik a magyar fővárosban. Szerinte Orbán Viktor munkája nyomán Magyarország nemzetközi megítélése mélypontra zuhant, míg Vlagyimir Putyinnak azt kell demonstrálni: van még olyan uniós vezető, aki szóba áll vele.

A magyar miniszterelnök mozgástere beszűkült, még azt sem tudta elérni, hogy az orosz elnök csak később, ne a jelenlegi nemzetközi helyzetben látogasson Magyarországra. Ezért demonstrálni kell, hogy “nem vagyunk gyarmat” – jelentette ki Szél Bernadett, hozzátéve: az orosz energiafüggés pénzügyi függést, gyarmati sorsot is jelent.

A politikus, aki az energiafüggés legfájóbb pontjának nevezte a paksi bővítést, jelképesen egy táblán magával hozta a paktum felmondásáról szóló szerződést, hangsúlyozva: az ország kétharmada a kormány által tervezett formában nem támogatja azt.

Az LMP társelnöke szimbolikusnak nevezte, hogy Vlagyimir Putyin egy olyan emlékművet koszorúz meg Budapesten, amely az 1956-os forradalomról és szabadságharcról ellenforradalomként emlékezik meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik