Belföld

Orbán: be kell reteszelni Magyarország ajtaját

orban-viktor(210x140).jpg (orbán viktor)
orban-viktor(210x140).jpg (orbán viktor)

Nő a nemzeti önbecsülés, az emberek elvárják, hogy a kormány kiálljon a nemzeti érdekekért – ez is elhangzott a Fidesz frakcióülésén. „Be kell reteszelni Magyarország ajtaját” – mondta Orbán.

Minden körülmények között meg kell védeni a rezsicsökkentést – egyebek közt erről beszélt Orbán Viktor miniszterelnök a kormánypárt Mezőkövesden tartott frakcióülésének első napján. Szó esett arról is, hogy javítani kell a bérből és fizetésből élők anyagi helyzetén, a „megélhetési bevándorlást” pedig vissza kell szorítani.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője az M1 csütörtök reggeli műsorában azt mondta, „túl vannak egy jó hangulatú és vidám frakcióülés első napján”. A miniszterelnök meghatározta a következő három és fél év legfontosabb feladatát, hogy javítsanak a bérből és fizetésből élők helyzetén és lehetőség szerint minél többen, minél jobban tudjanak munkából megélni. Törekedni kell a teljes foglalkoztatottság megvalósítására – hangzott el.

A frakcióvezető elmondta: Orbán arról is beszélt, hogy meg kell védeni a rezsicsökkentést egyrészt az EU azon törekvéseivel szemben, melyek akadályoznák az irányított energiaárakat, másrészt gondoskodni kell arról, hogy elegendő és olcsó gáz jusson Magyarországra a következő években is. Arról is volt szó, hogy sikerült az embereket „megvédeni az adósrabszolgaságtól”, de ezt a munkát be kell fejezni, végig kell vinni a bankok elszámoltatását.

A kormányfő fontosnak nevezte, hogy féken tartsák az árakat és folytassák a „munkahelyvédelmi akciótervet”. A tanácskozáson elhangzott, hogy „a nemzeti önbecsülés egyre erősödik és a magyar emberek elvárják, hogy mindig, méltó módon álljanak ki a nemzeti érdekekért”.

Rogán arról is beszélt, hogy a miniszterelnök szerint „be kell reteszelni Magyarország ajtaját”, egyetlen „megélhetési bevándorlóra” sincs szükség. Nem szabad várni az Európai Unióra, mert biztos, hogy az EU is változtat bevándorláspolitikáján, de lehet, hogy az Magyarország számára „késő lesz”. Rogán szerint tranzitországból kezd célországgá válni Magyarország.

Felmerült Pokorni Zoltán Fidesz-alelnök javaslata is az általános iskolai oktatás kilenc évre emeléséről. Erre Orbán azt mondta, „világos megrendelést” vár, tárják fel, hol láttak problémát és min kell változtatni.

Orbán szerint Magyarországnak „azért lehet önálló külpolitikája, mert erős ország lett”, emellett kiemelten fontosnak tartotta, hogy Németországgal jó kapcsolatot ápoljon Magyarország, mert a nemzeti érdek az, hogy a két ország gazdasága közti szoros kapcsolatot tovább erősítsék.

Oroszországgal összefüggésben elhangzott, hogy onnan érkezik a gázellátás, így a rezsicsökkentést akkor tudják megvédeni, ha olcsó marad a gáz. Jó gazdasági kapcsolatokat kell ápolni a megerősödő európai nemzetekkel is, így nem véletlen, hogy a német kancellár és az orosz elnök mellett februárban Magyarországra jön a török miniszterelnök is – közölte Rogán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik