Belföld

Durvul az idő

hófúvás (hófúvás)
hófúvás (hófúvás)

Durvul a hóhelyzet –

riasztás, figyelmeztetés

Észak felől fokozatosan csökken a felhőzet, a déli órákra már csak a déli határszélen marad borult az ég. Az ország legnagyobb részén több órára kisüt a nap. Reggel, kora délelőtt délen néhol még előfordulhat kisebb havazás. Az északkeleti szelet a Zemplénben, az Észak-Alföldön és Nyugat-Magyarországon erős, reggel viharos lökések kísérik, napközben jelentősen mérséklődik a légmozgás. Elsősorban délnyugaton hófúvásra is számítani kell. A hőmérséklet délután 0 és +4, késő este -2, -7 fok között valószínű.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombatra elsőfokú (citromsárga) figyelmeztetést adott ki, az ország délnyugati felére (hat megyére), illetve Borsod-Abaúj-Zemplén megyére, ahol a hófúvás alacsony hótorlaszokat emelhet. Az ország déli, délnyugati felén 2-8, helyenként 10 centit meghaladó friss hó hullhat. Az erős, néhol viharos (45-65, keleten esetleg 70 km/h körül) északkeleti szél elsősorban a délnyugati megyékben okoz hófúvást, de lehet néhol Borsodban is. Napközben a szél fokozatosan veszít erejéből, napközben és este számottevő friss hó már nem valószínű.

Vasárnap felhőátvonulások lesznek több-kevesebb napsütéssel, elszórtan havazással, hózáporral, délen eleinte záporral. Az északnyugati szél megerősödik, többfelé viharossá is fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -3 és -10 fok között, a legmagasabb nappali hőmérséklet jellemzően 0 és +5 fok között várható. Vasárnap a 70 km/órásnál erősebb széllökések miatt 11 megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik