Belföld

Simicska letarolhatja a Fideszt

je suis lajos (je suis lajos)
je suis lajos (je suis lajos)

Atomattakká szélesedett a mostanáig szimpla gerillaháborúként működő Orbán-Simicska-konfliktus, miután úgymond lelkiismereti okból lemondott a Nemzet, a Hír TV és a Lánchíd Rádió vezetése. A tulajdonos Simicska Lajos bevadult, telenyilatkozta a sajtót, a legjobb interjút természetesen nekünk adta. És van egy Szélesünk is. Meg egy Bayerünk. Spricc gate. Ondócunami. Percről percréztünk.

22.22 Erekciót kérünk

Elköszönünk.

 

20.51 Bayer homokot szór a fejére

Pedig került ma oda más is. Villáminterjúztuk a fideszjobb megmondóemberét.

Előzetesként ennyit: “Na, ha Orbán is egy geci, meg én is egy geci vagyok, hát, rendben van, ez egy vállalható társaság.”

 

20.26 Eközben a Tumblr internetes népművészei

Forrás: Tumblr/vampirpillango

 

19.44 Hoppá: az M1 Híradóban elhangzik Simicska Lajos neve, de nem idézik

Németh Balázs hírt ad az úgymond lekiismereti okból pozíciójukról lemondó jobboldali médiamunkásokról. Szemrebbenés nélkül ejti ki a száján Simicska Lajos nevét, akivel kapcsolatban megosztja: a nap folyamán több médiumnak is nyilatkozott, azonban idézni nem tudják, mivel szavai nem tűrik a nyomdafestéket.

Nincs bejátszás, csak Németh Balázs beszél, az egész maximum egy perc.

 

19.38 M1 Híradó: “A kormány szerint csökken a munkanélküliség

A remek hír után az állami megrendelésekkel szépen ellátott Németh Balázs a kormánypártok által kezdeményezett, a bevándorlásról szóló nemzeti konzultációról beszél.

Lajos sehol.

 

19.36 Találgatások: mi jöhet a Magyar Nemzetnél?

Két lehetőséggel számolnak a Magyar Nemzet szerkesztőségében a jövőt illetően: az egyik, hogy a „Habony-kör” átveheti a lapot Simicskától. A másik szerint Simicska a saját embereit nevezi ki vezetőnek – ezt házon belül csak a lap „szélesgáborosodásáként” emlegetik, ami egy, a nol.hu-nak név nélkül nyilatkozó és a lapnál dolgozó munkatárs szerint azért ijesztő, mert a szerkesztőségben az terjed, hogy Simicska megőrült.

Kora délután még elképzelhető volt, hogy a Magyar Nemzet szerkesztőségének fele Simicskával tart, ám a vállalkozó trágárkodástól hemzsegő nyilatkozatai után sokkal inkább az valószínűsíthető, hogy kevesen maradnának mellette. A nol.hu forrása ugyanakkor megjegyezte, “van az a pénz”. Elmondta azt is, neki átlagosan négy cikkéből kettőt letiltottak, és előfordult olyan is, hogy két napig dolgozott egy összeállítással, ám a lap egyik vezetője letiltotta a dolgozatot, arra hivatkozva, hogy az adott cégről tilos írni.

A lapnál az a hír járja, hogy az újonnan kinevezett főszerkesztő, D. Horváth Gábor volt eddig lényegében a “szakma” az újságnál.

 

19.31 Németh Balázs az M1 Híradóban bejelenti: “Tovább bővül az ipari termelés”

Az ondócunamiról egyelőre semmi hír.

 

19.12 “Nem szólok bele sem a Magyar Nemzet, sem a Hír TV tartalmába”

A nol.hu-nak nyilatkozott a mai nap főszereplője. Elmondta: munkatársaitól nem azt kérte, hogy forduljanak szembe a Fidesszel, csak annyit, “ami egy tulajdonostól elvárható, hogy a lap és a televízió is maradjon független. Nem szólok bele sem a Magyar Nemzet, sem a Hír TV tartalmába.”

 

18.54 Simicska Lajos: “Kapsz érte valami lét, azt megkapod és baszd meg”

Megkapta a magáét Liszkay Gábor abban az interjúban, melyet Simicska Lajos a Magyar Narancsnak adott. A bevallottan csalódott üzleti- és médiamogul elmondta: Liszkay felmondását csak úgy engedélyezte, ha az eladja neki a Nemzet Kft.-ben lévő tulajdonrészét. “Igen, mondtam neki, hogy rendben, lemondhat, de akkor el kell adni. Kapsz érte valami lét, azt megkapod és baszd meg. Nem volt ellenvetése” – fogalmazott a lapnak Simicska, aki azt is elárulta “100 millió körüli pénzt” fizetett a részesedésért.

A miniszterelnökkel való háborúskodással kapcsolatban megtudtuk: tavaly áprilisban, a választások után ült le a Orbánnal egy megbeszélésre. “Ennek a részleteibe nem fogok belemenni, de nem tetszett a dolog. Én erre azt mondtam neki, hogy ebben én nem akarok partner lenni. Azóta durvultak el az események.”

“Az én szövetkezésem Orbánnal abból indult ki, hogy le akartuk bontani a diktatúrát és a posztkommunista rendszert. Kiderült, hogy ez nem egy egyszerű dolog, ezen melózni kell. De az kurvára nem volt benne ebben a szövetkezésben, hogy felépítünk helyette egy másik diktatúrát” – világította meg konfliktusuk egy okát. Simicska Lajos kiemelte: nem tetszik neki az, “amilyen módszerekkel ezek a fiúk intézik a dolgaikat ebben az országban”.

 

18.29 Széles Gábor: Bayer Zsoltnak kölcsönadtam, de mindig határidőre megadta

Nemcsak Orbán Viktorra fröccsentett ma Simicska Lajos, hanem Bayer Zsoltra is. Mi meg felhívtuk Magyarország tán legjobban fizetett “mezei” újságírójának munkáltatóját, Széles Gábort. Az interjúhoz katt ide. De addig is egy előzetes:

Az ön új újságírója is kapott ma egy testnedves oldalvágást Simicska Lajostól. Önnek mi a véleménye Bayer Zsoltról?

Én annyit tudok mondani, hogy többször volt, hogy Bayer Zsoltnak kölcsönadtam, de mindig határidőre megadta a pénzt. Illetve, ami feltételekben megállapodtunk, hogy dolgozza le műsoridőben vagy flekkdíjban, az mindig teljesült. Úgyhogy nekem az elmúlt tán hat évben, amióta nálam dolgozik, semmiféle negatív tapasztalatom nem volt vele ilyen kölcsönkérésekben.

 

 

18.17 A Kaya Ibrahim-ügy egyik szereplője viszi tovább a Lánchíd Rádiót

Hivatalosan is bejelentették: Schlecht Csaba lesz a Lánchíd Rádió ügyvezetője és főszerkesztője. A Magyar Nemzet kiadójának ügyvezetője Tóth Marianna lesz.

 

18.01 „Az Úristen irgalmazzon néktek”

Mondta Simicska Lajos 1999-ben. Az akkor még APEH-elnök az ominózus kiborulás után beadta lemondását Orbán Viktornak.

 

17.36 Deutsch Merkellel válaszolt

Kérdésünk Deutsch Tamáshos emailben: Ki a geci?

Válasz, szintén emailben: “a kérdéssel személy szerint nem tudok mit kezdeni” Deutsch Tamás, Merkel után szabadon

(Ha valaki nem emlékezne, hétfőn Angela Merkel használta ezt a mondatot, amikor egy újságíró Orbán Viktor “illiberális állam” kifejezésére kérdezett rá a találkozót követő sajttájon.)

 

17.29 Megmémesedtünk

 

17.04 Ő is örül

 

16.59 Gróf Balázs megrajzolta

 

 

16.57 Török Gábor: Simicska mádiatörténelmet írt

 

16.54 Csokorban a reakciók – végre, végre örülhetnek valaminek

“Simicska és Orbán között az a nagy különbség, hogy S. pontosan ismerheti O. bankszámlaszámait” – így a szoci Szanyi Tibor.

“Sommás vélemény… Ki gondolta volna még reggel, hogy ilyen szórakoztató lesz a mai nap? És még hol a vége! :)… ‪#‎bandahaboru” – ez Mesterházy Attila reakciója.

“Hátradőlök egy kicsit, és kérek egy kávét” – ez pedig az együttes Szigetvári Viktor.

 

16.44 Automatára állítva

Megsajnáltuk őket.

 

 

16.43 Spermadal

Lazítsunk.

 

16.41 A CÖF-ös Bencsik megszólalt

“Rossz hír. A mai nappal a Magyar Nemzet, az MNO, a Hír Televízió és a Lánchíd Rádió alábbi vezetői lelkiismereti okokból benyújtották a fel-, illetve lemondásukat: Liszkay Gábor, a Magyar Nemzet főszerkesztője, a Hír Televízió elnöke,
Gajdics Ottó, a Lánchíd Rádió főszerkesztője.”

 

16.39 Hol van ilyenkor Goodfriend a fényképezőgépével?

Utolsó bejegyzése, hogy köszönti az új nagykövet asszonyt.

Go!

 

16.33 Be volt rúgva?

Az imént telefonált egy fideszes vezető, s annyit kérdezett tőlünk: “Milyen volt a hangja az interjú alatt? Be volt rúgva? Mert a nemzetesek szerint tajtrészeg.”

 

16.27 Alszik a moderátor?

Bejegyzés Orbán Viktor Facebook-oldaláról: “No? No? Semmi? Légy már férfi, b+!”

 

16.19 Csudás mémek

Katt a cikkünkre, ott van belőle sok.

 

 

16.08 A CÖF hallgat

Az imént hívtuk Fritz Tamás politológust, a CÖF frontemberét, ezzel: “Mint politológust, s mint a CÖF egyik vezetőjét kérdezzük: Ki a geci?”

Fritz Tamás politológus időt kért, s jelezte egyelőre sem ő, sem más a CÖF-ből nem kíván nyilatkozni.

 

16.02 Életkép a Nemzet folyosójáról

Nem, nem ők maradtak – ők jöttek, tudósítani!

 

15.53 Vajon milyen címmel tálalja holnap ezt a botrányt a világsajtó?

 

15.51 D. Horváth Gábor a Magyar Nemzet új főszerkesztője

Meglehet, csak őt találta Simicska Lajos az épületben.

 

15.46 MTI a fronton

Simicska Lajos úton a Nemzethez, az MTI meg lehoz egy grafikont a munkabalesetek számáról. Véletlen lenne? Nem hinném.

 

15.40 Simicska Lajos az Átlátszónak: “A Hír Tv elnöke én leszek, személyesen”

 

15.35 Elindult a leszámolás a keresztapa és az oligarchák között

Ezt a DK írja közleményében.

„Azzal, hogy Simcska Lajos testnedvhez hasonlította Orbán Viktort és Bayer Zsoltot, a magyar közvélemény betekintést nyert a keresztény és nemzeti kormányzás mindennapjaiba. Köszönjük az értékes információt… Ugyanakkor meglepődve értesültünk arról, hogy a Simicska által vezetett médiabirodalom vezetői lelkiismereti okokra hivatkozva mondtak fel. Eddig ugyanis semmi jelét nem adták annak, hogy lenne lelkiismeretük.”

 

15.29 Kérdezzük a sajtófőnököt

Kedves Havasi Bertalan,

nem lehet nem megkérdezni az alábbiakat:

– Ahogy az a portálunkon az imént megjelent interjúban olvasható, Simicska Lajos – a ma kirobbant botrány kapcsán – merénylettől, konkrétan Orbán Viktor kormányfőtől félti az életé

Kérdésem: Mit szólnak ehhez önök?

– Simicska Lajos ezt is nyilatkozta: “Orbán Viktor is geci. Az is geci.”

Kérdésem: Lehet ebből becsületsértési per?

– És Simicska Lajos ezt is nyilatkozta: Orbán Viktor áll a hátbatámadása mögött
Kérdésem: Orbán Viktor áll a Simicska Lajos médiabirodalma éléről ma katapultált vezetők döntése mögött?

Várjuk a válaszokat.

 

15.16 Rogán mosolyog, illetve mosolygott

Ahogy a 444 felhívta figyelmünket, a Fidesz frakcióvezetője pénteken dél körül tartott sajtótájékoztatót, ahol kérdezték őt az Orbán-Simicska háborúról, ám válaszul csak mosolygott a frakcióvezető, és azt mondta, teljesen érthető, hogy ha egy új adó sérti valamilyen vállalkozó üzleti érdekeit, az ellenkezni fog. 

 

15.03 Viktor: Lajos a legokosabb

 

14.51 Sose volt ott

Azt is elmondta a távozó a Nemzetnél, hogy mióta ő ott dolgozik, Simicskát egyetlen alkalommal se látta az Üllői úti épületben.

 

14.49 Mindeközben a büfében

Tudósítónk a Magyar Nemzet büféjében találkozott az egyik távozóval, aki a kérdésre, miszerint akkor most mindannyian átmennek-e a köztévéhez, annyit válaszolt: „Szerinted most pont ezzel van időnk foglalkozni?”

 

14.39 Na, kint a Simicska-villáminterjú

Osszák, olvassák.

Kicsit azért idekopizunk belőle, nem tudjuk kihagyni.

 

Mi lesz ennek a háborúnak a vége, elnök úr?

Hát azt nem tudom. Valaki elesik.

Ki esik el?

Mit tudom én.

Ketten vannak a színen.

A háború az olyan, hogy vagy ez esik el, vagy az. A tököm tudja. Majd a végén valaki elhullik, nem?

Ön is elhullhat ebben a háborúban?

Természetesen.

Ez az elhullás mit jelenthet? Távozni kell az országból, föl kell adni az érdekeltségeit? Vagy fizikai elhullás?

Fizikai, persze, fizikai, én fizikailag gondoltam végig a dolgokat.

Mármint belehalhat ebbe a konfliktusba?

Persze. Természetesen! Simán! De odáig el is megyek!

De hogy?

Mit tudom én. Kinyírnak, lelőnek, elüt egy autó.

Nem mondja komolyan!

De, de, de.

Magyarországon megtörténhet egy politikai merénylet? Ezt mondja?

Persze, hogy lehet. Hogyne.

Egy Simicskát le lehet lőni?

Le, le, le. Engem is le lehet lőni. Na, ezt hozza le nyugodtan, a viszont látásra, de mennem kell, mert nincsen főszerkesztőm… Hirtelen most sok embert kell kineveznem.

Fog ma este beszélni este a tévéjében?

Dehogy! De higgye el, hogy mennem kell, vár a kocsi, egy csomó ember vár, ki kell neveznem egy csomó embert, mert holnaptól a Nemzetnek, Hír tévének és mindennek működnie kell. Tudja? És dolgom van. Ne haragudjon. És lehozhatja: mindenki geci, mindenkit nyugodtan ki lehet rúgni, merénylet, izé, nyugodtan hozza le, csókoltatom, viszhallás.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

14.29 Hol van Simicska?

A fél magyar sajtó a Magyar Nemzet Üllői úti székháza előtt várja, hogy megérkezzen Simicska Lajos. Nemrég tartottak értekezletet, továbbiakat terveznek. A Hír24 tudósítója a helyszínen beszélt egy már 10 éve a lapnál dolgozóval, aki azt mondta: egyszer sem látta élőben Simicskát.

 

14.14 A Hír TV-nél nem értik

Néhány perccel ezelőtt ért véget az értekezlet a Hír TV-nél, ahol tájékoztatták a televízió munkatársait a történtekről. Senki sem érti, mi történt.

 

13.56 Simicska: Merénylettől tartok

Mi is elértük Simicska Lajost, villáminterjúnkat hamarosan olvashatják.

Előzetesben pár idézet: “Bayer Zsolt egy geci… Orbán Viktor is egy geci.”

 

13.50 „Végképp elment az eszed, kedves Lajos”

Bayer Zsolt a Magyar Hírlapban közölt publicisztikát a vezetők távozása után. Simicska pénteken megjelent nyilatkozataira reagál benne. Azt írja: „Te is tudod, én is tudom, kedves Lajos, hogy nélküled már nem lenne Fidesz. Már 94 óta nem lenne. De amit most művelsz, az gyalázatos. Ha pedig az adó NEM fizetést azonosítod a sajtószabadság és a demokrácia meglétével, akkor végképp elment az eszed, kedves Lajos. Amúgy tényleg: mennyi pénz lenne elég neked? Csak úgy, hozzávetőlegesen?” Majd közli, hogy a Hír TV, a Magyar Nemzet és a Lánchíd Rádió vezetői „egy emberként adták be fel- illetve lemondásukat, méghozzá lelkiismereti okok miatt. Nevezettek nagyobb része a barátom. Nem véletlenül. Le a kalappal, Uraim! Respect!”

 

13.39 Még pizsiben?

“Ne haragudjon, most le kell tennem, mert éppen öltözködöm. Megyek be a laphoz, és mindenkit kirúgok, mert hátba támadtak.” A Pesti Srácok riporterével való beszélgetést zárta le így a tulajdonos.

 

13.38 Mindenki kurvára meglepődött

Hívtunk nemzetes, hírtévés kollégákat – paffok.

 

13.37 Lelkiismereti okból

Hogy miből?

 

13.36 Gyárfás a Hír tévében

 

13.32 Simicska: Árulás

Az ATV-nek is nyiltkozott Simicska: „Árulásnak tartom és mellbe vágott. Megoldom a problémát, holnapra mindenki megismeri a stratégiát.”

 

13.18 Előzmény

Simicska a mai Népszavában azt mondta: totálissá válhat a médiaháború azzal, ha a kormány az RTL-lel való békülés jegyében bevezeti az egységesen ötszázalékos reklámadót. Szerinte ez a terv „újabb támadás a demokrácia ellen”.

Az Origónak szintén ma azt nyilatkozta, hogy bár a reklámadó milliárdos terhet róna érdekeltségeire, a háború mégsem a pénzről, hanem az elvekről szól. Szerinte Orbán Viktornak csak a lojális média kell, a kritikai hangút és az ellenségest ezért ellehetetleníti, de ő ezt nem hagyja.

A fővezérek az Origo-interjú megjelenése után álltak fel.

Sajtóértesülések szerint Orbán Viktor miniszterelnök nemrég egyeztetett a jobboldali médiavezetőkkel és közölte, hogy a jövőben az állami médiára kíván támaszkodni. Ezzel összhangban az évi 80 milliárd forintból gazdálkodó MTVA március 15-én egész napos hírtelevíziót indít az M1 csatorna helyén.

 

13.12 Na, mi a szitu?

Több távozó vezetőt is kerestünk telefonon. Egyikük, aki nevét nem kívánta vállalni, így fogalmazott: “Az elmúlt hetek történései nyomán állt elő olyan helyzet, ami ehhez a döntésükhöz vezetett. A közelmúlt eseményeinek fényében össze lehet rakni, hogy mi lehet ez a helyzet.”

 

13.07 Aki marad, azt is

A Népszabadság is megkérdezte a tulajdonost, nekik azt mondta: „Bemegyek és kivágok mindenkit.”

 

12.59 Simicska kurvára meglepődött

Az Index felhívta Simicska Lajost is, aki annyit közölt:„Maga is most olvasta a közleményt, hát én is. Kurvára meglepetésként ért, ezért ha megbocsát, akkor most leteszem, és megpróbálom kideríteni, hogy mi történt.”

 

12.42 Lecsó

Egy az MNO.hu-n közzétett közlemény szerint lelkiismereti okokból benyújtották fel- és lemondásukat a Simicska Lajos tulajdonában lévő jobboldali hírmédiumok vezetői: Liszkay Gábor, a Magyar Nemzet főszerkesztője és a Hír Televízió elnöke, Gajdics Ottó, a Lánchíd Rádió főszerkesztője, Élő Gábor, az MNO főszerkesztője, Szikszai Péter, a Hír Televízió vezérigazgató-helyettese, Csermely Péter, a Magyar Nemzet főszerkesztő-helyettese, valamint Szerető Szabolcs, a Magyar Nemzet főszerkesztő-helyettese.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik