Belföld

Tízmilliókkal tartozik dolgozóinak a BKV

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2015. 02. 13. 10:44

Évek óta több tízmillió forinttal tartozik dolgozók ezreinek a BKV, de egyetlen fillért sem hajlandó rendezni a rosszul számolt távolléti díjak és pótlékok miatt összegyűlt hátralékból – írja a Népszava. Az érdekvédelem próbapert fontolgatott az ügyben, de egy BKV-s alkalmazott megelőzte őket és beperelte a társaságot.

A Belföldi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezetének elnöke szerint a munkavállalók számára „a munkavégzés alóli mentesülés tartamára irányadó munkaidő-beosztás alapján bérpótlék” jár. A BKK-nál is hasonló elszámolási problémát tapasztaltak, így ott is vizsgálatot kezdeményeztek. A BKK részben elismerte, hogy dolgozói egy részének szabálytalanul kevesebb pótlékot fizetett a rendkívüli szabadságok idejére, de ez mindössze 130 ezer forintnyi elmaradást érintett, így ez az ügy is bíróságon folytatódik.

A BKV-nál ennél is súlyosabb a helyzet, itt egyáltalán nem ismerték el a szabálytalanságot, a szakszervezet szerint a pótlékot a BKV egyszerűen „lenyelte”. Az érdekképviselet azonban nem enged a bérek behajtásából és minden jogi eszközt bevet, hogy fizetésre bírja a céget.

A BKV cáfol

A szakszervezetek felvetéseire a BKV reagált: amennyiben a munkavállaló munkaidő beosztásában rögzítésre kerül a távollét, úgy erre az időtartamra – amikor a munkavállaló értelemszerűen mentesül a rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettsége alól – beosztás hiányában nem jár, és nem is járhat bérpótlék.

Szerintük a BKV vezetése mindent elkövet annak érdekében, hogy a kollégák megfelelő juttatásban, méltó elismerésben részesüljenek; mi sem mutatja ezt jobban, minthogy teljesítménycsökkenés ellenére továbbra sem tervez csoportos létszámleépítést és hosszú távon is számít a jelenlegi autóbuszvezetői állomány munkájára. Emiatt a Népszava cikkének állításait visszautasítják.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

383356 17: The execution bed sits empty on Death Row April 25, 1997 at Texas Death Row in Huntsville, Texas. About 450 prisoners are on the Row. Texas has the most executions in the US each year. The inmates are executed by lethal injection. (Photo by Per-Anders Pettersson/Liaison)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.