Belföld

Kocsis Máté felháborodott azon, hogy ellenőrzik

Kocsis-Mate(210x140).jpg (Kocsis Máté)
Kocsis-Mate(210x140).jpg (Kocsis Máté)

A fideszes polgármester szerint valamiféle aberrált ösztön vezeti azokat, akik adatokat kérnek az általa vezetett VIII. kerületi önkormányzattól.

Kiakadt az újságírókra és a civilekre Kocsis Máté VIII. kerületi fideszes polgármester egy testületi ülésen. Zavarja, hogy sokan adatokat kérnek az önkormányzat gazdálkodásáról, aminek oka Kocsis szerint az, hogy „rosszindulatúak, kíváncsiak és lusták”. Mások szerint viszont mivel az önkormányzat közpénzből gazdálkodik, az adófizetőknek joguk van tudni, hogy mire költik a pénzüket.

„Az adatkérések motivációi nem az információszerzésre irányulnak gyakran, három csoportba tudnám sorolni őket, rosszindulat, lustaság és kíváncsiság” – mondta Kocsis. Szerinte az adatkérők célja, hogy akadályozzák a testület munkáját. „A világgal szembeni végtelen gyűlöletük lefordítását szoktuk látni mindig ezekben az adatkérésekben” – közölte hisztérikus kirohanásában a polgármester. Azt mondta, emiatt nem lenne jobb a helyzet akkor se, ha felkerülnének az adatok az önkormányzat honlapjára.

Az RTL Klub Házon kívül című műsorában megkérdezte a „rosszindulatúakat, lustákat és kíváncsiakat”, vagyis azokat, akik olyan adatokat kérnek az önkormányzattól, amit állampolgári joguk megtudni. Az, hogy mire költi egy kerület a beszedett adót, vagy akár egy állami intézmény, vagy hogy hogyan nő egy polgármester vagy egy képviselő vagyona, közérdekű adatnak minősül, amit nem kötelező ugyan automatikusan közzétenni, de kérésre minden állampolgárnak betekintést kell adni.

Bodoky Tamás, az Átlátszó.hu főszerkesztője szerint Kocsis Máté reakciója pártállami időket idéz, akkor volt jellemző, hogy a hatalomban lévők a „nagyok dolgába beleszólásként”, „rosszindulatú kíváncsiskodásként” értékelték számonkérésüket.

A VIII. kerület honlapjáról nem lehet például megtudni, mennyit keres a polgármester, a képviselők, az önkormányzati cégek vezetői és egyetlen vagyonnyilatkozat sincs fent. Ezeket az adatokat például külön kell kérni.

Az, hogy az önkormányzat gazdálkodásával kapcsolatos adatokat nyilvánosságra hozzák, Erőss Gábor kerületi PM-es képviselő szerint épp a testület tagjait védené, hogy még a gyanúja se vetülhessen rájuk annak, hogy lopnak. Ezért nem érti Kocsis Máté feszült kirohanását. Erőss szerint valakinek el kellene magyaráznia Kocsis számára, hogy a demokrácia velejárója, hogy a hatalmat ellenőrzik.

A Házon kívül riporterei meg akarták kérdezni Kocsist, hogy szerinte mi az újságírók feladata, de a fideszes kerületvezető kétszer áttette az interjú időpontját, majd végleg lemondta. Így azt sem lehet megtudni, szerinte mi az az „aberrált ösztön”, ami az adatkérőket vezeti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik