Simicska Lajos (Simicska Lajos)
Belföld

Fennhéjázó héja lett Simicskából

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2015. 02. 09. 15:56

Nádori Péternek tűnt fel az igazi gyöngyszem. A hétvégén megjelent ugyanis Gubcsi Lajos: Jut eszembe… ami kimaradt című könyve az Országos Széchényi Könyvtár Magyar Elektronikus Könyvtárában. Nádori rákeresett a “Simicska” kifejezésre. Egyebek között azt találta (138. oldal), hogy Gubcsi szerint azért kellett annak idején távoznia a Honvédelmi Minisztérium kommunikációs cégétől, mert nem volt hajlandó a Simicska-féle Publimontnál hirdetni. A legszebb azonban 38. oldalon egy költemény. 

„A háromdimenziós ember (Simicska Lajosnak ajánlva)

Fent héja fennhéjázik, senki sem mer beleszólni.
Lent alávaló tömeg ordítana, de nincs hangja.
Középen szolgahad gályázik szótlanul.
A fentiek feltételezik egymást.
A lentiek hol osztódnak, hol foszlanak.
Középen nincs kiút”.

Gubcsi könyvét úgy ajánlja, mint amit az elmúlt másfél évben napról-napra, hétről-hétre írt, aktuálisan akkor, amikor valamit fontosnak érzett. Utólag nem változtatott rajta, amitől – szerinte – kötete így valóságos lett. „Ezzel összefüggő hihetetlen véletlen, hogy számtalan ponton kapcsolódik ahhoz, ami pénteken kirobbant és Simicska-háborúnak tekintünk” – írta mintegy látomásos költészete magyarázatául is Gubcsi. Könyvéből pedig idéz, egy 2012 nyarán vele folytatott beszélgetést (114. oldal) Simicskáról és Orbánról.

„Egyszer 2012-ben a Fidesz egyik emblematikus személye közvetlen hangnemben beszélgetett velem arról, mi a véleményem a közállapotokról. Akkorra a Fidesz által fémjelzett kormányzás – történetesen Hende hadúrfi kezeivel – engem eltávolított az általuk uralt állami felségterületről, lehettem volna elzárkózó is, de győzött bennem a segíteni akarás. Végül is mindenki érdeke, hogy erkölcsileg stabil kormányzás színtere legyen Magyarország.
-Mitől tartasz legjobban, amire fel kell majd készülnünk? – kérdezte X.
-Több mindentől. Attól, hogy még erősebb lesz a dölyf, ami 1998-2002 után a bukáshoz vezetett. Hogy a nevetekben újra lesz sok ezer vámszedő, aki rátok hivatkozva megsarcolja, feji a vállalkozókat, baksist szed be, egyfajta “védelmi pénzt”, hogy ő akkor majd elintézi. S félek a rögtönzésekről a gazdaságban. S nem értitek, mi a magyar nemzeti értelmiség.
-De mitől legjobban?
-Nem kerülgetem. Attól, hogy még ebben a kormányzási időszakban, a kampány velejárójaként együtt fogják emlegetni Orbán Viktort és Simicska Lajost. Az ellenzék erre helyezi majd a hangsúlyt. És ha csak egy kevés alapja is lesz ennek a híresztelésnek, ha jogosan érzik az emberek, hogy létezik ez a tandem, hogy Orbán Viktoré a politika, vagyis az állam hatalma, s vele harmóniában Simicska Lajosé a gazdaság, a beruházás, az infrastruktúra, vagyis az állam pénzforrása, akkor ez súlyos gondot fog jelenteni a Fidesznek, beleértve egész kormányzását is hosszú távon. Baj lesz belőle, amire nem lesz jó válaszotok…”

Gubcsi Lajos ugyanakkor nem rejti véka alá azt sem, az újságírás legaljának tartja, hogy pénteken a Simicska-féle médiabirodalom vezetői LELKIISMERETI okból lemondtak a Simicska Lajostól kapott és fizetett posztjukról, miközben nem voltak mások, csak bértollnokok bérvezérei.

Gubcsi Lajos négy éve mondott le a HM Zrínyi Média Kft. ügyvezető igazgatói posztjáról. Döntését Hende Csaba elfogadta.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Visitors walk past a 5G logo during the Mobile World Congress on the third day of the MWC in Barcelona, on March 1, 2017. 
Phone makers will seek to seduce new buyers with artificial intelligence functions and other innovations at the world's biggest mobile fair starting today in Spain. / AFP PHOTO / Josep Lago
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.