Belföld

Nem a kormány, a korrupció zavarja a püspököt

beer miklós (beer miklós)
beer miklós (beer miklós)

„Ilyennel tönkretesznek sok mindent és hiteltelenné válnak” – mondta Beer Miklós a politikusok viselt dolgairól.

Beer Miklós karácsonykor, a tévében is közvetített éjféli szentmisén a korrupció kemény ostorozásával hívta fel magára a figyelmet. A váci megyés püspök a Magyar Narancsnak adott interjút, melyben azt mondta: eszébe nem jutott, hogy ezzel kormánykritikát fogalmazzon meg, arról beszélt, hogy a korrupció átjárja a mai közgondolkodást.

„Ez engem borzasztóan irritál és bosszant” – mondta a politikai elit viselt dolgaival, közte a kitiltási botránnyal kapcsolatos kérdésre. „Amikor azért drukkolok, hogy a kormány elérjen jó eredményeket, akkor ilyennel tönkretesznek sok mindent és hiteltelenné válnak” – mondta Beer, aki elismerte, hogy az egyházban is akadnak korrupciógyanús esetek. „Nem csak egyházi embertől vagy kormánytisztviselőtől, egyetlen magyar állampolgártól sem tudom elfogadni, hogy túlteszi magát az erkölcsi törvényen” – közölte, hozzátéve, hogy állami pénzekkel gazdálkodni akkora felelősség, hogy nem szabad hibázni.

A püspök úgy véli, püspöktársai is hasonlóan gondolkodnak, baráti beszélgetésekben kap bátorító visszajelzést. Ugyanakkor azért nem lépnek fel, mert így is túlterheltek, például az oktatás ügyében is túlvállalták magukat, hiába szeretné az állam, nem tudnak több iskolát átvenni. „Egyébként nem mi akartunk iskolákat átvenni, hanem legtöbbször a polgármesterek könyörögtek érte” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik