Belföld

Jogerős: az MSZP nyerte a pilisi választást

Érdemi vizsgálat nélkül elutasította a Fővárosi Ítélőtábla a Pest megyei területi választási bizottság (tvb) határozata ellen benyújtott jogorvoslatot. Ezzel végleges, hogy az MSZP-s Marsovszki István nyerte a pilisi időközi helyi választást.

Pilisen azért tartottak időközi választást, mert az őszi önkormányzati választáson a település 8-as egyéni választókerületében az MSZP és a Fidesz-KDNP jelöltje ugyanannyi szavazattal végzett az élen, így nem lehetett győztest hirdetni. A 36,3 százalékos részvétellel lebonyolított január 25-i választáson az MSZP jelöltje 175 szavazatot kapott, s ezzel győzött (a fideszes Török Mária Annára 99-en voksoltak), ám a Pilisi Vállalkozások Egyesülete és egy magánszemély kifogást nyújtott be a helyi választási bizottsághoz (hvb) a voksolás tisztaságának megsértésére hivatkozva. Arra hivatkoztak, hogy a helyi MSZP-szervezet jelöltje és tagjai “megvették” a választók egy részének voksait – egy zsák krumplit vagy 2 ezer forintot kínálva -, és folyamatosan szállították az embereket az urnákhoz. 

A hvb január 29-i határozatában helyt adott a kifogásnak, egyúttal a szavazás február 22-ei megismétlését rendelte el. A döntés ellen Marsovszki István mint magánszemély nyújtott be jogorvoslati kérelmet, amelyet a területi választási bizottság február 3-án tárgyalt. A tvb elnöke, Kenéz Tibor akkori tájékoztatása szerint a testület a beadványt, valamint minden bizonyítékot megvizsgálva arra jutott, hogy nincs jogalapja a február 22-ére tervezett megismételt szavazásnak. 

Ezt a határozatot megfellebbezte a Fővárosi Ítélőtáblánál az előzetes eredményt is megtámadó fél, de a felülvizsgálati kérelmet a bíróság érdemi vizsgálat nélkül elutasította.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik