Belföld

Deutsch várja a kérdéseket a netadós konzultációhoz

Március 26-ig lehet javaslatot tenni arra, milyen kérdések legyenek a májusban kezdődő internetről szóló konzultációban. Apró szépséghiba, hogy az e célra létrehozott oldal nem működik.

“Február 3-a és március 26-a között a frissen induló www.internetkon.hu honlapon minden magyar polgárnak módja és lehetősége van arra, hogy konkrét kérdéseket javasoljon, mik szerepeljenek majd a májusban, júniusban és júliusban lezajló nemzeti konzultációban” – hangsúlyozta Deutsch Tamás, az internetadós konzultáció miniszterelnöki biztosa. Az InfoRádió Aréna című műsorában felsorolta, milyen témában várják a kérdéseket: fogyasztóvédelem és felhasználóbarát internet, innováció és a gazdasági és társadalmi versenyképesség, illetve az internet szabadsága és a netsemlegesség kérdése.

Kipróbáltuk: a keddtől elvileg üzemelő internetkon.hu oldal vagy felhasználónevet és jelszót kér a belépéshez, vagy a “Nem megbízható kapcsolat” üzenettel fogadja a látogatót. Az oldal “működésképtelenségéről” ebben a cikkünkben olvashat.

Deutsch a műsorban elmondta még, az Európai Parlament is az egységes digitális piac kialakításán dolgozik, amelynek része lehet, hogy a befektetéseket nem kezdeményező, de jelentős bevételeket termelő cégek is adózzanak minden uniós tagállamban.

“Befektetést nem eszközölnek, ugyanakkor a digitális világban, az internetes piacon megjelenő lehetséges árbevétel, reklámbevétel döntő részét ők fölözik le,miközben árbevételük után egyetlenegy uniós tagországban sem adóznak. Az a kérdés – az uniós szlengben ezt Google-adónak szokták hívni, de igazságtalan lenne ezen tartalomhoz kötni, hiszen a Facebookra ugyanúgy igaz -, hogyan lehet olyan európai szabályrendszert megalkotni, amely az unió alapértékeivel nem ellentétes, a versenysemlegesség elvét nem sérti, semmiképpen sem tűnik büntetőadónak, de a normális közteherviselés, az adózás rendjébe ezen cégek árbevételeit is bevonja” – fejtette ki Deutsch Tamás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik