Belföld

Tízmilliókkal tartozik dolgozóinak a BKV

Évek óta több tízmillió forinttal tartozik dolgozók ezreinek a BKV, de egyetlen fillért sem hajlandó rendezni a rosszul számolt távolléti díjak és pótlékok miatt összegyűlt hátralékból – írja a Népszava. Az érdekvédelem próbapert fontolgatott az ügyben, de egy BKV-s alkalmazott megelőzte őket és beperelte a társaságot.

A Belföldi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezetének elnöke szerint a munkavállalók számára „a munkavégzés alóli mentesülés tartamára irányadó munkaidő-beosztás alapján bérpótlék” jár. A BKK-nál is hasonló elszámolási problémát tapasztaltak, így ott is vizsgálatot kezdeményeztek. A BKK részben elismerte, hogy dolgozói egy részének szabálytalanul kevesebb pótlékot fizetett a rendkívüli szabadságok idejére, de ez mindössze 130 ezer forintnyi elmaradást érintett, így ez az ügy is bíróságon folytatódik.

A BKV-nál ennél is súlyosabb a helyzet, itt egyáltalán nem ismerték el a szabálytalanságot, a szakszervezet szerint a pótlékot a BKV egyszerűen „lenyelte”. Az érdekképviselet azonban nem enged a bérek behajtásából és minden jogi eszközt bevet, hogy fizetésre bírja a céget.

A BKV cáfol

A szakszervezetek felvetéseire a BKV reagált: amennyiben a munkavállaló munkaidő beosztásában rögzítésre kerül a távollét, úgy erre az időtartamra – amikor a munkavállaló értelemszerűen mentesül a rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettsége alól – beosztás hiányában nem jár, és nem is járhat bérpótlék.

Szerintük a BKV vezetése mindent elkövet annak érdekében, hogy a kollégák megfelelő juttatásban, méltó elismerésben részesüljenek; mi sem mutatja ezt jobban, minthogy teljesítménycsökkenés ellenére továbbra sem tervez csoportos létszámleépítést és hosszú távon is számít a jelenlegi autóbuszvezetői állomány munkájára. Emiatt a Népszava cikkének állításait visszautasítják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik