Belföld

Az RTL-vezér megy, a reklámadó marad

dirk-gerkens(960x640).jpg (dirk gerkens)
dirk-gerkens(960x640).jpg (dirk gerkens)

Dirk Gerkens vélhetően heteken belül távozik - írja a Népszava. Az Együtt szerint a kormány nem várhat el öncenzúrát a reklámadó csökkentéséért.

Amennyiben a kormány javaslatára a parlament 5,3 százalékra csökkenti a reklámadót, az RTL Group visszavonja az Európai Bizottsághoz tavaly októberben benyújtott panaszát – erősítették meg névtelen források a Népszavának. Az érintettek azt állítják: nincs tartalmi feltétele az alkunak, a csatorna híradóját nem érintik a tárgyalások.

A kormánnyal nyilvánvalóan megromlott kapcsolatú Dirk Gerkens vezérigazgató azonban várhatóan heteken belül távozik, elsősorban magánéleti okokból. Ugyanakkor a korábbi pletykákkal ellentétben helyén marad Kolosi Péter program-, illetve Kotroczó Róbert hírigazgató is.

A reklámadó csökkentését és a jelenlegi sávos helyett egykulcsos rendszer bevezetését javasolja Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki az egykulcsos adónem lehetséges mértékét nem kívánta megnevezni, de az MTI-nek többször is hivatkozott az osztrák ötszázalékos reklámadóra, ami a legmagasabb az EU-ban.

Az Együtt erre úgy reagált, hogy követelte, a kormány ne várjon el öncenzúrát a reklámadó csökkentéséért. Az ellenzéki párt azt is követelte, hogy a Fidesz-kormány tartsa tiszteletben a sajtó szabadságát! Fejezze be „azt a gyakorlatot, hogy az adókat nem a közös teherviselés biztosítására, hanem szelektív fenyítésre használják”.

Az adórendszer nem arra való, hogy a kormány pallosként sújtson le vele a neki nem szimpatikus cégekre. Az Együtt helyesnek tartja, ha a reklámadót csökkentik, de követeli, hogy cserébe ne várják el, hogy a fideszes politikusok korrupciós ügyei és a kormány rossz döntései homályban maradhassanak!

Kommentált is, meg nem is az RTL

A Hír24 megkereste Oliver Fahlbuscht, az RTL Group alelnökét, a kommunikációért és marketingért felelős igazgatóját Dirk Gerkens távozásának hírével kapcsolatban. Azt a választ kaptuk, hogy ilyenfajta spekulációkat nem kommentálnak.

Reagált viszont Lázár Jánosnak a reklámadó csökkentésével kapcsolatos nyilatkozatára. “Üdvözöljük a reklámadó ilyen csökkentését, főleg akkor, ha a jogi aggályainkat az Európai Unió további beavatkozása nélkül kezelnék. Ez egy pozitív és a fontos jelzés lenne az összes magyarországi nemzetközi befektető számára. És ahogy már korábban leszögeztük: az RTL folytatja a független híradást” – fogalmazott Fahlbusch.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik